Φεστιβάλ / Βραβεία

«Circles»: τρέιλερ για τη νέα ταινία του Σέρνταν Γκολούμποβιτς

στα 10

Ο Σέρβος σκηνοθέτης που έκανε αίσθηση πριν λίγα χρόνια με την «Παγίδα», επιστρέφει με μια ταινία «για τις συνέπειες μιας ηρωικής πράξης».

«Circles»: τρέιλερ για τη νέα ταινία του Σέρνταν Γκολούμποβιτς

Η ιστορία του «Circles»ξεκινά στα 1993 εν μέσω του πολέμου, ο Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης γίνεται μάρτυρας της βίαιης κακοποίησις ενός μουσουλμάνου, του Χάρις από τρεις συναδέλφους του. Με την παρέμβασή του, ο Χάρις θα σωθεί, αλλά ο Μάρκο θα ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από τους τρεις άλλους στρατιώτες.

Η συνέχεια λαμβάνει χώρα το 2008. Ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμη ανοιχτές. Και η μοίρα φέρνει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αντιμέτωπους με δύσκολες επιλογές. Ο πατέρας του Μάρκο προσπαθεί να αναστηλώσει μια εκκλησία και ο γιος ενός από του δολοφόνους του γιου του προσφέρεται να τον βοηθήσει.

Ο καλύτερος του φίλος είναι τώρα χειρούργος στο Βελιγράδι και η επόμενη επέμβασή του, θα κρίνει την τύχη ενός από τους ανθρώπους που σκότωσαν τον Μάρκο. Οσο για τον Χάρις, ζει πλέον στη Γερμανία μια ήσυχη ζωή μέχρι την στιγμή που του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεπληρώσει το χρέος του στον άνθρωπο που τον έσωσε.

Σύμφωνα με τον Γκολούμποβιτς, η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, από την ιστορία ενός Σέρβου που έσωσε τη ζωή του Μουσουλμάνου γείτονά του, θυσιάζοντας τη δική του. «Σκέφτηκα ότι είναι μια ιστορία που οφείλω να αφηγηθώ, σαν μια σπάνια, σχεδόν μοναδική θετική ιστορία από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αναρωτήθηκα αν η θυσία ενός ανθρώπου έχει σαν αποτέλεσμα να ξυπνήσει κάτι θετικό στους άλλους. Αν μπορεί να μας μεταμορφώσει σε καλύτερους ανθρώπους».

Ο ίδιος σπούδαζε κινηματογράφο στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου και λέει πως «το πεδίο της μάχης ήταν λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα μακριά από τη ζωή μου. Ενιωθα απέχθεια για όλη τη φρίκη που λάμβανε χώρα εκεί σε καθημερινή βάση, αλλά δεν είχα το κουράγιο, ή απλά δεν μπορούσα να επαναστατήσω εναντίον της. Το να κάνω αυτή την ταινία, είναι η δική μου απόπειρα να συμφιλιωθώ με εκείνες τις μέρες».

H ταινία του Γκολούμποβιτς έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Suncance και ετοιμάζεται για την πρώτη ευρωπαϊκή της προβολή στο forum του φεστιβάλ Βερολίνου.

Δείτε το τρέιλερ.