Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2015: Ο Μαρκ Ράφαλο απευθύνει έκκληση στον Πάπα!

στα 10

Με αφορμή την πολυσυζητημένη προβολή του «Spotlight» στο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Μαρκ Ράφαλο ζήτησε δημόσια από τον Πάπα να διορθώσει το κακό που συνέβη με τις αποκαλύψεις για την κακοποίηση παιδιών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας και να φέρει πίσω τον κόσμο στην καθολική εκκλησία.

Βενετία 2015: Ο Μαρκ Ράφαλο απευθύνει έκκληση στον Πάπα!

To «Spotlight» του Τόμας ΜακΚάρθι ήρθε στη Βενετία ως μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ αλλά και του (οσκαρικού) φθινοπώρου που ακολουθεί. Και επιβεβαίωσε τη φήμη του, αφού συγκεντρώνει ήδη κριτικές ικανές να το αναδείξουν σε ένα από τα χιτ της Μόστρας αλλά και φαβορί για την οσκαρική κούρσα που θα συνεχιστεί με την προβολή του στο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ και από εκεί στις αμερικανικές αίθουσες.

Με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ράφαλο, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Μάικλ Κίτον, Λιβ Σραίμπερ και Στάνλεϊ Τούτσι, το «Spotlight» φηγείται την αληθινή ιστορία της έρευνας μιας ομάδας ρεπόρτερ της εφημερίδας Boston Globe πάνω στην κάλυψη μιας σειράς υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας. Η έρευνά τους βραβεύθηκε με Πούλιτζερ και η κινηματογραφική μεταφορά της προκαλεί ήδη αναταράξεις στο Βατικανό.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: «Πως λες όχι στο θεό;» Το «Spotlight» φέρνει στο φως μια αληθινή ιστορία για το πιο βρώμικο μυστικό της καθολικής εκκλησίας

Mark Rufallo Venice 2015 O Μαρκ Ράφαλο με τον συμπρωταγωνιστή του, Στάνλει Τούτσι και τον σκηνοθέτη τους, Τόμας ΜακΚάρθι

Στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας τα πράγματα πήραν μια ακόμη πιο σοβαρή τροπή, όταν ο γνωστός για τις ακτιβιστικές του διαθέσεις Μαρκ Ράφαλο δεν δίστασε να απευθυνθεί προσωπικά στον Πάπα ζητώντας του να διορθώσει το λάθος της καθολικής εκκλησίας:

«Είναι ώρα για τον Πάπα να ξεκινήσει να θεραπεύει τις πληγές όχι μόνο των θυμάτων, αλλά και όλων εκείνων των ανθρώπων που έχασαν την πίστη τους εξαιτίας των βρώμικων αποκαλύψεων. Ελπίζω το Βατικανό να χρησιμοποιήσει την ταινία ωστε να ξεκινήσει να διορθώνει τα λάθη της: οχι μόνο για τα θύματα και τις κατεστραμμένες τους ζωές αλλά και για όσους έχασαν το δρόμο τους. Ελπίζουμε ο Πάπας να χρησιμοποιήσει αυτή τη νηφάλια και πιστεύουμε δίκαιη ιστορία για να αρχίσει να θεραπεύει και τις πληγές της καθολικής εκκλησίας».

Ο σκηνοθέτης του «Spotlight», Τόμας ΜακΚάρθι υπήρξε πιο απαισιόδοξος: «Παραμένω απαισιόδοξος. Μεγάλωσα ως Καθολικός, αλλά οι λέξεις είναι ένα πράγμα και οι πράξεις άλλο. Εχω επενδύσει πολύ στον Φρακγίσκο, αλλά τι θα αλλάξει είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε. Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω καμία αντίδραση. Τίποτα δεν θα με έκανε πιο χαρούμενο το να αποδειχθώ λάθος. Θα ήθελα ο Πάπας, οι καρδινάλιοι και οι ιερείς να δουν την ταινία. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το φιλμ είναι μια επίθεση στην εκκλησία: όλα μέσα στην ταινία προέκυψαν μετά από μεγάλη έρευνα και από γεγονότα».

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους αντιφεμινιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

Mark Rufallo Venice 2015 O Μαρκ Ράφαλο και η συζυγός του, Σανράιζ Κόινι στο κόκκινο χαλί της 72ης Μόστρας

Γνωστός για τους πολιτικούς του αγώνες και τον γνήσιο ακτιβισμό του πάνω σε κοινωνικά θέματα, ο Μάρκ Ράφαλο μίλησε και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή το «Spotlight» και την ομάδα των δημοσιογράφων που δούλεψαν όλοι μαζί προκειμένου να φωτίσουν ένα από τα πιο σκοτεινά θέματα της εποχής μας:

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν χάσει την αξιοπιστία τους από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ και από τότε πολλοί ικανοί ρεπόρτερ μεταφέρθηκαν στο ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε περισσότερη ενημέρωση από την εποχή που όλα ήταν συγκεντρωμένα στην τηλεόραση. Οι ερευνητές και οι ρεπόρτερ είναι πιο ελεύθεροι, χωρίς αρχισυντάκτες και συμφέροντα. Είναι μια μεγάλη στιγμή για την εποχή της πληροφορίας.»

Mark Rufallo Venice 2015

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας που διεξάγεται φέτος από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου: