Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν κανόνες λόγω κοροναϊού

στα 10

Οι Χρυσές Σφαίρες αποφάσισαν να διευρύνουν το είδος του μέσου στο οποίο κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες για να εγκριθούν ως υποψήφιες για τα βραβεία.

Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν κανόνες λόγω κοροναϊού

Με μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες του 2020, αλλά και μερικά από τα πιο μεγάλα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, να έχουν πάρει αναβολή λόγο κοροναϊού, ήδη κάποια από τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Πέρα από τα όποια αστεία ακούγονταν ότι στη φετινή οσκαρική περίοδο θα δούμε ταινίες όπως τον «Sonic» και το «Bloodshot» (όσες ταινίες δηλαδή πρόλαβαν να κάνουν πρεμιέρα πριν την πανδημία) να βρίσκονται σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (HFPA), η οποία είναι υπεύθυνη για τις Χρυσές Σφαίρες, ανακοίνωσε πως, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα διευρύνει το είδος του μέσου στο οποίο κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες για να εγκριθούν ως υποψήφιες για τα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και αυτών της διαδικτυακής πλατφόρμας (streaming), καλωδιακών συνδρομητικών καναλιών και τηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμα: To Φεστιβάλ Καννών ανακοινώνει επίσημα πως δεν θα γίνει το Μάιο του 2020

golden globes 607

Την ανακοίνωση αυτή έκανε γνωστό με άρθρο του το Deadline, αναφέροντας πως οι ταινίες οι οποίες θα κάνουν πρεμιέρα σε ένα από τα παραπάνω μέσα, θα μπορέσουν να είναι υποψήφιες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Δράμα και Μιούζικαλ/Κωμωδία. Ομως για να ισχύσει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί και τα στούντιο θα πρέπει να αποδείξουν πως η συγκεκριμένη ταινία θα έκανε πρεμιέρα σε έναν τουλάχιστον κινηματογράφο στο Λος Αντζελες κατά την περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Με δήλωση της η HFPA ανέφερε πως «η επιτροπή υπενθυμίσεων της HFPA θα εξετάζει την εφαρμογή της αναστολής των κανόνων κατά περίπτωση, μέχρι να ετοιμαστεί η ετήσια λίστα για τις υπενθυμίσεις για τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών το φθινόπωρο. Η HFPA θα συνεχίσει να αξιολογεί το αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού στην κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή και ίσως επεκτείνει την αναστολή των κανόνων απονομής των Χρυσών Σφαιρών και/ή μπορεί να προβεί σε άλλες προσωρινές τροποποιήσεις στο μέλλον, αν το κρίνει σκόπιμο.»

Μετά την ανακοίνωση αυτή υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και άλλα βραβεία την τακτική αυτή, όπως τα Οσκαρ. Αναμένουμε σύντομα περισσότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Διαβάστε ακόμα: