Buzz

The eternal sunshine of his talent: Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι εξαιρετικός ζωγράφος!

στα 10

Ο Τζιμ Κάρεϊ δεν σταματά να μας σοκάρει. Αυτή τη φορά αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο του στη ζωγραφική δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δείτε ένα 6λεπτο ντοκιμαντέρ που μας βάζει στο ατελιέ και στο μυαλό του...

The eternal sunshine of his talent: Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι εξαιρετικός ζωγράφος!

Γκριμάτσες, μπουφόνικο χιούμορ, μία «Μάσκα» που μοιάζει εννιαία με το δέρμα του προσώπου του. Δε βγαίνει, δεν ξεκολλάει, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πάρει φωτιά, να τσιτώσει τους μύες των ζυγωματικών, να ανοίξει τα αιρετικά χείλη, να καθοδηγήσει τα σχοινιά της αεικίνητης μαριονέτας που ονομάζεται Τζιμ Κάρεϊ. Ο 55χρονος ηθοποιός, ο παλιάτσος που δεν σταματά τις κωμικές μανιέρες του ακόμα κι όταν σβήνουν οι κάμερες, τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει συνώνυμος με την κωμωδία. Τόσο, που έχει το δικό του αυτοαναφορικό είδος πια - ένα συνδυασμό σωματικής και βερμπαλιστικής πληθωρικής κωμωδίας. Είναι χειμαρώδης, ανεξάντλητος, φλύαρος και ατρόμητος. Για αρκετούς κουραστικούς. Για μερικούς πανηλίθιος.

jim carrey painting 607 1

Μόνο το τελευταίο δεν ισχύει. Καθόλου. Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι έξυπνος, επαγγελματίας και δαιμονισμένα ταλαντούχος. Στην πραγματική ζωή του ευαίσθητος, πολιτικοποιημένος κι ακτιβιστής. Οι δραματικοί του ρόλοι («The Truman Show», «Ανθρωπος στο Φεγγάρι», «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού») τον δικαίωσαν στα μάτια των κατακριτών του μέσα στα χρόνια, με τον άδικο τρόπο που πάντα το δράμα προσδίδει «σοβαρότητα» στην κωμωδία.

Eκείνος όμως τρέφει μεγάλο σεβασμό για όσους μας κάνουν να γελάμε. Κι, επίσης, συνεχώς, μας εκπλήσσει. Δυσκολεύτηκε με τις χολιγουντιανές ισορροπίες, κάηκε, επέστρεψε, ομολόγησε κατάθλιψη, απασχόλησε άθελά του με την τραγικότητας της προσωπικής του ζωής.

jim carrey painting 607 2

jim carrey painting 607 3

«Ως επαγγελματίας, η κωμωδία υπήρξε το πιο μεγάλο μου μάθημα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δουλειά μας κι ακόμα μεγαλύτερο για τους μεγάλους κωμικούς που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη γενιά μου. Νομίζω ότι έμαθα από την κωμωδία ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο Τζάκσον Πόλοκ έκανε ένα «λάθος» και το μετέτρεψε σε τέχνη, μέσα από αυτό βρήκε το στιλ του. Κι αυτό όχι γιατί ήταν ένας τρελός που ζούσε στο γκαράζ του, αλλά γιατί αυτός ο ιδιοφυής τρελός όταν έσταξε μπογιά, εμπνεύστηκε. Το να χτίζεις πάνω στο λάθος σου στην κωμωδία είναι μεγάλη σχολή λοιπόν. Τώρα, η κωμωδία σε προσωπικό επίπεδο ήταν πολλά παραπάνω για μένα. Μεγαλώνοντας, υπήρξε το φάρμακό μου. Η μητέρα μου ήταν άρρωστη, η οικογένειά μου πάντα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ομως είχα έναν πατέρα που μπορούσε να αφηγηθεί μία ιστορία ξεκαρδιστικά και να μας κάνει όλους να γελάμε. Κατάλαβα λοιπόν ότι το γέλιο βοηθά τους ανθρώπους, τους κάνει ευτυχισμένους. Κι αυτό έγινε ο σκοπός μου. Αυτό ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω...»

Κι ενώ το ότι είναι καλλιτέχνης και ζωγραφίζει δεν είναι κάτι που το έκρυψε ποτέ (το έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις στο παρελθόν και υπάρχουν έργα του στο google), ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να μας σοκάρει: είναι εξαιρετικός.

jim carrey painting 607

Το «I Needed Color» που σκηνοθετεί ο Ντέβιντ Μπάσελ είναι μία 6λεπτη καταγραφή της αναγκαιότητας του Κάρεϊ να δημιουργήσει. Αυτό ομολογεί από την αρχή, μη κοιτώντας καν το φακό. Σκυμμένος στις μπογιές του, γραπωμένος σχεδόν από τους καμβάδες του.

«Αυτό που κάνεις στη ζωή σου σε έχει επιλέξει. Εσύ μπορείς να επιλέξεις να το αγνοήσεις. Μπορείς να διαλέξεις να κάνεις κάτι πιο ασφαλές. Ομως αυτό είναι μέσα σου. Οταν κατάλαβα την ανάγκη να ζωγραφίσω, έπαθε εμμονή. Οι πίνακες κατέκλυσαν το σπίτι μου, τους τοίχους, το πάτωμα, τα έπιπλα. Ετρωγα πάνω τους...»

jim carrey painting 607 4

Ο ηθοποιός που έχει ομολογήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι η τέχνη τον έχει σώσει από τα σκοτάδια του, περιγράφει τους πίνακές του ως διαφυγή.

«Ημουν στη Νέα Υόρκη ένα πολύ θλιβερό, γκρι πρωινό. Χρειαζόμουν χρώμα...»

Κι από εκεί παίρνει τον τίτλο του και το ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στο vimeo κι έγινε viral (1.5 εκατομμύριο views σε μια μέρα) - ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει το ταλέντο του Κάρεϊ. Δεν πρόκειται «για έναν ακόμα ηθοποιό που ζωγραφίζει» γράφουν μεταξύ τους στα social media. Ανάμεσά τους και διάσημοι, όπως ο σούπερσταρ μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος έγραψε ότι «ότι θα ήταν τιμή του να δει τους πίνακες του Κάρεϊ μια μέρα από κοντά...»

Δείτε το:


Διαβάστε και δείτε περισσότερα: