Άποψη

Best of 2013: Το κούρεμα του ελληνικού box office

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2013, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα προσθέτουμε νούμερα, για να δούμε πόσο πήγαν οι Ελληνες σινεμά (όχι αρκετά) και τι επέλεξαν να δουν.

Best of 2013: Το κούρεμα του ελληνικού box office

Δε θα σας προκαλέσουμε σοκ, μάλλον, αλλά οι κινηματογραφικές εισπράξεις του 2013, είναι πεσμένες σε σχέση με το 2012 που, με τη σειρά του, είχε σημειώσει πτώση 11% από την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι τώρα, με δυο εβδομάδες, ομολογουμένως δυνατές, να λείπουν για να συμπληρωθεί το 2013, ο αριθμός των εισιτηρίων που έγιναν στους κινηματογράφους της Ελλάδας δείχνει πτώση κατά 12% από πέρσι, ενώ οι εισπράξεις που έγιναν από τα εισιτήρια, δεδομένων εκπτώσεων, προσφορών κτλ, είναι μειωμένες κατά 18%.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Από τη μια, ότι το ελληνικό κοινό, περιορίζοντας ούτως ή άλλως όλα του τα έξοδα, ειδικά αν δεν είναι αναγκαία, γίνεται πολύ πιο επιλεκτικό στο τι θα δει στον κινηματογράφο και τι θ’ αφήσει για το σπίτι. Παρά τις εκπτώσεις και προσφορές, εξακολουθεί να βλέπει το σινεμά ως μια διασκέδαση ακριβή για το πορτοφόλι του. Από την άλλη, ότι οι Ελληνες διανομείς γέμισαν (από ανάγκη, ένστικτα ανταγωνισμού, ή απλή αδιαφορία σε περιπτώσεις), τις εβδομάδες του 2013 με άπειρες ταινίες, ατάκτως ερριμμένες, καταδικασμένες να μην έχουν το χρόνο ούτε να προωθηθούν σωστά και προσεκτικά, ούτε να χτίσουν την όποια καριέρα έμελλε να κάνουν.

Περνώντας στο «ψητό», να σημειώσουμε ότι, καθώς κάποιες ταινίες με μεγάλη εμπορική δύναμη βγήκαν πρόσφατα ή και μόλις τώρα στις αίθουσες, η δεκάδα του box-office θ’ αλλάξει οπωσδήποτε λίγο ως το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, το «Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή», βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα εξόδου του κι έχει ήδη περάσει τις 108.495 εισιτήρια, άρα σίγουρα θα βρεθεί οσονούπω μέσα στη δεκάδα και μάλιστα ψηλά. Εμπορικές ταινίες σαν το «Thor: Σκοτεινός Κόσμος» με 124.919 εισιτήρια στην 4η εβδομάδα του, ή το «Αγώνες Πείνας: Φωτιά» με 86.252 εισιτήρια στην 3η εβοδμάδα του ή, επίσης θα έχουν μια σχετική εξέλιξη. Η «Μικρά Αγγλία», έχοντας φτάσει τις 144.000 εισιτήρια σε δύο εβδομάδες, θ’ αυξήσει τα νούμερά της μέσα στις γιορτές και, πιθανότατα, θα μπει επίσης στο Top-10 της χρονιάς, για να μην ξεχνάμε και το «Frozen» της Disney που έρχεται τώρα στις αίθουσες.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, αντίθετα με πέρσι, καμιά ελληνική ταινία δεν πέρασε στη λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες εισπρακτικές ταινίες της χρονιάς. Την εμπορική πρωτιά στις ελληνικές παραγωγές έχει η «Μικρά Αγγλία», ενώ ακολουθούν ο «Ακάλυπτος» με 100.805 εισιτήρια, ο «Εχθρός μου» με 14.677, το «Miss Violence» με 12.263, το «September» με 3.377 και το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» με 3.086, σχηματίζοντας μια χρονιά πλούσια επιλογές, αλλά φτωχή σε εισιτήρια για το ελληνικό σινεμά.

Στο «καλλιτεχνικό» μέτωπο, οι ταινίες που ξεπέρασαν τις 50.000 εισιτήρια είναι το «Η Ζωή της Αντέλ» με 57.240 μέχρι τώρα και το «Δεν Κρατιέμαι» του Πέδρο Αλμοδόβαρ που έφτασε τις 57.480 εισιτήρια. Εδώ μπορούν να ενταχθούν και τα «Before Midnight» με 103.899 εισιτήρια και «Οδηγός Αισιοδοξίας» με 110.523 εισιτήρια, αν τα θεωρήσουμε ταινίες του καλλιτεχνικού κυκλώματος.

Αναλυτικά το Top-10 του ελληνικού box office για το 2013

Περισσότερη ανασκόπηση του 2013 εδώ: