Φεστιβάλ / Βραβεία

Οταν μια ταινία δεν μπορεί να ανήκει ούτε στο Ισραήλ ούτε στην Παλαιστίνη

στα 10

Η ταινία «Villa Touma» της Σουχά Αράφ - που συμμετέχει στο τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής» του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας - χρηματοδοτήθηκε από το Ισραήλ, αλλά μετά από το χαρακτηρισμό της ως παλαιστινιακής καταγωγής οι ισραηλινές αρχές ζητούν πίσω τα χρήματά τους.

Οταν μια ταινία δεν μπορεί να ανήκει ούτε στο Ισραήλ ούτε στην Παλαιστίνη

Το ντεμπούτο της Ισραηλινής Σούχα Αράφ με τίτλο «Villa Touma» επιλέχθηκε από το τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής» του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με χώρα καταγωγής την Παλαιστίνη.

Το αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθούν οι ισραηλινές αρχές οι οποίες και ζητούν από την παραγωγή της ταινίας να επιστραφούν τα χρήματα ύψουν 400.000 δολαρίων που η ταινία πήρε από το Film Fund του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Film Fund, ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως Παλαιστινιακής έρχεται σε αντίθεση με το συμβόλαιο που υπέγραψε η Αράφ, αφού εκεί αναφερόταν ρητά πως η χρηματοδότηση αφορά τη δημιουργία μιας ισραηλινής ταινίας.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2014: Αυτές είναι οι ταινίες που θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Λέοντα!

Η σκηνοθέτης της ταινίας, γεννημένη στο παλαιστινιακό χωριό της Μέλια, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο (όπως αναφέρει το επίσημο βιογραφικό της), ζήτησε απ' όλα τα Φεστιβάλ που θα προβάλλουν την ταινία, μετά από τις αντιδράσεις του Ισραήλ. να μην αναφέρουν χώρα καταγωγής της ταινίας. Ο Υπουργός Πολιτισμού, όμως, του Ισραήλ, ζητάει από το Film Fund του Ισραήλ να επιστρέψει τα χρήματα που δόθηκαν στην ταινία της Αράφ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους οργανισμούς του Ισραήλ που χρηματοδότησαν την ταινία - συνολικά το Ισραήλ έχει συνεισφέρει στα δύο τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού του «Villa Touma».

Villa Tuma

To «Villa Touma» που εκτυλίσσεται στις αρχές της Ισραηλινής κατοχής, αφηγείται την ιστορία τριών ανύπαντρων Χριστιανών αδελφών αριστοκρατικής καταγωγής από τη Ραμάλα που μένουν πεισματικά κλεισμένες μέσα στη βίλα τους, προκειμένου να διατηρήσουν τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος, μέχρι τη στιγμή που θα τις επισκεφθεί η ορφανή ανηψιά τους και θα ανασταστώσει το φανταστικό τους κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: