Φεστιβάλ / Βραβεία

O Κεν Λόουτς καλεί σε μποϋκοτάζ του Ισραήλ

στα 10

Φετινός curator του Katrin Cartlidge Foundation Award που δίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, ο Κεν Λόουτς κάλεσε σε μποϋκοτάζ όλων των πολιτιστικών προϊόντων που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ.

O Κεν Λόουτς καλεί σε μποϋκοτάζ του Ισραήλ
O Ασράφ Μασχαραβί παραλαμβάνοντας το βραβείο του Cartlidge Foundation Award από τα χέρια του Κεν Λόουτς

Απονέμοντας τα φετινά βραβεία του Katrin Cartlidge Foundation - αφιερωμένο στη μνήμη της βρετανίδας ηθοποιού που πέθανε το 2002 - o Κεν Λόουτς, ο φετινός curator του ιδρύματος, τίμησε δύο Παλαιστίνιους σκηνοθέτες, τον Σαλάμ Σεχαντέχ και τον Ασράφ Μασχαραβί και κάλεσε σε μποϋκοτάζ όλων των πολιτιστικών προϊόντων που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Σύμφωνα με το Screen International, ο Λόουτς μίλησε για το «bullying» των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσίασε τους δύο βραβευμένους σκηνοθέτες ως δύο από τους σπουδαιότερους στον κόσμο σήμερα «επειδή κάνουν ταινίες στη Γάζα» και δήλωσε: «Ξέρω πως οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν τον αγώνα και τη γενναιότητα που χρειάζεσαι όταν βρίσκεσαι υπό απειλή και νιώθουν τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα όσο κανείς άλλος. Αυτοί οι δύο άνθρωποι όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν αλλά και να κάνουν υπέροχες ταινίες.»

Δηλώνοντας θυμωμένος για τον πόλεμο στη Γάζα δήλωσε επίσης: «Η χώρα μου, και θα έπρεπε να ντρέπεται γι' αυτό, ακολουθεί τον εκφοβισμό των ΗΠΑ. Αλλά δεν είμαστε αδύναμοι. Μπορούμε να δράσουμε όλοι μαζί. Χρειαζόμαστε απόλυτο μποϋκοτάρισμα όλων των πολιτιστικών δράσεων που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ. Στο σινεμά, τη μουσιή, στις ακαδημαϊκές σπουδές, το Ισραήλ πρέπει να γίνει ένα κράτος - παριάς. Και για να πάμε από το σημαντικό στο γελοίο: το Ισραήλ δεν πρέπει να συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision. Και καμία ισραηλινή ομάδα δεν πρέπει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Δεν είμαι σίγουρος για το πότε το Ισραήλ έγινε μέρος της Ευρώπης, η γεωγραφία μου δεν είναι και τόσο καλή.»

Διαβάστε ακόμη: