Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι «ελληνικές συμμετοχές» στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

στα 10

Το ελβετικό φεστιβάλ κλείνει τα 70 του χρόνια με την Ελλάδα να κάνει μάλλον μια πολύ διακριτική εμφάνιση στο επίσημο πρόγραμμά του.

Αυτές είναι οι «ελληνικές συμμετοχές» στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο
Εικόνα από το «A Manifesto for the Un-Communal» του Σύλλα Τζουμέρκα

Ανακοινώθηκε και επίσημα το πρόγραμμα του φετινού, εορταστικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο που στα 70 του χρόνια ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του ως ένα από τα πιο ξεχωριστά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ με ολοένα και περισσότερες «προτάσεις» που αναδεικνύουν τον εκλεκτικό αλλά και πάντα προσανατολισμένο στο κοινό χαρακτήρα του.

Η Ελλάδα δεν είναι απούσα, αλλά δεν είναι ακριβώς και παρούσα, αφού με τέσσερις συμμετοχές στο συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αυτές όχι αμιγώς έως και καθόλου ελληνικές σε παραγωγή, μάλλον κάνει απλά διακριτικά αισθητή την παρουσία της.

jeune

Ο Λουκιανός Μοσχονάς, μετά το περσινό «Manodopera» που έκανε και αυτό την πρεμιέρα του στο Λοκάρνο διαγωνίζεται και φέτος στο τμήμα Pardi di Domani με το «Jeunes Hommes à la Fenêtre», μια αμιγώς γαλλική παραγωγή.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Jeunes Hommes à la Fenêtre» και τον Λουκιανό Μοσχονά.

Kapitalistis

Στο ίδιο τμήμα διαγωνίζεται και η μικρού μήκους ταινία «Kapitalistis» του Πάμπλο Μουνιόζ Γκομέζ με ήρωα έναν ελληνικής καταγωγής μετανάστη στο Βέλγιο που αναζητά δουλειά. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Festival Corner του Φεστιβάλ Καννών, έχει ελληνικής καταγωγής πρωταγωνιστή, αλλά η παραγωγή είναι βελγική και γαλλική.

Le Fort de Fous 607

Στο στο διαγωνιστικό τμήμα Cineasti del presente για νέους κινηματογραφιστές συμμετέχει το παραγωγής Γαλλίας, Κατάρ, Ελλάδας και Γερμανίας «Le Fort de Fous» (To Οχυρό των Τρελών) που προβλήθηκε και στην Αθήνα και προβάλλεται μέχρι και το Σεπτέμβριο στο Κάσελ στο πλαίσιο της documenta 14 σε σκηνοθεσία της Ναριμάνε Μάρε. Οπως περιγράφεται η ταινία στον κατάλογο της documenta: «Αποκλίνοντας από τα υλικά αρχεία των πρώιμων αποικιοκρατικών "επιστημονικών εκστρατειών" και "εκστρατειών εξημέρωσης" στις οποίες ηγήθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες στη Βόρεια Αφρική, η πλοκή ακολουθεί μια κοινότητα νομάδων οι οποίοι δημιουργούν την ουτοπική κοινωνία που φαντάστηκαν. Αναπαραστάσεις, αυτοσχεδιασμοί και συνεντεύξεις που έχουν διεξαχθεί με κατοίκους στο Αλγέρι, στα Κήθυρα και στη συνοικία των Προσφυγικών στην Αθήνα διατρέχουν αυτό το έργο ως στιγμές εναλλακτικής χρονικότητας και αυτόνομου χώρου.»

A Manifesto for the Uncommunal 607

Εκτός συναγωνισμού στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους θα κάνει πρεμιέρα το «A Manifesto for the Un-Communal» του Σύλλα Τζουμέρκα, ένα 11λεπτό φιλμ ντοκιμαντέρ γυρισμένο με iPhone και σε σινεμασκόπ, σε πολλούς τόπους και χώρες (Αθήνα, Βερολίνο, Ρώμη, Oρμπετέλο, Χάιφα, Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ, κ.α.) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σπονδυλωτής ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Οut-of-Place, μιας πρωτοβουλίας του Gesher Multicultural Fund για την προώθηση κοινωνικών αλλαγών μέσα από τη δύναμη του ντοκιμαντέρ μικρού φορμά.

Ζακλίν Λέντζου

Στo Locarno Academy για κινηματογραφιστές συμμετέχει η Ζακλίν Λέντζου (που πέρσι έκανε στο Φεστιβάλ την πρεμιέρα της «Αλεπούς»), ανάμεσα σε 15 ταλαντούχους νέους απ' όλον τον κόσμο που θα παρακολουθήσουν μαθήματα σινεμά από μεγάλους δασκάλους και θα παρουσιάσουν τα επόμενα πρότζεκτ τους.

Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για το «A Manifesto for the Un-Communal» του Σύλλα Τζουμέρκα

To 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Αυγούστου 2017