Buzz

Ο Στιβ ΜακΚουίν μετατρέπει το «Small Axe» σε 5 ταινίες αφιερωμένες στον Τζορτζ Φλόιντ

στα 10

Ο βρετανός σκηνοθέτης αποφασίζει να κυκλοφορήσει τα επεισόδια της μίνι σειράς που ετοίμαζε ως ξεχωριστές ταινίες. Κι αφιερώνει το πρότζεκτ στον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ και το κίνημα #BlackLivesMatter.

Ο Στιβ ΜακΚουίν μετατρέπει το «Small Axe» σε 5 ταινίες αφιερωμένες στον Τζορτζ Φλόιντ

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του (ακυρωμένου) Φεστιβάλ Καννών - οι 56 ταινίες που θα προβληθούν σε φθινοπωρινά διεθνή φεστιβάλ με την υπογραφή #Cannes2020. Ανάμεσά τους υπάρχουν δύο ταινίες του βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν: τα «Lovers Rock» και «Mangrove».

Κι αν η πρώτη αντίδρασή σας είναι «πότε γύρισε και ολοκλήρωσε δύο ταινίες ο Στιβ ΜακΚουίν;», το πρότζεκτ εξηγήθηκε. Ο ΜακΚουίν ετοίμαζε εδώ και καιρό το «Small Axe», μία τηλεοπτική μίνι σειρά με αυτοτελή επεισόδια για το BBC.

Κάθε επεισόδιο αφηγείται κι από μία διαφορετική ιστορία (ξεκινώντας από τα 60ς και καταλήγοντας στα 80ς) της Λονδρέζικης κοινότητας μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες και ο τίτλος προκύπτει από μία αφρο-καραϊβική έκφραση: «αν εσείς είστε το μεγάλο δέντρο, εμείς είμαστε το μικρό τσεκούρι». Η έκφραση έχει γίνει διάσημη κι από το ομότιτλο τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ («Small Axe» / από το άλμπουμ «Burnin», 1973).

Αν είστε το μεγάλο δέντρο, είμαστε το μικρό τσεκούρι. Black Lives Matter.»

Small Axe shooting 607

Δείτε κι αυτό: Ο Τζον Μπογιέγκα ξεσπά σε κλάματα και δίνει έναν παθιασμένο λόγο στις #BlackLivesMatter διαδηλώσεις

Σήμερα, ο ΜακΚουίν ανακοινώνει λοιπόν ότι δε θα κυκλοφορήσει το «Small Axe» στη μικρή οθόνη, αλλά στη μεγάλη. Κάθε επεισόδιο θα είναι μία ταινία (οι διάρκειες διαφέρουν): «Lovers Rock», «Mangrove», «Alex Wheatle», «Education», «Red, White and Blue».

«Αφιερώνω αυτές τις ταινίες στον Τζορτζ Φλόιντ και σε όλους τους αφροαμερικανούς που δολοφονήθηκαν από το σύστημα - στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία και παντού» δήλωσε ο ΜακΚουίν. «Αν είστε το μεγάλο δέντρο, είμαστε το μικρό τσεκούρι. Black Lives Matter.»

Lovers Rock 607

Το «Lovers Rock», με πρωταγωνιστές την πρωτοεμφανιζόμενη Αμαραχ-Τζέι Στ. Ομπιν και τον Μάικλ Γουόρντ, ακολουθεί την ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού σ' ένα blues party στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Mangrove 607

Το «Mangrove» βασίζεται στην αληθινή ιστορία των Mangrove 9 (μαύρων ακτιβιστών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην εξέγερση του 1970) και ακολουθεί την 55 ημερών δίκη τους.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να τις δούμε!

Διαβάστε περισσότερα: