Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2015: To φεστιβάλ ανεβαίνει το «Everest»

στα 10

Με την ταινία του Μπαλτάζαρ Κορμακούρ και κυρίως τον Τζέικ Τζίλενχαλ παρών, το φεστιβάλ Βενετίας ξεκινά, ανοίγοντας κι επισήμως το κινηματογραφικό φθινόπωρο.

Flix Team
Βενετία 2015: To φεστιβάλ ανεβαίνει το «Everest»

Ναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ είναι πρώτα απ΄όλα οι ταινίες του. Ομως σε φεστιβάλ του μεγέθους της Βενετίας παίζουν ρόλο πολλά ακόμη πράγματα πέρα από τα ίδια τα φιλμ. Πράγματα όπως τα politics ή ο ανταγωνισμός (μέσα στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου συνωστίζονται τρία από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χρονιάς) και φυσικά μερικά άλλα λιγότερο «πολιτικά», μα ανάλογης σημασίας, όπως το κόκκινο χαλί.

everest photocall venice 2015 607

Μπορεί να μοιάζει «ελαφρύ», αλλά οι σταρ στις επίσημες προβολές δεν είναι απλά ευκαιρία για δωρεάν δημοσιότητα μα κι ένας τρόπος επιβίωσης για τα φεστιβάλ. Οι φωτογράφοι τους θέλουν, τα περιοδικά τους θέλουν και κυρίως τους θέλουν οι σπόνσορες.

everest photocall venice 2015 607

Απόψε στην Βενετία οι σπόνσορες θα είναι μάλλον ευχαριστημένοι. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ λάμπει και με πρωινή αμφίεση, οπότε το βράδυ στην επίσημη προβολή του «Everest», η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Οσο για τους κριτικούς; Το φιλμ του Κορμακούρ δεν κατόρθωσε να ενθουσιάσει, κερδίζοντας χαρακτηρισμούς που μπορεί να αγγίζουν το «συναρπαστικό», αλλά ξεκινούν από το «καταστροφικό».

everest photocall venice 2015 607 Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζέισον Κλαρκ

Η πραγματικότητα μάλλον είναι πως το φιλμ του Κορμακούρ δεν κατορθώνει να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στο δράμα χαρακτήρων και στην eventful περιπέτεια, μένοντας κρεμασμένο κάπου ανάμεσα. Μικρό το κακό. Ενα φεστιβάλ δεν κρίνεται απαραίτητα από το άνοιγμα του, και η Βενετία φέτος έχει αναμφίβολα μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, με πρώτη και καλύτερη το «The Danish Girl» του Τομ Χούπερ για το οποίο όλοι ανυπομονούν.

everest photocall venice 2015 607 Τζέικ Τζίλενχαλ, Εμιλι Γουάτσον

Κι εμείς εδώ έχουμε έναν ακόμη λόγο να ανυπομονούμε για τις επόμενες μέρες, αφού ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο φεστιβάλ, συναντάμε και το «Interruption», το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Γιώργου Ζώη που προβάλλεται στο τμήμα Orizzonti.

Διαβάστε ακόμη: