Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #26: «It Came from Outer Space» του Τζακ Αρνολντ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #26: «It Came from Outer Space» του Τζακ Αρνολντ

«To ξέρεις Πάτναμ πως οι περισσότερες δολοφονίες γίνονται όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 92 βαθμούς Φαρενάιτ; Διαβάσα κάποτε ένα άρθρο. Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες οι άνθρωποι είναι χαλαροί. Πάνω από τους 92, είναι τόσο ζεστά που δεν μπορείς να κινηθείς. Αλλά ακριβώς στους 92 βαθμούς, οι άνθρωποι γίνονται ευέξαπτοι.»

Οταν κάνει πολλή ζέστη δεν είναι παράλογο να πιστέψεις σε οτιδήποτε. Οι αντικατοπτρισμοί της πραγματικότητας μπορούν να σε τρελάνουν. Και δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς δεν πρόκεται να σε πιστέψει όταν θα προειδοποιήσεις πως κάτι πολύ κακό έκανε την εμφάνισή του στη Γη.

2

Βασισμένο σε μια ιστορία του Ρέι Μπράντμπερι («The Meteor»), το «It Came from Outer Space» αναδύει σε κάθε του σκηνή τη θερμότητα της ερήμου στην Αριζόνα, ολοκληρώνοντας έναν από τους πρώτους κινηματογραφικούς εφιάλτες επιστημονικής φαντασίας, όπου οι εξωγήινοι έχουν την ικανότητα να παίρνουν ανθρώπινη μορφή και το τοπικό τμήμα του Σερίφη της πόλης καίγεται από την επαρχιακή προκατάληψη πως το πραγματικά ανησυχητικό πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσα σε αυτή τη διαβολεμένη ζέστη είναι να πιστέψεις πως το αντικείμενο που προσέκρουσε πάνω στην καυτή άμμο δεν είναι ένας μετεωρίτης, αλλά ένα διαστημόπλοιο.

2

Ενας άντρας και μια γυναίκα, όμως, θα πιστέψουν. Και θα προσπαθήσουν να κάνουν ανακωχή με τους εισβολείς, την ίδια στιγμή που ο Τζακ Αρνολντ χρησιμοποιεί όλα τα εφέ που είχε στη διάθεσή του εν έτει 1953 για να δημιουργήσει ένα παραισθησιογόνο φιλμ που κάθε του σκηνή μοιάζει σκονισμένη και πνιγμένη μέσα σε ένα παραπλανητικό σύννεφο. Από τα μέταλλα των αυτοκινήτων που μοιάζουν να πυρακτώνονται μέσα στην υψηλή θερμοκρασία μέχρι τα υποκειμενικά πλάνα των εισβολέων και τους 92 βαθμούς Φαρενάιτ που αργότερα θα τραγουδούσε με νόημα μέχρι και η Siouxsie με τους Banshees, το «It Came from Outer Space» είναι, πριν από μια κλασική 50s προφητεία που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, μια ταινία για όλα όσα μπορούν να συμβούν όταν είσαι ακινητοποιημένος από τη ζέστη.

2

Οταν κάνει πολλή ζέστη είναι παράλογο να μην πιστέψεις σε οτιδήποτε.

It Came from Outer Space του Τζακ Αρνολντ (1953) / Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Κάρλσον, Μπάρμπαρα Ρας, Τσαρλς Ντρέικ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: