Buzz

Ο Τοντ Χέινς ετοιμάζει το πρώτο του ντοκιμαντέρ με θέμα τους The Velvet Underground

στα 10

Ο Τοντ Χέινς βρίσκεται στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για να παραλάβει το τιμητικό του βραβείο για την συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, κι από εκεί μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικά νέα για τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Τοντ Χέινς ετοιμάζει το πρώτο του ντοκιμαντέρ με θέμα τους The Velvet Underground

Μπορεί ο Τοντ Χέινς να μην μας παρέδωσε όλα όσα υποσχόταν με την τελευταία του ταινία «Wonderstrunk», αν και αυτό δεν κάνει την ταινία του λιγότερο όμορφη ή εντυπωσιακή, αλλά ο ίδιος βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία, το οποίο φέτος κλείνει τα 70 του χρόνια, για να πάρει την τιμητική Χρυσή Λεοπάρδαλη για την συνολική του καριέρα στον κινηματογράφο, 26 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας του «Poison» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Από το Λοκάρνο, ο Τοντ Χέινς ανακοίνωσε πως ετοιμάζει, μαζί με μια σειρά για λογαριασμό του Amazon «για μια σημαντική μορφή τεράστιας ιστορικής σημασίας και πολιτιστικής επιρροής», και το πρώτο του ντοκιμαντέρ το οποίο θα είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πιο σημαντικά ροκ συγκρότηματα στην ιστορία, τους The Velvet Underground.

Διαβάστε ακόμα: Το Festival Scope φέρνει τα νέα ταλέντα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο σπίτι σας

the velvet underground

Η ανακοίνωση έγινε πάνω στα 50 χρόνια από τότε που το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, το «Velvet Underground & Nico» το οποίο πούλησε μόλις 30.000 αντίτυπα, και σύμφωνα με τον ίδιο τον Χέινς το ντοκιμαντέρ, το οποίο ακόμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια της παραγωγής, «θα βασίζεται σίγουρα στις ταινίες του Αντι Γουόρχολ, αλλά θα περιέχει και πολλά από την πλούσια κουλτούρα άλλων πειραματικών ταινιών, μια λαϊκή γλώσσα που έχουμε χάσει εδώ και καιρό και απομακρυνόμαστε συνέχεια από αυτή».

Ο Χέινς συμπλήρωσε πως το ντοκιμαντέρ θα αποδειχθεί αρκετά δύσκολο στο να γυριστεί, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα πλάνα από το συγκρότημα, και γι’αυτό ανυπομονεί να κάνει περισσότερη έρευνα και να χωθεί όσο πιο βαθιά γίνεται στο αρχειακό υλικό και τις διάφορες πηγές που έχει στην κατοχή του, αλλά και σε ταινίες και διάφορες πειραματικές δουλειές για να μπορέσει να αποδώσει ένα οπτικό συνονθύλευμα. Επίσης, ο Χείνς θα συμπεριλάβει και συνεντεύξεις από τα όσο μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται ακόμα στην ζωή, αλλά και από το σύγχρονο καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του ’60.

Διαβάστε ακόμα: Πρώτο wonderful τρέιλερ για το «Wonderstruck» του Τοντ Χέινς

todd haynes

«Το ντοκιμαντέρ θα είναι αρκετά πειραματικό και θα συνδυάζει στοιχεία από ταινίες, σύγχρονη τέχνη και όσα απορρίφθηκαν από την κυριαρχία της καταναλωτικής κουλτούρας σε μια πλούσια κι εύφορη εποχή της δεκαετίας του ’60 στην Νέα Υόρκη. Το ‘Velvet Underground’ θα πρέπει να γίνει μια έντονη οπτική εμπειρία», πρόσθεσε ο Χείνς με τις δηλώσεις του.

Η φόρμα για τον Χέινς είναι τα πάντα και του αρέσει να πειραματίζεται με αυτή. Προσπαθεί να υποκινηθεί και να πάρει ιδέες από τα πάντα γύρω του και είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίος προσεγγίζει κάθε του ιστορία, και αυτό θέλει να περάσει και με το ντοκιμαντέρ του. Εμείς απλά δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το τελικό, και μάλλον, αρκετά ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα: