Συνέντευξη

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 / Οι Υποψήφιοι: Ευθύμης Φιλίππου

στα 10

Κάθε μέρα, μέχρι την απονομή των τρίτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι συστήνονται μπροστά στην κάμερα του Flix.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 / Οι Υποψήφιοι: Ευθύμης Φιλίππου

Ο Ευθύμης Φιλίππου από το σεναριακό του κιόλας ντεμπούτο έγινε αναμφισβήτητο κομμάτι της μεγάλης επιτυχίας του νέου ελληνικού σινεμά: ο «Κυνόδοντας» βρέθηκε στα Οσκαρ, οι «Αλπεις» κέρδισαν το βραβείο σεναρίου στη Βενετία, το «L» έγινε η πρώτη ταινία που προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Sundance. Οχι κι άσχημα. Φέτος, τον συναντάμε υποψήφιο των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας στην κατηγορία σεναρίου για τις «Αλπεις» και τον στήνουμε στον τοίχο: για το «weird Greek cinema», την ξαφνική φήμη, την αγάπη για τη δουλειά του. «Δεν κατάλαβα ότι κερδίσαμε» δήλωσε γελώντας όταν τον ρωτήσαμε πώς ένιωσε όταν ακούστηκε το όνομα του ίδιου και του Γιώργου Λάνθιμου στην απονομή βραβείων του φεστιβάλ Βενετίας. «Σηκώθηκα, γιατί σηκώθηκε ο Γιώργος.»

Οι «Αλπεις» αποτελούν μάλλον την πέτρα του σκανδάλου στις φετινές υποψηφιότητες. Η Ακαδημία μοιάζει να αναγνώρισε μόνο το σενάριο από τις βασικές κατηγορίες (οι «Αλπεις» είναι απούσες από την κατηγορία καλύτερης ταινίας, αλλά και από αυτές της σκηνοθεσίας και φωτογραφίας, ενώ κανένας από τους ρόλους δεν ξεχώρισε επίσης!), χαρίζοντας στην ταινία μία μόνο ακόμα υποψηφιότητα στην κατηγορία του Μακιγιάζ (Εύη Ζαφειροπούλου). Το γεγονός συζητήθηκε έντονα από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες: τι μπορεί να άλλαξε στο σινεμά Γιώργου Λάνθιμου τόσο πολύ, ώστε η ίδια Ακαδημία που στην πρώτη της απονομή το 2010 είχε ανακηρύξει θριαμβευτή τον «Κυνόδοντα», να θεώρησε φέτος πως οι «Αλπεις» δεν άξιζαν ούτε καν να είναι υποψήφιες;

Ο ίδιος ο Φιλίππου πάντως ήταν ειλικρινής, αλλά χαμογελαστός. «Αρχικά, ναι, στεναχωρήθηκα. Αλλά δεν στέκομαι σ' αυτά. Ούτε στις απογοητεύσεις, ούτε στις «γιορτές». Γιατί έτσι χάνεις το νόημα, το στόχο...»

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες των φετινών τρίτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα δοθούν σε τελετή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 Μαΐου.