Buzz

Σταματήστε τους νεο-ναζί με τη μουσική από τη «Λίστα του Σίντλερ»

στα 10

Με έναν πρωτότυπο τρόπο υποδέχτηκε μια συγκέντρωση νεο-ναζί ο Δήμαρχος της σουηδικής πόλης Νόρκοπινγκ. Αποδεικνύοντας πως το σινεμά (ίσως) έχει τη δύναμη...

Σταματήστε τους νεο-ναζί με τη μουσική από τη «Λίστα του Σίντλερ»

Η ομάδα των νεό-ναζί που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης Νόρκοπινγκ στη Σουηδία, ήρθε αντιμέτωποι με τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς από τη «Λίστα του Σίντλερ» που έπαιζε δυνατά από τις 80 καμπάνες του δημαρχείου.

Οι αρχές δήλωσαν πως οι υπεύθυνοι της πόλης αποφάσισαν πως το συγκεκριμένο θέμα από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το Ολοκαύτωμα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να παρουσιάσουν τη θέση της πόλης για την «ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους».

Το βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς έπαιξε πριν και μετά τη διαδήλωση της εξτρεμιστικής ομάδας με το όνομα «Party of the Swedes», η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σουηδία και υποστηρίζει πως η σουηδική υπηκοότητα πρέπει να δίνεται μόνο σε ανθρώπους δυτικού γένους και πολιτιστικής κληρονομίας, αντιδρώντας στα κύματα μετανάστευσης στη χώρα.

O δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως «η μουσική από τη Λίστα του Σίντλερ είναι ένα σύμβολο ανοχής και ο τρόπος μας για να αποδείξουμε πως είμαστε μια φιλόξενη κοινωνία. Παίζουμε το θέμα από την ταινία γιατί είναι ένα σύμβολο του τι ακριβώς συνέβη στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πόλη του Νόρκοπινγκ υπήρξε μια ανοιχτή κοινωνία από το μεσαίωνα και ένα από τα πρώτα μέρη στη Σουηδία όπου οι Εβραίοι μπόρεσαν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν την επιχειρηματικότητά τους.»

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον του «Party of the Swedes», εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση που υποστηρίζει την απόφαση του δημαρχείου, ενώ και η εκκλησία της Σουηδίας οργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του μίσους και της βίας, κόντρα στις διαδηλώσεις των νεό-ναζί.

Ακούστε εδώ τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς από τη «Λίστα του Σίντλερ»:


Διαβάστε ακόμη: