Buzz

Ο Κέρτις Χάνσον θα είναι για πάντα ο υπέροχος σκηνοθέτης του «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό»

στα 10

Στα 71 του χρόνια πέθανε ο σκηνοθέτης του «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό», του «8 Mile» και του «Wonder Boys».

Ο Κέρτις Χάνσον θα είναι για πάντα ο υπέροχος σκηνοθέτης του «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό»
Με την Κιμ Μπάσινγκερ στα γυρίσματα του «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό»

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν δημοσιογράφος, παίρνοντας συνεντεύξεις από μεγάλους δημιουργούς του σινεμά, πριν στραφεί στη συγγραφή σεναρίων και συνεργαστεί με τον Ρότζερ Κόρμαν, σκηνοθετώντας υπό το άγρυπνο βλέμμα του θρυλικού b-movie παραγωγού και τις πρώτες του ταινίες. Για όλη τη δεκαετία του '80 βρέθηκε στο περιθώριο των μεγάλων επιτυχίων (έχοντας ωστόσο συνεργαστεί τόσο με τον Τομ Κρουζ στο «Losin' it» όσο και με τον Ρομπ Λόου στο «Bad Influence», ίσως γιατί έπρεπε να έρθουν τα 90s για να αποκτήσει τη δική του γωνιά στο Χόλιγουντ.

Curtis Hanson Me τον Τζέιμς Σπέιντερ, τον Ρομπ Λόου και την Λίζα Ζέιν στα γυρίσματα του «Bad Influence»

To «The Hand That Rocks the Cradle» του 1992, με πρωταγωνίστρια τη Ρεμπέκα Ντε Μορνέ υπήρξε μια αναπάντεχη επιτυχία, οδηγώντας το δημιουργό της σε μια συνεργασία με την Μέριλ Στριπ στο «River Wild» του 1994 και τρία χρόνια αργότερα στην ταινία για την οποία όλοι θα θυμούνται το όνομα του Κέρτις Χάνσον στο μέλλον.

Το «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό» δεν ήταν μόνο μια τεράστια εμπορική επιτυχία, η ταινία που χάρισε στην Κιμ Μπάσινγκερ το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου που τόσο άξιζε, μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές διασκευές βιβλίου του Τζέιμς Ελρόι, αλλά και μια ματιά πάνω στο νουάρ που ακύρωνε κάθε γνωστή διαδρομή ανάμεσα στη ρετρό γοητεία του είδους και στην ακύρωση όλων των κανόνων του.

Curtis Hanson Με τον Κέβιν Σπέισι στα γυρίσματα του «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό»

«Ηθελα πάντοτε να αφηγηθώ μια ιστορία τοποθετημένη στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του '50, γιατί εκεί μεγάλωσα, εκείνη ήταν η πόλη των παιδικών μου αναμνήσεων. Ηθελα να ασχοληθώ με αυτό και επίσης με το θέμα που με ενδιέφερε που ήταν η διαφορά ανάμεσα στη ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται. Και με το Χόλιγουντ, φυσικά, την πόλη των ψευδαισθήσεων. Αυτό ήταν κάτι τόσο κοντινό και αγαπημένο μου, επίσης εξαιρετικά προσωπικό», είχε δηλώσει ο Κέρτις Χάνσον για την ταινία που του χάρισε ένα Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου (το μοιράστηκε μαζί με τον Μπράιαν Χέλγκελαντ). Tο Οσκαρ Σκηνοθεσίας όσο και αυτό της Καλύτερης Ταινίας κατέληξαν δικαιωματικά στον «Τιτανικό», αφήνοντας ωστόσο το «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό» να έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σύγχρονο Χόλιγουντ και τον Χάνσον μια υπολογίσιμη δύναμη στο box office.

Curtis Hanson Με τον Eminem στα γυρίσματα του «8 Mile»

Κάπως έτσι επιλέχθηκε για να «δαμάσει» υποκριτικά τον Εμινεμ στο «8 Mile», αφού πρώτα είχε παραδώσει ακόμη ένα υπέροχο φιλμ, το «Wonder Boys» με τον Μάικλ Ντάγκλας. Και οι δύο αυτές ταινίες κέρδισαν το Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού: η πρώτη με τον Eminem και το «Lose Yourself» και η δεύτερη με τον Μπομπ Ντίλαν και το «Things Have Changed», τίτλοι ιδανικοί για την εξερεύνηση της προσωπικότητας και του χρόνου που πάντοτε - με έναν αδιόρατο τρόπο - κυριαρχούσαν στις ταινίες του Κέρτις Χάνσον.

Curtis Hanson

Ο,τι ακολούθησε αυτά τα «χρυσά χρόνια» μετά το «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό», το «Wonder Boys» και το «8 Mile», δεν ήταν παρά μέτριες ρομαντικές κομεντί («Lucky You», «In Her Shoes»), μια πολυβραβευμένη τηλεοπτική ταινία για την οικονομική κρίση (το «Too Big to Fail» με τον Πολ Τζιαμάτι) και μια τελευταία ταινία το 2012, το «Chasing Mavericks» για τη ζωή του διάσημου Αμερικάνου σέρφερ Τζέι Μοριάρτι που ο Χάνσον δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, παραδίδοντας τα ηνία στον Μάικλ Απτεντ.

Ο Κέρτις Χάνσον πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Λος Αντζελες σε ηλικία 71 ετών. Πάντοτε έλεγε ότι προτιμούσε ιστορίες για ανθρώπους που με κάποιον τρόπο προσπαθούν να βρουν καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Δείτε εδώ τον Κέρτις Χάνσον να παραλαμβάνει το Οσκαρ Σεναρίου για το «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό»:


Τον αγαπημένο τους σκηνοθέτη έσπευσαν να αποχαιρετήσουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι περισσότεροι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Κέρτις Χάνσον:

O Eminem, με δήλωση του, αποχαιρέτησε κι αυτός τον Κέρτις Χάνσον: «Ο Κέρτις Χάνσον πίστεψε σε μένα και στην τρελή ιδέα να κάνουμε μια ταινία με ραπ μονομαχίες στο Ντιτρόιτ. Βασικά με έκανε ηθοποιό για το "8 Mile". Είμαι τυχερός που τον γνώρισα.»

Curtis Hanson

Διαβάστε ακόμη