Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Woody Allen: A Documentary του Ρόμπερτ Ι. Γουάιντ

Ενα ντοκιμαντέρ για τον Γούντι από τον δημιουργό του «Curb Your Enthusiasm», είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να δούμε. Ο Γουάιντ τον ακολουθεί στα γυρίσματα, στις Κάννες, στη Νέα Υόρκη φυσικά και καταγράφει την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που μας κάνει να γελάμε (κι όχι μόνο) εδώ και δεκαετίες. Και παράλληλα καταγράφει απόψεις, ιστορίες, στιγμιότυπα από συνεργάτες και συναδέλφους, σε μια ταινία που μοιάζει απαραίτητη για κάθε φαν του Γούντι Αλεν.Διαβάστε περισσότερα για το ντοκιμαντέρ.

Δείτε το τρέιλερ:


*Zarafa / Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα των Ρεμί Μπεζανσόν, Ζαν κριστόφ Λιε

overs

Μετά το «Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής σου» που μας άφησε με τις πιο όμορφες εντυπώσεις, ο Ρεμί Μπεζανσόν στρέφεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, μια κλασική ιστορία animation. To «Zarafa», αφηγείται την αληθινή ιστορία της πρώτης καμηλοπάρδαλης που ταξίδεψε, το 1828, από την Αφρική στην Ευρώπη και μάλιστα στο Παρίσι, ως δώρο για τον Βασιλιά Κάρολο τον Δέκατο, από τον βασιλιά της Αιγύπτου που αναζητούσε συμμάχους στον πόλεμό του εναντίων των Οθωμανών.

Δείτε το τρέιλερ:


Juan de los Muertos / O Ιωάννης των Νεκρών του Αλεχάντρο Μπρούγκες

overs

Η πρώτη ταινία με ζόμπι από την Κούβα, δεν είναι ντοκιμαντέρ για τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά μια εξωφρενική κωμωδία τρόμου με πολιτικές νότες και φυσικά μπόλικο αίμα. Ο Χουάν μυρίζεται ζεστό χρήμα όταν η Αβάνα κατακλύζεται από τους νεκροζώντανους και ιδρύει την εταιρεία «Juan de los Muertos», η οποία αναλαμβάνει - με το αζημίωτο φυσικά - την εκκαθάριση ζόμπι σε φιλικές τιμές. Το γεγονός βέβαια πως την ομάδα απαρτίζουν αμφιβόλου εμπιστοσύνης και ικανοτήτων άτομα, δεν κάνει την αποστολή τους εύκολη, αλλά αναμφίβολα την κανει απολαυστική στα μάτια των θεατών που αναζητούν κάτι το διαφορετικό. .

Δείτε το τρέιλερ:


«Joven Y Allocada / Νέα και Τρελιάρα» της Μαριαλί Ρίβας

overs

Κατ' αρχήν θα το δείτε γιατί έχει τον πιο fun ελληνικό τίτλο! Επειτα γιατί είναι στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα και τέλος γιατί δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να αφουγκραζόμαστε πώς περνάει και τι σκέφτεται η νεολαία της Χιλής: τελικά, ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος, φυσικά! Σ' έναν αφοπλιστικά quirky συνδυασμό αφέλειας και πρόκλησης, η 17χρονη Ντανιέλα, αντιδρώντας στη θρησκόληπτη μαμά της, προσπερνά μερικά κεφάλαια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πηγαίνει κατευθείαν... στο τρίο! Βραβείο Σεναρίου στο τμήμα του Παγκόσμιου Σινεμά στο Σάντανς.

Δείτε το τρέιλερ:


«An Oversimplification of her Beauty» του Τέρενς Νανς

overs

Ντοκιμαντέρ, φιξιόν, animation και μουσική σε μια ιδιόμορφη ερωτική εξομολόγηση. Ο εικαστικός Τέρενς Νανς δημιουργεί μια ταινία – έργο τέχνης για την κοπέλα που αγαπά και το μοιράζεται με όλον τον κόσμο. Και με κείνη. Ισως η πιο πρωτότυπη ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος.

Δείτε το τρέιλερ:


«Una Noche» της Λούσι Μαλόι

Κινηματογραφώντας την πραγματικότητα της Αβάνας πέρα από τα τουριστικά κλισέ και τις γραφικές εικόνες ρομαντικής εγκατάλειψης, η πρώτη μεγάλου μηκους της Λούσι Μάλόι κοιτάζει μια αλήθεια που δεν είναι τόσο φωτογενής. Το «Una noche» είναι η ιστορία δυο νεαρών που όταν οι συνθήκες τους οδηγούν στα άκρα, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Κούβα με μια βάρκα, για το Μαϊάμι. Βραβευμένο στο φεστιβάλ της Tribeca και σε μια σειρά ακόμη φεστιβάλ, το φιλμ είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία μυθοπλασίας, αφού στην πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη, οι δυο πρωταγωνιστές ζήτησαν πολιτικό άσυλο στις Η.Π.Α.

Δείτε ένα clip:

«See Girl Run» του Νέιτ Μέγιερ

citadel

Οταν η Εϊμι ανακαλύπτει σχεδόν εντελώς ξαφνικά ότι ο γάμος, η ζωή της, η ίδια δεν είναι αυτό που ήλπιζε, πακετάρει τα μπαγκάζια και τον εαυτό της επιστρέφοντας στο σπίτι των γονιών της, ελπίζοντας να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία, μια διαφορετική εκδοχή στην ζωή της. Μόνο που αντίθετα από τις προσδοκίες, η ζωή δεν ακολουθεί πάντα την πορεία που ονειρευόμαστε κάτι που η Εϊμι θα ανακαλύψει σε αυτό το χαμηλότονο κωμικοτραγικό φιλμ που περιγράφει κάτι αληθινό κι αναγνωρίσιμο.

Δείτε το τρέιλερ:


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.