Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #27: «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #27: «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ

«Θα πίστευε κανείς πως η βροχή θα δρόσιζε λίγο την ατμόσφαιρα. Το μόνο που έκανε ήταν να μετατρέψει τη ζέστη σε υγρασία.»

H πρώτη εικόνα του «Σιωπηλού Μάρτυρα» είναι το ιδρωμένο πρόσωπο του Τζέιμς Στίουαρτ. Και η συνθήκη είναι απλή. Ακινητοποιημένος μέσα στο διαμερισμά του στη Νέα Υόρκη, ο Τζεφ βλέπει (θερινό) σινεμά.

Τα ανοιχτά παράθυρα μπορεί να μην εμποδίζουν τη ζέστη να μπει καυτή μέσα στα εκτεθειμένα σε κοινή θέα δωμάτια, αλλά επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να σε παρακολουθήσει σε μια καθημερινότητα νωχελική, σχεδόν αθόρυβη που αποτελείται από αργές κινήσεις και καλά κρυμμένα μυστικά.

2

Μεγαλοφυές, απολαυστικό, κάθε φορά πιο αγωνιώδες και με ένα από τα ωραιότερα love stories που διαδραματίστηκαν ποτέ στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να δώσει στον «Σιωπηλό Μάρτυρα» τον τόνο ενός θερμού επεισοδίου διαρκείας, αν το σκηνικό του δεν ήταν μια πόλη σε καύσωνα.

Οχι σαν άλλοθι για την εμμονή του ήρωά του που θα μεταμορφωθεί για ένα καλοκαίρι σε έναν αυτοσχέδιο αστυνομικό ντετέκτιβ, αλλά σαν κίνητρο για όλα όσα μπορεί να ξεσκεπάσει η ζέστη, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι επιθυμίες ενώνονται με τις φοβίες σε ένα ηδονοβλεπτικό μεγάλου μήκους φιλμ με αρχή, μέση και αναπάντεχο φινάλε.

2

Μια κριτική για τον αμέτοχο θεατή, μια παραβολή πάνω στο θεσμό του γάμου, ένα μετα-φεμινιστικό μανιφέστο για μια γυναίκα που έχει πάντα μαζί της τα απαραίτητα για να περάσει το βράδυ στο σπίτι του άντρα που αγαπά και ένα πανοραμίκ συμπάθειας για έναν άντρα που αρνείται να μεγαλώσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία που διαδραματίζεται το καλοκαίρι.

2

Είναι η αίσθηση του «να παίρνεις μάτι» τις ζωές των άλλων για να μην αντιμετωπίσεις τη δική σου και η εμπειρία του να αναζητάς με αγωνία τον απέναντι δολοφόνο, παραβλέποντας τα μικρά ή μεγάλα εγκλήματα που συμβαίνουν στο σπίτι σου.

Η υπεροχή ενός κινηματογραφικού θεατή απέναντι στο κινηματογραφικό έργο και η ευφυία του να συμβαίνει αυτό μόνο όταν δεν μπορείς να σηκωθείς από την ιδρωμένη καρέκλα σου.

Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window) του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1954) / Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στίουαρτ, Γκρέις Κέλι, Θέλμα Ρίτερ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: