Buzz

O Πιέρ Μπερζέ ήταν ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο απ' όλους τον Ιβ Σεν Λοράν

στα 10

Κινηματογραφικός ήρωας ακόμη και όταν δεν είχε «εμφανιστεί» στο σινεμά, ο Πιέρ Μπερζέ, ο μεγάλος έρωτας του Ιβ Σεν Λοράν και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του, πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

O Πιέρ Μπερζέ ήταν ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο απ' όλους τον Ιβ Σεν Λοράν

Σε ένα απόσπασμα, παρακάτω, από το ντοκιμαντερ «L' Amour Fou» του Πιέρ Τορετόν του 2010, ο Πιέρ Μπερζέ ρωτάει τον Ιβ Σεν Λοράν ποιος είναι ο αγαπημένος του ποιητής. Και αυτός απαντάει: «Ο Πιέρ Μπερζέ».

Ερωτας τρελός, περιπετειώδης, γεμάτος θλίψη αλλά και μικρές στιγμές απέραντης ευτυχίας, ό,τι έζησαν ο Ιβ Σεν Λοράν με τον Πιέρ Μπερζέ μοιάζει περίπου με κοινό μυστικό, τουλάχιστον για ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που στην τελευταία δεκαετία θα έβλεπε τον πιστό σύντροφο του Σεν Λοράν να ενσαρκώνεται δύο φορές στο σινεμά από ηθοποιούς και μια να πρωταγωνιστεί ο ίδιος σε ένα ντοκιμαντέρ αγάπης, φτιαγμένο με αγάπη.

Pierre Berge Με τον Ιβ Σεν Λοράν

Pierre Berge Με την Κατρίν Ντενέβ

Pierre Berge Με τον Ιβ Σεν Λοράν στο Μαρόκο

Pierre Berge Με τη Μπέτι Κατρού, μούσα του Ιβ Σεν Λοράν

Pierre Berge Με τον Ιβ Σεν Λοράν στο ατελιέ του

Στην πρώτη ταινία, το «Yves Saint Laurent» του Ζαλίλ Λεσπέρ τον υποδύθηκε - με τις ευλογίες του - ο Γκιγιόμ Γκαλιέν, ενώ στην πολύ καλύτερη ταινία του Μπερτράν Μπονελό «Saint Laurent» τον υποδύθηκε ο υπέροχος Ζερεμι Ρενιέ. Και οι δύο δικαίωσαν την υστεροφημία του ως ένας άνθρωπος που βρέθηκε δίπλα στον Ιβ Σεν Λοράν ακριβώς τη στιγμή που τον χρειαζόταν για να ζήσει... λίγο περισσότερο και για να μεγαλουργήσει, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που θα μείνει για πάντα ως μια διαρκής έμπνευση στους αιώνες.

Pierre Berge O Γκιγιόμ Γκαλιέν (δεξιά) στο ρόλο του Πιέρ Μπερζέ δίπλα στον Ιβ Σεν Λοράν του Πιέρ Νινέ

Pierre Berge Ο Ζερεμί Ρενιέ (αριστερά) στο ρόλο του Πιερ Μπερζέ δίπλα στον Ιβ Σεν Λοράν του Γκασπάρ Ουλιέλ

O ίδιος ο Μπερζέ, που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 86 ετών, θα παρέπεμπε για περισσότερη δικαιοσύνη στο ντοκιμαντέρ του Πιερ Θορετόν «L' Amour Fou» που αφηγείται τον έρωτά του για τον Ιβ Σεν Λοράν και όλα όσα τους ένωσαν για πάντα.

Παρακάτω η σκηνή που ο Μπερζέ παίρνει συνέντευξη από τον Ιβ Σεν Λοράν.


Δείτε εδώ μερικές σκηνές από το «L' Amour Fou»:



Δείτε εδώ τον Ζερεμί Ρενιέ σε μια σκηνή από το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό:


Δείτε εδώ τον Γκιγιόμ Γκαλιέν σε μια σκηνή από το «Yves Saint Laurent» του Ζαλίλ Λεσπέρ: