Buzz

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δίνει την ερμηνεία του για το τέλος του «Inception» 13 χρόνια μετά

στα 10

Με την νέα του ταινία μόνο λίγους μήνες μακριά, ο Κρίστοφερ Νόλαν συγκρίνει το τέλος της με ίσως το πιο πολυσυζητημένο του τέλος σε όλη τη φιλμογραφία του.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δίνει την ερμηνεία του για το τέλος του «Inception» 13 χρόνια μετά

Δεκατρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Inception», η ταινία παραμένει μια από τις πιο συζητημένες και αινιγματικές ταινίες του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. Με την πολυεπίπεδη πλοκή της και την εμβληματική ερμηνεία του Λεονάρντο ΝτιKάπριο και κυρίως αυτή τη σβούρα στην τελική της σκηνή, το «Inception» προκάλεσε μια σειρά από ερωτήματα και συζητήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στο φινάλε της ταινίας.

Για να θυμηθείτε (!), το «Inception» είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με θέμα τα όνειρα. Ο ΝτιKάπριο υποδύεται τον Κομπ, έναν μισθοφόρο «κλέφτη ονείρων», ο οποίος χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό για να «μπει» μέσα στα όνειρα των στόχων του και να κλέψει πληροφορίες από το υποσυνείδητό τους. Για να ξεχωρίζει πότε είναι σε όνειρο και πότε όχι, γυρίζει μια σβούρα, η οποία στον ονειρικό κόσμο θα συνεχίζει να γυρίζει αέναα, χωρίς σταματημό.

Στο τέλος της ταινίας, αφού κάνει την τελευταία του δουλειά, επανενώνεται με τα παιδιά του, τα οποία έχει να δει καιρό. Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του, ο Κομπ έχει πλέον εντρυφήσει το πόσο λεπτά είναι τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου, όπως και οι θεατές της ταινίας. Οπότε, γυρίζει την σβούρα του μια τελευταία φορά, πριν πάει να αγκαλιάσει τα παιδιά του. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας είναι αυτή η σβούρα να γυρίζει, πριν κόψει σε μαύρο.

Δείτε εδώ το φινάλε του «Inception»:

Αυτό το τέλος άφησε πολλούς θεατές να αναρωτιούνται κατά πόσο το τέλος της ταινίας ήταν πραγματικότητα ή όνειρο, γεννώντας παράλληλα το ερώτημα το πόσο χαρούμενο ή όχι. Τελικά, μετά από 13 χρόνια, ο ίδιος ο Κρίστοφερ Νόλαν αποφάσισε επιτέλους να αποκαλύψει την δική του ερμηνεία του για το φινάλε του «Inception» και να μοιραστεί με το κοινό την αντίληψή του. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Wired, ο Νόλαν παρείχε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς ερμηνεύει ο ίδιος το φινάλε της ταινίας.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο Κομπ τελικά καταφέρνει να προχωρήσει με την ζωή του και να ενωθεί με τα παιδιά του. Αναφέρει επίσης ότι η ασάφεια στο φινάλε δεν προέρχεται από συναισθηματική, αλλά από διανοητική αμφισημία που έχει για το κοινό, το οποίο αναγνωρίζει ως παράγοντα στην πιο μηδενιστική ερμηνεία του τέλους. Με άλλα λόγια, ενώ η ερμηνεία του φινάλε μπορεί να παραμένει ανοικτή για πολλές ερμηνείες, ο Νόλαν πιστεύει ότι ο Κομπ καταφέρνει να βρει την ευτυχία και την επανένωση με την οικογένειά του.

inception

Αυτή η αποκάλυψη αναζωογονεί το ενδιαφέρον του κοινού και προκαλεί νέες συζητήσεις για το «Inception». Μετά από χρόνια αμφισημίας και ερωτημάτων, οι θεατές τώρα έχουν μια επίσημη ερμηνεία από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Πέραν αυτού, ο Νόλαν αποκάλυψε ότι η επερχόμενη ταινία του, το «Oppenheimer», θα μπορεί να συγκριθεί με το φινάλε του «Inception». Αναφέρει ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ των δύο ταινιών και πως το «Oppenheimer» θα προσφέρει μια πολυπλοκότερη συναισθηματική εμπειρία στους θεατές, που θα προέλθει από την συναισθηματική αμφισημία που στερήθηκαν από το «Inception». Ωστόσο, ο σκηνοθέτης δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Nolan, το «Inception» παραμένει μια ταινία που προσφέρει πολλές ερμηνείες και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για προσωπικές ερμηνείες και συζητήσεις. Οι θεατές έχουν την ελευθερία να διαλέξουν πώς θέλουν να ερμηνεύσουν το φινάλε και να δημιουργήσουν τη δική τους έκδοση της ιστορίας. Με την αποκάλυψη του Νόλαν, όμως, υπάρχει μια νέα διάσταση στην εμπειρία του «Inception». Ανεξαρτήτως της ερμηνείας που διαλέγουν, το «Inception» παραμένει ένα αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας που προκαλεί συζητήσεις, παρέχοντας μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

inception