Buzz

Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό φρίκαρε όταν είδε την «Λίστα του Σίντλερ»

στα 10

Η εικόνα της έμεινε κατακόκκινα κι ανεξίτηλα συνδεδεμένη με την ασπρόμαυρη οσκαρική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που φέτος κλείνει την 20η της επέτειο. Ομως η 23χρονη σήμερα Ολίβια Νταμπρόφσκα ομολογεί ότι πριν 12 χρόνια που είδε την ταινία τρόμαξε και την αποκήρυξε.

Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό φρίκαρε όταν είδε την «Λίστα του Σίντλερ»

Φορώντας ένα κόκκινο παλτό, ένα τρίχρονο κοριτσάκι ξεχωρίζει ανάμεσα στις ορδές των καταδικασμένων Πολωνών Εβραίων στην Κρακοβία του 1939. Με μία κίνηση που έμεινε στην Ιστορία, 1200 από αυτούς θα σώσει ο Οσκαρ Σίντλερ, προτείνοντας να τους βάλει να δουλέψουν στα εργοστάσιά του. Η εικόνα της 3χρονης τότε Ολίβια Νταμπρόφσκα, η μοναδική με χρώμα στην ασπρόμαυρη καταχνιά του φιλμ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, λειτούργησε συμβολικά για την απόφασή του και η πιτσιρίκα έμεινε διάσημη, εμβληματική.

Μόνο που για την Ολίβια δεν ήταν περήφανα αυτά τα χρόνια. Η ίδια εξομολογείται ότι μεγαλώνοντας ήταν πολύ θυμωμένη με τους γονείς της. «Ημουν εξοργισμένη με την μητέρα μου που έδωσε την άδειά της να συμμετέχω στην ταινία. Ολοι με πλησίαζαν με περηφάνια και με ρωτούσαν ''πόσο σημαντικό ήταν το Ολοκαύτωμα για μένα'' περιμένοντας μία σοφή, ώριμη απάντηση για τους λόγους που γύρισα την ταινία, αλλά εγώ ήθελα απλά να με αφήσουν ήσυχη...»

Μεγάλο λάθος που επίσης χρεώνει στον εαυτό της είναι ότι δεν άκουσε τη συμβουλή του Σπίλμπεργκ, ο οποίος την προειδοποίησε να μη δει την ταινία πριν κλείσει τα 18 της χρόνια. Εκείνη βιάστηκε και την είδε στα 11 της. Και τρομοκρατήθηκε. Η φρίκη της ήταν τόσο μεγάλη που δε θέλησε ούτε να την ξαναδεί, ούτε να ξανακούσει για αυτήν.

Επρεπε να περάσει ακόμα μία δεκαετία, να την δει μία ακόμα φορά, να συνειδητοποιήσει τη δύναμη της ταινίας και να καταλάβει τη σημασία της. «Τώρα νιώθω περήφανη για την συμμετοχή μου...» λέει η 23χρονη Νταμπρόφσκα.

Εκτός από μία ακόμα εμφάνισή της σε ταινία όταν ήταν 6 ετών, η Ολίβια Νταμπρόφκσα δεν συνέχισε να ψάχνεται για καριέρα στον κινηματογράφο. Είναι φοιτήτρια και ζει ακόμα στην Κρακοβία.

Η «Λίστα του Σίντλερ» επανκυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική σε μία περιορισμένη ανατύπωση συλλεκτικών DVD & Blu-Ray για την επέτειο των 20 χρόνων από την πρεμιέρα της το 1993.