Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2015: Ολα είναι Τίλντα Σουίντον

στα 10

H υπέροχη Τίλντα κλέβει την παράσταση στο «A Bigger Splash» όπως και στο φεστιβάλ.

Βενετία 2015: Ολα είναι Τίλντα Σουίντον

Στην ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, υποδύεται μια ροκ σταρ που απομονωμένη σε ένα ιταλικό νησί μαζί με τον φίλο της, ξεκουράζει τις φωνητικές της χορδές μετά από μια επέμβαση.

Σήμερα στην συνέντευξη τύπου του φεστιβάλ Βενετίας, μίλησε, αλλά όπως εξήσγησε ήταν δικός της όρος να μην μιλά στην ταινία. «Ηθελα να δουλέψω ξανά με τον Λούκα, αλλά περνούσα μια περίοδο της ζωής μου, όπου δεν ήθελα να λέω τίποτα. Ακόμη λιγότερα απ ότι λέω τώρα. Οπότε σκέφτηκα την εξής λύση: Είπα στον Λούκα, “θα κάνω την ταινία, αλλά μόνο αν δεν χρειάζεται να μιλάω. ”»

a bigger splash  photocall 607 Λούκα Γκουαντανίνο,Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Ράινς

a bigger splash  photocall 607 Ματίας Σένερτς, Ντακότα Τζόνσον, Λούκα Γκουαντανίνο,Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Ράινς

a bigger splash  photocall 607

Και κάπως έτσι η Σουίντον δίνει μια σχεδόν βωβή ερμηνεία, που αποτελεί και το καλύτερο κομμάτι μιας ταινίας που δίχασε στην σημερινή της προβολή, κερδίζοντας χαρακτηρισμούς που ξεκινούν από το φιλόδοξη και εντυπωσιακή και καταλήγουν στο «messy».

Δείτε εδώ ένα κλιπ από την ταινία

Η ερμηνεία της Σουίντον, η οποία όπως λέει «δεν μπορούσε να αντισταθεί την πρόκληση της σιωπής όταν έχει χτίσει μια ολόκληρη καριέρα σαν ερμηνεύτρια βασισμένη στο λόγο», μοιάζει να είναι ένα από τα ομόφωνα θετικά σημεία της ταινίας.

a bigger splash  photocall 607

a bigger splash  photocall 607

a bigger splash  photocall 607

Το φιλμ λαμβάνει χώρα στην Παντελερία, ένα μικρό νησί στον νότο της Ιταλίας, που απέχει μόλις 64 χιλιόμετρα από την Τυνησία κι όπως είναι φυσικό, είναι ένα από τα σημεία που υποδέχονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες. Κάτι που το φιλμ αγγίζει μόνο περιφερειακά δίνοντας βάρος στα ψυχολογικά κι ερωτικά προβλήματα των δυτικών ηρώων του και κάτι που αποτέλεσε ένα από τα σημεία που δυσαρέστησαν τους θεατές της δημοσιογραφικής προβολής σήμερα, προκαλώντας ακόμη και γιουχαΐσματα.

tilda swinton 607

tilda swinton 607

tilda swinton 607

Ο Λούκα Γκουαντανίνο μιλώντας γι αυτό, είπε πως ήθελε «οι επιθυμίες των χαρακτήρων να συγκρούονται με την πραγματικότητα» και πως δεν τον πειράζει αν το φιλμ κάνει μερικούς θεατές να νιώθουν άβολα. «Αν δεν κάνεις ταινίες για να πάρεις ρίσκα και για να εξερευνήσεις νέες περιοχές, ή περιοχές που μπορεί να είναι γκρίζες και ύπουλες, ποιος ο λόγος να κάνεις ταινίες;»

Οσο για την Τίλντα Σουίντον, αναφερόμενη στο θέμα διόρθωσε τον δημοσιογράφο που μίλησε για «μετανάστες». «Θα πρέπει να αλλάξουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, να αποφύγουμε την λέξη μετανάστες. Εχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες. Με πρόσφυγες πολέμου» είπε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας που διεξάγεται φέτος από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου: