Buzz

Γνωρίζοντας την περίπτωση «Γιάννης Μπουτάρης»: τρέιλερ για το «Ενα Βήμα Μπροστά»

στα 10

Ετοιμο για την προβολή του στο φυσικό του χώρο, τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, και λίγο πριν βγει στις αίθουσες τον Απρίλιο, το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη έχει καινούριο τρέιλερ, δίνοντας μια μικρή γεύση μιας μεγάλης ιστορίας: ενός ανθρώπου και μιας πόλης.

Γνωρίζοντας την περίπτωση «Γιάννης Μπουτάρης»: τρέιλερ για το «Ενα Βήμα Μπροστά»

Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη με τίτλο «Ενα Βήμα Μπροστά», είναι πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από την εκ των έσω αποκαλυπτική καταγραφή της προεκλογικής περιόδου που οδήγησε τον Γιάννη Μπουτάρη στο ανώτατο δημοτικό αξίωμα της Θεσσαλονίκης, σε μια κομβική στιγμή για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα.

Εχοντας άδεια πρόσβασης όχι μόνο στο γραφείο, το σπίτι και τους χώρους στους οποίους ο Γιάννης Μπουτάρης, το Νοέμβριο του 2010, έχτισε το μύθο του, αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε, προκάλεσε, έπεισε και τελικά κέρδισε τον τίτλο του δημάρχου της πόλης, ο Δημήτρης Αθυρίδης σκιαγραφεί το πορτέτο ενός συναρπαστικού ανθρώπου μιας νέας εποχής που είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά. Αντίβαρο σε μια Θεσσαλονίκη που στο πρόσωπό του είδε να κλονίζεται ο συντηρητισμός της, να καταρρέουν οι πρακτικές χρόνων και να ανοίγεται μπροστά της μια επιλογή για να σταματήσει να κάνει βήματα προς τα πίσω.

2

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Αθυρίδης, όπως ακριβώς είχε κάνει με τον Τέρρυ Παπαντίνα στο ντοκιμαντέρ του «T4 Trouble» το 2009, μας συστήνει και τον άγνωστο Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο πίσω από τη δημόσια εικόνα του, αυτόν που όπως δεν δίστασε ποτέ να χτυπήσει στη βάση τους τα κακώς κείμενα της Θεσσαλονίκης, αφηγείται εδώ χωρίς συστολές και με τα μάτια στην κάμερα την προσωπική του γεμάτη λάθη, απώλειες, εθισμούς, τραύματα και επιτυχίες ζωή.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που ξεπερνάει τόσο τον ήρωα του, όσο και την κοινωνικοπολιτική του διάσταση για να γίνει ένα ντοκουμέντο πάνω σε όλα όσα μπορούν να μας κάνουν - κόντρα στις προβλέψεις (πείτε τα και δημοσκοπήσεις) - να συνεχίζουμε...

Το «Ενα Βήμα Μπροστά», μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (IDFA), θα προβληθεί στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (διαβάστε περισσότερα εδώ) και θα βγει στις αίθουσες ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου στον κινηματογράφο Πάυλο Ζάννα και στην Αθήνα στις 11 Απριλίου στον κινηματογράφο Αθήναιον.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:


Διαβάστε περισσότερα: