Buzz

Ο Τέρενς Ντέιβις επιστρέφει με το «Benediction», μια ταινία για τον ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν

στα 10

Ενας από τους αληθινά σπουδαίους του βρετανικού σινεμά, επιστρέφει με μια ακόμη βιογραφία μιας χαρισματικής προσωπικότητας.

Ο Τέρενς Ντέιβις επιστρέφει με το «Benediction», μια ταινία για τον ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν
Φωτό: Ethan Hill

Η τελευταία ταινία του Τέρενς Ντέιβις «Ησυχο Πάθος» ήταν επίσης η βιογραφία μιας ποιήτριας της Εμιλι Ντίκινσον, κι αν το έργο του Ζίγκφριντ Σασούν δεν είναι εξίσου αναγνωρισμένο ή αναγνωρίσιμο στις μέρες μας, η ζωή του και η διαδρομή του στην Αγγλία του 20ου αιώνα, ήταν τουλάχιστον συναρπαστική.

Γεννημένος το 1886 από Εβραίο πατέρα και καθολική μητέρα, ο Σασούν έμοιαζε προορισμένος για εύκολη ζωή, μέχρις ότου η έλευση του πρώτου παγκόσμιου πολέμου τον έπεισε να καταταγεί στον βρετανικό στρατό. Για τις πράξεις ανδρείας του κέρδισε το παρατσούκλι «Τρελός Τζακ» και μετάλλια ανδρείας, ενώ ο αδερφός του σκοτώθηκε στη μάχη της Καλλίπολης, το 1915. Τα ποιήματά του από τα χαρακώματα τον μεταμόρφωσαν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ποιητές των ημερών του, όμως η αυξανόμενη απέχθειά του για τον τρόπο που διεξάγεται τον έκαναν να καταδικάσει τον πόλεμο και να αρνηθεί να επιστρέψει στα χαρακώματα. Η φήμη του και τα παράσημά του τον γλίτωσαν από το στρατοδικείο αλλά νοησεύτηκε για «μετατραυματικό στρες» σε ένα σανατόριο της Σκoτίας.

Siegfried Sassoon 607 Ζίγκφριντ Σασούν

Δείτε ακόμη: Τέρενς Ντέιβις: Σινεμά για τους ανθρώπους και την ελπίδα

Η ζωή του ήταν γεμάτη αντιθέσεις, ήταν καλλιεργημένος και λάτρης της τέχνης, αλλά και μέλος της καλής κοινωνίας, αλλά και μποέμ. Ζούσε σε ένα μεγάλο πλούσιο σπίτι, αλλά αποκαλούσε τον εαυτό του σοσιαλιστή και χάριζε μεγάλα ποσά στους φίλους του. Και ήταν gay στην αρχή ιδιαίτερα διακριτικό μα στην πορεία της ζωής του εξαιρετικά ανοιχτά, όμως τελικα αναζητώντας μια σταθερότητα παντρεύτηκε κι έκανε έναν γιο -ακόμη κι αν ο γάμος του τελικά κατέρρευσε.

Το φιλμ θα ακολουθεί την ζωή του στο Λονδίνο μετά τον πόλεμο, μια εποχή που το να είσαι γκέι επέφερε ποινή φυλάκισης και καταγράφει ανάμεσα σε άλλα τόσο τον γάμο του όσο και μια σχέση του με τον συνθέτη και ηθοποιό Ιβόρ Νοβέλο. «Ηξερε τους πάντες» λέει ο Τέρενς Ντέιβις για τον ήρωά του. «Δεν υπήρχε κανείς που να μπορείς να φανταστείς από τους αναγνωρίσιμους ανθρώπους του 20ου αιώνα που να μην τον γνώριζε, η ζωή του ήταν απλά συναρπαστική».

jack lowden 607 Τζακ Λόουντεν

Με το φιλμ να ετοιμάζεται για γυρίσματα σύντομα, ο Ντέιβις βρήκε τον Ζίγκφριντ Σασούν του στο πρόσωπο του Τζακ Λόουντεν, ενός ηθοποιού που έχουμε δει σε φιλμ όπως η «Δουνκέρκη» και το «Μαίρη, Η Βασίλισσα της Σκοτίας». O ηθοποιός λέει πως γοητεύτηκε βαθιά από το σενάριο αφού ο «Σασούν είχε μια αληθινά τεράστια ζωή κι ο Τέρενς κατόρθωσε να την συλλάβει στην ολότητά της στο σενάριό του». Και είμαστε σίγουροι πως θα την αποδώσει με ομορφιά και βάθος στην οθόνη, σε μια ταινία που ήδη ανυπομονούμε να δούμε.

Δείτε ακόμη: «Malmkrog». Ο Κρίστι Πούιου επιστρέφει με μια ακόμη μεγαλόπνοη ταινία