Buzz

Ο Ρ. Λι Ερμι δεν ήταν μόνο η ψυχή του «Full Metal Jacket»

στα 10

Στα 74 του χρόνια πέθανε ο ηθοποιός που συνέδεσε ανεξίτηλα το όνομά του με το «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ρόλο του αλησμόνητου λοχία Χάρτμαν.

Ο Ρ. Λι Ερμι δεν ήταν μόνο η ψυχή του «Full Metal Jacket»

H ιστορία θέλει το διασημότερο ρόλο που έπαιξε ποτέ στην καριέρα του ο Ρ. Λι Ερμι να προκύπτει μάλλον κατά τύχη, αφού ο νεαρός πρώην πεζοναύτης με ειδικότητα στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων είχε αρχικά προσληφθεί από την παραγωγή του «Full Metal Jacket» ως τεχνικός σύμβουλος. Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε δει τον Ερμι να παίζει τον εκπαιδευτή στο «The Boys in Company C» του 1978 και δεν πίστευε ότι ήταν αρκετά κακός για να παίξει τον χαρακτήρα του λοχία Χάρτμαν στην ταινία.

Ο Ερμι όμως ήταν αποφασισμένος. Γύρισε μια κασέτα αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην εκπαίδευση για του πεζοναύτες της ταινίας, επιδεικνύοντας κάθε πιθανό τρόπο που ένας εκπαιδευτής «σπάει τον τσαμπουκά» στους νεοσύλλεκτους. Ο Κιούμπρικ είδε κομμάτια της βιντεοσκοπημένης εκπαίδευσης και έδωσε στον Ερμι το ρόλο, ενώ χρησιμοποίησε και αυτούσιες στιγμές από τις «εκρήξεις» του, καταλήγοντας στη διαπίστωση πως το 50% του ρόλου του Ερμι (και ειδικά τις βρισιές) τις έγραψε ο ίδιος ο Ερμι.

Διαβάστε ακόμη: «Full Metal Jacket Diary»: Ενα iPad app αφιερωμένο στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ!

Full Metal Jacket 607 Κλασική σκηνή από το «Full Metal Jacket» του 1987

Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένας από τους ελάχιστους ηθοποιούς που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ επέτρεψε να αυτοσχεδιάσουν, ενώ η σκληρή προετοιμασία του για τις σκηνές του (ένας βοηθός παραγωγής του έριχνε μπάλες του τένις και πορτοκάλια, καθώς αυτός προσπαθούσε να τελειοποιήσει τους μεγάλους μονολόγους του) είχαν σαν αποτέλεσμα - αντίθετα με το μύθο των δεκάδων επαναληπτικών λήψεων - να γυριστούν με την πρώτη ή τη δεύτερη φορά.

Ατίθασος έφηβος που διάλεξε το στρατό από τη φυλακή ως ποινή για την παραβατική του συμπεριφορά (μένοντας τελικά 11 χρόνια στο στρατό, ανάμεσα σε αυτά και 14 μήνες στο Βιετνάμ), ο Ρ. Λι Ερμι που είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο σινεμά παίζοντας ένα πιλότο στο «Αποκάλυψη Τώρα!», θα κέρδιζε το 1987 μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την αλησμόνητη ερμηνεία του στο «Full Metal Jacket», στην οποία επένδυσε για να υποδυθεί και άλλους σκληροτράχηλους ήρωες στα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

R, Lee Ermey To 2012 στο Χούβερ της Αλαμπάμα

Από το Δήμαρχο Τίλμαν στο «Ο Μισισιπής Καίγεται» του Αλαν Πάρκερ μέχρι έναν αρχιαστυνομικό στο «Se7en» και από τη φωνή του στρατιώτη Σαρζ στα «Toy Story» μέχρι τη φωνή του δεσμοφύλακα στο «Μπομπ, ο Σφουγγαράκης» και - φυσικά - τον πατέρα του Δρ. Χάουζ στο «House», ο Ρ. Λι Ερμι διέσχισε τις δικές του δεκαετίες στον κόσμο του θεάματος με την επιβλητική φωνή και παρουσία του.

«Πιστεύω ακράδαντα πως όσο ζεις μαθαίνεις και αν δεν μπορείς να μάθεις από τα λάθη του παρελθόντος, τότε καλύτερα να σε ναρκώσουν και μετά να σε πυροβολήσουν.»

Τα αντίο τους είπαν στο Twitter ο Μάθιου Μοντίν και ο Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο που βασανίστηκαν από τον Ερμι στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ:

Δείτε εδώ τον Ρ. Λι Ερμι σε δύο από τις πιο κλασικές σκηνές του «Full Metal Jacket»: