Buzz

Το Χόλιγουντ τηρεί μερικών ημερών σιγή για τα θύματα του σχολείου στο Κονέκτικατ

στα 10

Πρεμιέρες αναβάλλονται, trailer action ταινιών αναπροσαρμόζονται, επεισόδια τηλεοπτικών σειρών αποσύρονται από τον αέρα. Η Αμερική κοιτάει τις πληγές της, αλλά κοιτάζει στη σωστή κατεύθυνση;

Το Χόλιγουντ τηρεί μερικών ημερών σιγή για τα θύματα του σχολείου στο Κονέκτικατ

Μια ακόμη τραγωδία μετά την επίθεση στην Ορόρα του Κολοράντο κατά τη διάρκεια της προβολής του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή», η μαζική εκτέλεση μαθητών δημοτικού σχολείου στο Κονέκτικατ, βύθισε την Αμερική σε πένθος, αλλά και σε σκέψεις. Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media των δημοκρατικών σταρ του Χόλιγουντ ενώθηκαν με τις φωνές των απλών πολιτών που στηρίζουν την ανάγκη για Gun Control.

Το σοκ είναι μεγάλο (αν σκεφτεί ότι κανείς ότι η καταμέτρηση των θυμάτων ξεπέρασε τα 20, και τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5-10 ετών), οι κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες, αλλά και τα χρόνια που μια ολόκληρη χώρα έχει θάψει το κεφάλι της στην άμμο βαραίνουν τις ελπίδες να κυριαρχήσει η κοινή λογική.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το Χόλιγουντ το οποίο, εν μέρει θρηνεί κι αυτό από γνήσιο σοκ, αλλά και μεγάλο κομμάτι του ξέρει ότι αν αυτές τις μέρες μία ταινία σαν το «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο κάνει την πρεμιέρα της, θα λουστεί όλες τις συνέπειες. Η βία πηγάζει από όσα βλέπουν τα παιδιά στο σινεμά; Στην τηλεόραση; Στα video game παιχνίδια τους; Είναι σίγουρα πιο εύκολο να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο από το να τσαντίσουμε ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οπλοκατοχή είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Δεν ξέρουμε λοιπόν αν οι ταινίες που είναι προγραμματισμένες να βγουν ανήμερα των Χριστουγέννων θα το κάνουν (η λογική κίνηση είναι ναι, καθώς διακυβεύονται εκτός από εκατομμύρια δολάρια και τα Οσκαρ), αλλά πολλές επίσημες πρεμιέρες αναβλήθηκαν. Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και ο Κουέντιν Ταραντίνο ακύρωσαν το επίσημο γκαλά του «Django Unchained» στο Λος Αντζελες. Η προβολή έγινε μόνο για τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, χωρίς κόκκινο χαλί, χωρίς after party. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων στο Νιούτον του Κονέκτικατ. Είναι μία στιγμή για εθνικό πένθος κι όχι για πάρτι» δήλωσε ο Γουάινσταϊν.

Η Paramount με τη σειρά της ανέβαλε την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ «Jack Reacher» που ήταν προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σάββατο. Η Ταινιοθήκη του Lincoln Center επίσης ανέβαλε ένα επίσημο φιλανθρωπικό γκαλά που θα γινόταν χθες Δευτέρα, με κύριο παρουσιαστή τον Τομ Κρουζ. Η Fox ακύρωσε την επίσημη πρεμιέρα της κωμωδίας της «Parental Guidance» με πρωταγωνιστές τους Μπίλι Κρίσταλ και Μπετ Μίντλερ.

Το καλωδιακό δίκτυο TLC ακύρωσε το reality show του «Best Funeral Ever», το ABC απέσυρε ένα βίαιο επεισόδιο της αστυνομικής σειράς «Scandal», το Syfy ένα αντίστοιχο του «Haven». Το αμιγώς σατιρικό «Saturday Night Live» άνοιξε το Σάββατο το επεισόδιό του μ' έναν κλασάτο, απλό τρόπο: η παιδική χορωδία της πόλης της Νέας Υόρκης τραγούδησε την «Αγια Νύχτα» - χωρίς περαιτέρω δηλώσεις, η θλίψη ήταν φανερή (δείτε το βίντεο).

Πάντως, οι υπεύθυνοι των στούντιο και των καναλιών δήλωσαν ότι οι αναβολές και οι ακυρώσεις είχαν να κάνουν με το πένθος και όχι την ευθύνη της έκθεσης του κοινού σε βίαιες εικόνες. Κακά τα ψέματα όμως: κανείς δε θέλει να βρεθεί στο στόχαστρο μία εφημερίδας που θα ισχυριστεί ότι το τραγικό κοινωνικό φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στην ποπ κουλτούρα. Αλλά πόσο επιδερμική είναι αυτή η αντιμετώπιση;

Ειδικά όταν διαβάζεις ότι η Paramount τροποποιεί το promotional υλικό του «Jack Reacher», αφαιρώντας τις σκηνές των πυροβολισμών με πολυβόλα - όπως είχε κάνει και η Warner Bros μετά την επίθεση στο κοινό του «Σκοτεινού Ιππότη» στο Κολοράντο με την περίπτωση του «Gangster Squad»: ανέβαλε την πρεμιέρα, έκοψε/ξαναγύρισε τη σκηνή της μαζικής δολοφονίας σε κινηματογράφο.

Ο δολοφόνος στο Κολοράντο δεν είχε προλάβει καν να δει τον «Σκοτεινό Ιππότη» για να «παραδειγματιστεί»: η σφαγή έγινε στην πρώτη προβολή της ταινίας, την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της. Δεν υποφέρει μία χώρα εξαιτίας όσων βλέπει στην κινηματογραφική, τηλεοπτική, λογοτεχνική, καλλιτεχνική της μυθοπλασία. Αλλά εξαιτίας όσων βλέπει στην πραγματικότητά της.

Ο Μάικλ Μουρ, μία δεκαετία μετά το «Bowling for Columbine», συνεχίζει να φωνάζει: «Ο μόνος τρόπος να τιμήσετε την μνήμη των νεκρών παιδιών είναι η κατάργηση της οπλοκατοχής. Τόσο απλά.»

Δεν γνωρίζουμε πόσο απλό είναι να ξεριζώσει κανείς νοοτροπίες αιώνων, αλλά ναι, αυτό θα ήταν μία καλή αρχή.