Buzz

Ο Τζιμ Κάρεϊ τεντώνει το δάχτυλο στην οπλοκατοχή και το Fox News

στα 10

Ο Τζιμ Κάρεϊ γύρισε ένα βίντεο για το γνωστό σατιρικό site funny or die, όπου τραγουδάει μία καυστική κάντρι παρωδία για τον Τσάρλτον Ιστον και όσους πιστούς της Εθνικής Οργάνωσης Οπλοχρηστών Αμερικής πρεσβεύουν τις ίδιες ιδέες. Αυτό δεν άρεσε στο Fox News και... άρχισε πόλεμος.

Ο Τζιμ Κάρεϊ τεντώνει το δάχτυλο στην οπλοκατοχή και το Fox News

Χρόνια πριν, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την εφαρμογή Gun Control νόμων (μετά από τις μαζικές δολοφονίες όπως στο σχολείο του Κόλουμπαϊν), Πρόεδρος της NRA (Εθνικής Οργάνωσης Οπλοχρηστών Αμερικής) ήταν ο Τσάρλτον Ιστον, ο οποίος σε μία διαβόητη ομιλία του στην οργάνωση ύψωσε το τουφέκι του και είπε «θα μου το πάρουν μόνο από το παγωμένο νεκρό χέρι μου».

Σήμερα, δυστυχώς, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει - τόσο από τις υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου να εφαρμόσει Gun Control, όσο κι από τα αδιάλλακτα μυαλά των οπλοχρηστών Αμερικής που θεωρούν ότι «βρίκονται αντιμέτωποι σε επίθεση» ενώ το μόνο που εκείνοι κάνουν είναι «να εξασκούν το δικαίωμά τους στην οπλοχρησία και να προστατεύουν τις οικογένειές τους».

Μετά από τα γεγονότα στην κινηματογραφική αίθουσα του Κολοράντο, ή το δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ, αρκετοί σταρς πήραν θέση απαιτώντας ξανά μία άμεση λύση (δείτε το βίντεο «Gun Control Now!»). Μόνο που η αντίθετη πλευρά είπε ξανά το γνωστό επιχείρημα: το Χόλιγουντ θησαυρίζει από βίαιες ταινίες και τώρα του φταίνε τα όπλα μας.

Λίγες μέρες πριν το άτυπο debate μεταξύ Χόλιγουντ και NRA κορυφώθηκε με ένα βίντεο που γύρισε ο Τζιμ Κάρεϊ για λογαριασμό του σατιρικού site, funny or die. Στο βίντεο, που αποτελεί παρωδία της παρωδίας των ανθρώπων του Νότου «Hee Haw» (Γιιιχαααα), ο Κάρεϊ φτάχνει ένα τραγούδι με τίτλο «Cold Dead Hand», πατώντας πάνω στην ατάκα του Ιστον και, βασικά, τον ξεφτιλίζει - αυτός και όσοι μοιράζονται τις απόψεις του για την οπλοχρησία είναι «μικροτσούτσουνοι που χρειάζονται ένα όπλο για να μεγαλώσουν το μόριό τους...» λένε οι στίχοι ανάμεσα σε άλλα.

1«...from my cold dead hand!» NRA συγκέντρωση, Μάιος 2000

Η αντίδραση ήταν άμεση. Με εντεταλμένο φάρο της άκαμπτης δεξιάς το Fox News, η NRA αντεπιτέθηκε. Ο παρουσιαστής της εκπομπής «The Five», Γρεγκ Γκάτφελντ, αποκάλεσε τον Κάρεϊ «πανηλίθιο», την καριέρα του «πεθαμένη», ενώ για το ότι τα έβαλε με έναν νεκρό που δεν μπορεί να απαντήσει, του ευχήθηκε να «καταντήσει ξανά να κοιμάται άφραγκος στο αυτοκίνητό του, όπως ακριβώς ξεκίνησε την ζωή του στο Λος Αντζελες...»

Ο Γκάντφελντ και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι του Fox News συνέχισαν κατηγορώντας τον Κάρεϊ και ολόκληρο το Χόλιγουντ για υποκρισία: «σατιρίζουν και κατηγορούν ανθρώπους που δεν έχουν τις επαύλεις τους με τα ψηλά τείχη και το προσωπικό ασφαλείας να τους φρουρούν», «πολύ εύκολο για τον Κάρεϊ να κατηγορεί τον κόσμο που χρησιμοποιεί όπλα για να αμυνθεί, όταν ο ίδιος έχει προσωπικό φρουρό ασφαλείας που... οπλοφορεί!»

Ο Κάρεϊ απάντησε κι εκείνος με δημόσια επίσημη δήλωσή του, στην οποία αναφέρει ότι «θα έκανε μήνυση στο Fox News αν πίστευε ότι όλοι αυτοί οι ηλίθιοι αξίζουν το χρόνο του», χαρακτήρισε το κανάλι «μέρος όπου καταλήγουν κάποιοι που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι δημοσιογράφοι, ενώ δεν είναι τίποτα» και ευχήθηκε στο Fox News να κλείσει γιατί είναι «μία τεράστια κλανιά που ακόμα και τα σκόρδα σνομπάρουν...»

2

Η διαμάχη συνεχίζεται με τον Γρεγκ Γκάτφελντ να απαντάει «έλα να μας μηνύσεις αν τολμάς» κι άλλα τέτοια και την ουσία να παραμένει, φυσικά, εκτός κάδρου. Κι ο Κάρεϊ το έχει χάσει λίγο τελευταία, αλλά η ωστική δύναμη άρνησης της αμερικανικής κοινωνίας να κοιτάξει ενδοσκοπικά και να διαπιστώσει ότι δε χρειάζεται οπλυπολυβόλα που εκτοξεύουν εκατοντάδες πυρομαχικά στον διαρρήκτη που μπήκε σπίτι τους είναι συγκλονιστική.

Οπως είχε πει και ο Μάικλ Μουρ: Οι υπόλοιποι λαοί δεν δολοφονούν ο ένας τον άλλον με το βαθμό που το κάνουμε εμείς. Και η ερώτηση δεν είναι «γιατί συμβαίνει αυτό;». Η ερώτηση που πρέπει να μας απασχολεί, όσο προσπαθούμε να βρούμε το νομοσχέδιο του Gun Control, είναι χειρότερη: «Ποιοι είμαστε εμείς;» Διαβάστε όλη την επιστολή του εδώ.

Δείτε το funny or die βίντεο του Τζιμ Κάρεϊ Cold Dead Hand

Tags: gun control