Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2015: Ο Εντι Ρεντμέιν εξηγεί στη συνέντευξη Τύπου ότι το «Danish Girl» κρυβόταν... μέσα του

στα 10

Πρεμιέρα για το «The Danish Girl» στο Φεστιβάλ Βενετίας απόψε και πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το photo call και η συνέντευξη Τύπου των συντελεστών. Διαβάστε τι είπαν οι Εντι Ρεντμέιν, Τομ Χούπερ, Αλίσια Βικάντερ, Ματίας Σένερτς και Αμπερ Χερντ.

Flix Team
Βενετία 2015: Ο Εντι Ρεντμέιν εξηγεί στη συνέντευξη Τύπου ότι το «Danish Girl» κρυβόταν... μέσα του

Ενας χαμογελαστός Τομ Χούπερ έφερε το καστ του στο Λίντο για την παγκόσμια πρώτη παρουσίασης της ταινίας - ενός πρότζεκτ που αποτελεί σίγουρο οσκαρικό παίκτη της κούρσας του 2016. Από την μία ο πάντα συγκλονιστικός Εντι Ρεντμέιν (λέτε να τα καταφέρει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την επικράτησή του με τη «Θεωρία των Πάντων»;) για το Α' Ανδρικό, αλλά από όσα γράφονται κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει βραβεία και διακρίσεις για τους Αλίσια Βικάντερ και Ματίας Σένερτς.

Οι κριτικές για την ταινία είναι διχασμένες. Οι περισσότεροι χαιρετίζουν το θάρρος ύπαρξής της, την αναγκαιότητα του μηνύματος και τη στιβαρή παρουσία των συγκλονιστικών ηθοποιών. Ομως υπάρχουν φωνές που έχουν κουραστεί με την «ακαδημαϊκή» προσέγγιση και τα βαριά έπη εποχής του Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Oι Αθλιοι»)

Διαβάστε ακόμα: O Εντι Ρεντμέιν είναι συγκλονιστικός στο τρέιλερ του «The Danish Girl»

Η ιστορία μας επιστρέφει στη Δανία του 20, όπου ο Αϊναρ Βένεγκερ, ένας Δανός καλλιτέχνης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου κι έγινε η Λίλι Ελμπε. Το φιλμ, που εδώ και χρόνια αγωνιζόταν να φτάσει ως την οθόνη με σκηνοθέτες όπως ο Τόμας Αλφρεντσον, ο Λάσε Χάλστρομ ή ο Μπιλ Κόντον, είχε μόνο ζευγάρια γυναικών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, είτε αυτές ήταν η Σαλρίζ Θερόν και η Νικόλ Κίντμαν, είτε η Γκουίνεθ Πάλτρου και η Μαριόν Κοτιγιάρ.

Αυτό που έκανε ο Χούπερ, και η πρόκληση που αποδέχθηκε ο Ρεντμέιν, ήταν από μόνα τους ριζοσπαστικά. Διαβάστε τι είπαν οι ίδιοι στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Danish Girl Venice 607 1

Για το αν είναι μία ταινία για την ανακάλυψη της πραγματικής μας ταυτότητας, ή την αποδοχή της

Τομ Χούπερ: Νομίζω ότι από την αρχή, από την πρώτη συζήτηση που είχαμε με τον Εντι, μιλήσαμε για το πώς ο Εντι θα παίξει μία γυναίκα. Πώς θα τη βρει και θα την αποκαλύψει. Για αυτό και δεν έπρεπε να μιμηθεί τη γυναικεία συμπεριφορά, αλλά να ανακαλύψει τη γυναικεία του πλευρά. Αυτή η απόφαση μάς οδηγούσε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ξέρετε, υπάρχει ένα ανεξερεύνητο μεγαλείο στο να βρεις τον τρόπο να υπάρχεις χωρίς να σε καθορίζει το φύλο σου. Ειδικά σε εποχές που αυτό δεν ήταν/είναι καθόλου εύκολο...

Κατά πόσο η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο να ανακαλύψει τον εαυτό του

Ματίας Σένερτς: Πιστεύω, χωρίς να θέλω να υποστηρίξω ότι γνωρίζω πολλά επ' αυτού, ότι η ομορφιά μπορεί να μας σώσει. Η τέχνη δεν είναι παρά η αναζήτηση της ομορφιάς - σε τόσα πολλά επίπεδα. Αυτή είναι και μία από τις θεματικές της ταινίας, νομίζω.

Τομ Χούπερ: Η «Λίλι» αναδύεται γιατί η τέχνη της επιτρέπει το απαραίτητο χώρο για να αναπτυχθεί. Η αντίδραση της Γκέρτα (η γυναίκα της Λίλι) ήταν συγκλονιστική κι ο τρόπος που εκείνη προκάλεσε τα ήθη των 20ς. Η αποκάλυψη δεν την εμπόδισε, αντιθέτως τη βοήθησε να καταλάβει περισσότερο τη γυναικεία πλευρά του άντρα της / της Λίλι.

Διαβάστε ακόμη: «The Danish Girl»: Αυτή είναι η transgender ώρα των Οσκαρ!

Danish Girl Venice 607 2

Ο Εντι Ρεντμέιν και γιατί επέλεξε έναν ακόμα απαιτητικό ρόλο-μεταμόρφωσης

Εντι Ρεντμέιν: Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι διάβασα αυτό το σενάριο, ο Τομ μού το έδωσε στα γυρίσματα των «Αθλίων», και δεν έβγαλα λέξη. Αυτό για μένα σημαίνει πραγματικό σοκ. Είχα διαβάσει ίσως το καλύτερο σενάριο που έχει φτάσει ποτέ στα χέρια μου. Μία μοναδική, παθιασμένη ιστορία αγάπης. Εναν ήρωα, που βρίσκει το θάρρος να αγωνιστεί, να ζήσει μία αυθεντική ζωή. Ξέρετε, διάφοροι παραγωγοί προσπαθούσαν επί χρόνια να κάνουν την ταινία, πασάροντας το πρότζεκτ σε διάφορους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Για μένα ήταν μονόδρομος να παίξω αυτό το ρόλο. Οχι γιατί έπρεπε πάλι να μεταμορφωθώ, αλλά γιατί θα είχα την ευκαιρία να παίξω έναν συγκλονιστικό άνθρωπο. Κι αν έχεις τέτοια τύχη σε αυτή τη δουλειά, τι άλλο να ζητήσεις; Μετά το τέλος αυτής της εμπειρίας ένιωσα πιο πλούσιος. Συναντούσα ανθρώπους της trans κοινότητας για πάνω από 4 χρόνια. Εμαθα πολλά. Οφείλω να τους ευχαριστήσω - εκείνοι μου έβγαλαν από μέσα μου τη "Λίλι".

Τομ Χούπερ: Ξέρετε, τα πάντα είναι θέμα αποδοχής, στοργής, αγάπης. Ζούμε σ' έναν κόσμο που ακόμα κυνηγά την trans κοινότητα. Σ' έναν κόσμο που η κρίση των μεταναστών μάς διχάζει. Η διαφορετικότητα πρέπει να βρει δρόμο προς τις καρδιές μας. Ελπίζω ότι αυτό το φιλμ θα βοηθήσει. Αποτυπώνει την ασυμβίβαστη, στοργική, ειλικρινά αγάπη που μπορεί να μας σώσει όλους.

Danish Girl Venice 607 3

Η Αλίσια Βικάντερ για το ρόλο της

Αλίσια Βικάντερ: Ερωτεύτηκα το ότι πρόκειται για μία ερωτική ιστορία πάνω από όλα. Μία ιστορία έρωτα, πρώτα με τον εαυτό σου τον ίδιο. Μία αρκετά μπροστά από την εποχή της γυναίκα, μία καλλιτέχνης, προβλέπει πράγματα μέσα από την τέχνη της που άλλοι δεν τα βλέπουν. Η Γκέρτα είχε το μεγαλείο ψυχής να αγαπά κάποιον, κάτι που την ξεπερνά. Τη θαυμάζω και θα ήθελα κάποτε να μου συμβεί.

Είναι υπέρ της τρανς μεταμόρφωσης;

Τομ Χούπερ: Αυτά είναι διλήμματα, αν πιστεύεις ότι υπάρχουν δύο εκδοχές - αν δεν είσαι άντρας, οφείλεις να γίνεις γυναίκα. Εμείς έχουμε προχωρήσει πέρα από αυτή τη διχοτόμιση. Πρόκειται για ένα φάσμα επιλογών, ένα σύνθετο μέρος που οι άνθρωποι ακόμα ψάχνουμε που ανήκουμε. Η κοινωνία οφείλει να στηρίζει αυτή την αναζήτηση και κάθε επιλογή που κάνει ο καθένας μας μέσα σ' αυτό το φάσμα. Ενας χειρούργος ναι μπορεί να βοηθήσει, από την άλλη κάποιος μπορεί να επιλέξει να μη σκέφτεται με τους όρους "άντρας/γυναίκα".

Danish Girl Venice 607 4

Γιατί επιλέχθηκε ένας στρέιτ πρωταγωνιστής κι όχι ένας trans ηθοποιός;

Τομ Χούπερ: Είναι αλήθεια ότι υπάρχει δυσκολία στο να φτάσουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε trans ηθοποιούς. Η βιομηχανία θα πρέπει να τους αγκαλιάσει. Εμείς στηρίζουμε το θάρρος των trans σκηνοθετών και συνεργαστήκαμε με την κοινότητα των trans ηθοποιών στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη. Δώσαμε δουλειά σε 40-50 trans ηθοποιούς συνολικά. Είμαι σίγουρος βέβαια ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα. Τώρα, όσον αφορά στην επιλογή του Εντι, δε θα έπρεπε ίσως να το πω γιατί κάθεται δίπλα μου, αλλά υπάρχει κάτι που τον σπρώχνει στη γυναικεία του πλευρά. Οπότε ήθελα να το εξερευνήσω. Ηταν μία ενστικτώδης επιλογή και την έκανα το 2008, πριν τη μεγάλη του δόξα.

Τι είδους έρευνα έκανε για το ρόλο;

Εντι Ρεντμέιν: Διάβασα το ημερολόγιο της Λίλι, όμως αυτό δεν είναι αρκετά αξιόπιστη πηγή, γιατί δυστυχώς το ξαναέγραψαν μετά το θάνατό της. Ομως διάβασα κι ένα βιβλίο φιξιόν με τίτλο «The Danish Girl», όπως κι οτιδήποτε μπορούσα να βρω για τη Λίλι. Περισσότερο από όλα όμως προσπάθησα να τη βρω μέσα μου.

Διαβάστε ακόμη: O Εντι Ρεντμέιν είναι έτοιμος και για το επόμενο Οσκαρ του!

Danish Girl Venice 607 5

Ποια ήταν η αντίδραση της Αμπερ Χερντ όταν διάβασε το σενάριο;

Αμπερ Χερντ: Συγκινήθηκα. Θεώρησα μεγάλη ευλογία ότι είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε μία τέτοια ταινία. Κι αυτό γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό για μένα, τόσο ως ηθοποιό, όσο κι ως άνθρωπο. Νιώθω μεγάλη τιμή και τύχη ότι κάθομαι εδώ σήμερα, ανάμεσά σας.

Danish Girl Venice 607 6

Πώς βλέπει ο Ματίας Σένερτς τον ήρωά του;

Ματίας Σένερτς: Με συγκίνησε ότι δεν κρίνει τον φίλο του. Τον αγαπά αληθινά και τον στηρίζει. Δεν υπάρχει άλλο κίνητρο από αυτή την αγάπη - ακόμα κι αν καταλήγει να ερωτεύεται τη γυναίκα του φίλου του, δεν είναι αυτός ο λόγος που τον στηρίζει. Η αληθινή θεματική της ταινίας είναι η αγάπη. Για αυτό βοηθά τη «Λίλι», γιατί την αποδέχεται. Από την άλλη πλευρά, και η Λίλι αποδέχεται τον έρωτα του φίλου της με την πρώην γυναίκα της. Ολοι επιτρέπουν σε όλους να ανακαλύψουν αυτό που πραγματικά είναι, αυτό που τους κάνει ευτυχισμένου.

Εντι Ρεντμέιν: Δεν υπάρχουν όρια σε αυτή την αγάπη. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισα ένα τέτοιο ζευγάρι στο Λος Αντζελες. Ηταν μαζί από την εποχή που εκείνη ήταν άντρας. Η γενναιοδωρία τους ήταν συγκινητική. Μου είπαν: ρώτησέ μας ό,τι θέλεις. Η καλοσύνη και η υποστήριξή τους μου έδωσε κουράγιο. Από την μία εκείνος που δε δίστασε μπροστά σε τίποτα ώστε να ζήσει μία αληθινή ζωή. Από την άλλη η απεριόριστη κατανόηση της συντρόφου του.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «The Danish Girl» και την αληθινή ιστορία από την οποία εμπνεύστηκε.

the danish girl 607 the danish girl 607

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας που διεξάγεται φέτος από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου: