Buzz

«Θα έπρεπε να σκύψετε το κεφάλι από ντροπή»: O Γιον Βόιτ επιτίθεται στην Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ για τη στάση τους κατά του Ισραήλ

στα 10

Ο Γιον Βόιτ στρέφεται με άρθρο του στο The Hollywood Reporter εναντίον της Πενέλοπε Κρουζ και του Χαβιέ Μπαρδέμ και της επιστολής που υπέγραψαν μαζί με άλλους Ισπανούς καλλιτέχνες για την «γενοκτονία του Ισραήλ» στη Γάζα.

«Θα έπρεπε να σκύψετε το κεφάλι από ντροπή»: O Γιον Βόιτ επιτίθεται στην Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ για τη στάση τους κατά του Ισραήλ

Πριν από λίγες ημέρες ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Πενέλοπε Κρουζ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, ανάμεσα σε δεκάδες Ισπανούς καλλιτέχνες, δήλωσαν την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους σε μια ανοιχτή επιστολή που ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταδικάσει τον βομβαρδισμό των Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ.

Διαβάστε αναλυτικά: O Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Πενέλοπε Κρουζ κι ο Χαβιέ Μπαρδέμ καταγγέλλουν την «ισραηλινή Γενοκτονία» στη Γαζα

Σε απάντησή τους, ο Γιον Βόιτ υπογράφει ένα οργισμένο άρθρο στο The Hollywood Reporter, στρεφόμενος εναντίον τους με σκληρή γλώσσα και θεωρώντας «ανθρώπους σαν την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ» υπεύθυνους για το αντισημιτισμό που έχουν προκαλέσει σε όλον τον πλανήτη.

Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο του Γιον Βόιτ:

Το ονομά μου είναι Γιον Βόιτ και είμαι κάτι περισσότερο από θυμωμένος, είμαι θλιμμένος που άνθρωποι σαν την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ μπορούν να υποκινήσουν αντισημιτισμό σε όλον τον κόσμο και αγνοούν τη ζημία που έχουν προκαλέσει.

Αγνοούν προφανώς όλη την ιστορία της γέννησης του Ισραήλ, όταν το 1948 τα Ηνωμένα Εθνη τους πρόσφεραν ένα κομμάτι γης που προοριζόταν γι' αυτούς από το 1921 και ταυτόχρονα προσφέρθηκε στους Αραβες Παλαιστίνιους το άλλο μισό. Οι Αραβες απέρριψαν την προσφορά, οι Εβραίοι τη δέχτηκαν, μόνο και μόνο για να δεχθούν επίθεση από πέντε γειτονικές αραβικες χώρες που είχαν σαν σκοπό να τους οδηγήσουν στη θάλασσα. Αλλα οι Ισραηλινοί κέρδισαν. Οι Αραβες προσπάθησαν ξανά το 1967 και ξανά το 1973, ξεκινώντας μια κρυφή επίθεση κατά τη διάρκεια της πιο ιερής εβραϊκής γιορτής. Κάθε φορά οι Εβραίοι κατάφερναν να επικρατήσουν αλλά όχι χωρίς μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και όταν το Ισραήλ δεν συμμετείχε σε ένα μεγάλο πόλεμο, υπερασπιζόταν την κυριαρχία του ενάντια σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Και όμως το Ισραήλ πάντοτε εργαζόταν για μια ειρηνική σχέση με τους Αραβες γείτονές του. Επέστρεψε εθελοντικά τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο σαν αντάλλαγμα για ειρήνη, έδωσε στους Παλαιστίνιους όλη τη Γάζα σε μια κίνηση ειρήνης. Ποια ήταν η απάντηση; Οι Παλαιστίνιοι εξέλεξαν τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση και αμέσως ξεκίνησαν να ρίχνουν χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Μετά από χρόνια προσπαθειών για ειρήνη, σειρά πολέμων, επιθέσεων από τους εχθρούς τους, επιθέσεις που συνεχίζονται και τελικά μετά από χρόνια που οι Ισραηλινοί έτρεχαν σε καταφύγια και είδαν εκατοντάδες πολίτες να σκοτώνονται από βομβιστές αυτοκτονίας, πολίτες που σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, μαχαιρώθηκαν, έφτασαν στα όρια τους και επιτέθηκαν και αυτοί. Και αντί οι συνάδελφοί μου να υποστηρίζουν τη μοναδική δημοκρατική χώρα στην περιοχή, υπογράφουν δηλητηριώδη επιστολές εναντίον τους.

Εχετε ξεχάσει πως ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Δεν απήγαγε η Χαμάς και σκότωσε τρεις εφήφους μόνο και μόνο για την απόλαυση του φόνου και γιόρτασαν μετά; Τι τραβεστισμός της δικαιοσύνης.

Ζητάω από όλους τους συναδέλφους μου που υπέγραψαν αυτή τη δηλητηριώδη επιστολή εναντίον του Ισραήλ να εξετάσουν τα κινητρά τους. Μπορείτε να καταλαγιάσετε την έκρηξη αντισημητισμού που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο αυτή τη στιγμή;

Καταφέρατε να γίνεται διάσημοι και να διατηρήσετε τις οικονομικές σας απολαβές γιατί ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα: την Αμερική. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το καταφέρετε αυτό στο Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο; Εχετε τεράστια ευθύνη να χρησιμοποιήσετε τη διασημότητά σας για καλό σκοπό. Αντί γι' αυτό δυσφημείτε τη μόνη δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή: το Ισραήλ.

Θα έπρεπε να σκύψετε το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει όλοι να βγείτε μπροστά με βαθιά μεταμέλεια γι' αυτό που κάνατε και να ζητήσετε συγχώρεση από τον κόσμο του Ισραήλ που υποφέρει.

Διαβάστε ακόμη: