Industry

Οι κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης κοιτάζουν προς το μέλλον, από την Αθήνα

στα 10

Περισσότεροι από 500 αιθουσάρχες και διανομείς από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα το τριήμερο που πέρασε για το συνέδριο των Europa Cinemas.

Flix Team
Οι κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης κοιτάζουν προς το μέλλον, από την Αθήνα

Εχοντας ιδρυθεί το 1992 το Europa Cinemas είναι το πρώτο δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών, που στηρίζει και προωθεί το Ευρωπαϊκό σινεμά, δίνοντας οικονομική ενίσχυση σε αίθουσες που προβάλλουν έναν σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών ταινιών κάθε χρόνο και βρίσκουν τρόπους να κάνουν το σινεμά της ηπείρου μας πιο ελκυστικό.

Εδώ και δεκαοχτώ χρόνια οργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο το οποίο φέτος από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Σχεδόν 600 επαγγελματίες, αιθουσάρχες, διανομείς, αλλά και sales agents και παραγωγοί από 47 χώρες ήταν παρόντες στο συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα, το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας, την ανανέωση του κοινού και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή.

Ανάμεσα στα όσα τονίστηκαν στην διάρκεια του συνεδρίου ήταν η σημασία της κινηματογραφικής αίθουσας ως φυσικού και πρώτου τόπου παρουσίας των κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και ως σημείου κοινωνικής συνάθροισης και αναζητήθηκαν τρόποι προσέλκυσης νέων κυρίως θεατών στις αίθουσες.

Οι μετάβαση των αιθουσών στη νέα ψηφιακή εποχή (κάτι που δεν αποτελεί ακόμη κοινό τόπο για όλους) συζητήθηκε επίσης και τονίστηκε πως φέρνει μαζί της την δυνατότητα της ανανέωσης και της νεωτερικότητας. Ανάμεσα του ομιλητές του συνεδρίου, που περιλάμβαναν όχι μόνο ευρωπαίους επαγγελματίες αλλά και ανθρώπους από άλλες ηπείρους όπως ο «πάπας» του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά Τεντ Χόουπ, βρέθηκαν κι ο κριτικός Μισέλ Δημόπουλος και η Ειρήνη Σουγανίδου διευθύντρια της Feelgood Entratianment, οι οποίοι μοιράστηκαν την ελληνική εμπειρία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο Ξαβιέ Τρουσάρ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Creative Europe που ξεκινά να δραστηριοποιείται από το 2014 κι ως το 2020, κάλεσε τους διανομείς κι αιθουσάρχες, να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές που προσφέρει, προτείνοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες μέσω των Europas Cinemas.

Με το κλείσιμο του συνεδρίου απονεμήθηκαν βραβεία σε τρεις ευρωπαϊκές αίθουσες ή αλυσίδες αιθουσών για τις πρωτοβουλίες, τον εφευρετικό προγραμματισμό τους ή τον τρόπο που προσεγγίζουν το νεανικό κοινό, ενώ από τις ταινίες που προβλήθηκαν στα πλαίσια του συνεδρίου (ανάμεσα του και το «Luton» και το «Miss Violence») το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι κέρδισε την διάκριση “Coup de Cœur” 2013 με μια ειδική μνεία να πηγαίνει στο «Circles» του Σρνταν Γκολούμποβιτς.