Buzz

«Ενα Βήμα Μπροστά»: ο Γιάννης Μπουτάρης σε απόσταση αναπνοής

στα 10

Ενα ιδιόμορφο, υπαρξιακό σχεδόν, ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Δημήτρης Αθυρίδης, με αντικείμενο τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και συμπαραγωγό την ZDF/Arte.

«Ενα Βήμα Μπροστά»: ο Γιάννης Μπουτάρης σε απόσταση αναπνοής

Ο Δημήτρης Αθυρίδης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «T4 Trouble and the Self Admiration Society», ετοιμάζει μια δουλειά που μοιάζει ανατρεπτική για τις ελληνικές συνήθειες. Ένα ντοκιμαντέρ για Ελληνα πολιτικό (αν και ο Γιάννης Μπουτάρης απέχει, ευτυχώς, από το να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα), ενώ εκείνος βρίσκεται εν ενεργεία και χωρίς η πρόθεσή του να είναι να τον εκθειάσει. Αντίθετα, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, ο επιχειρηματίας και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποτυπώνεται ως φιγούρα μιας εσωτερικής σύγκρουσης και μιας πάλης του ατόμου απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Κι αυτά μας κινούν έντονα το ενδιαφέρον!

Η ταινία, στην οποία παραγωγός είναι η Pan Entertainment και συμπαραγωγός η ZDF / Arte, περιγράφεται ως εξής:

Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος Έλληνας οινοπαραγωγός, βραβευμένος για την έντονη οικολογική του δράση και απεξαρτημένος αλκοολικός, θέτει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Καθώς η χώρα βυθίζεται στην οικονομική κρίση, ο αντισυμβατικός υποψήφιος μάχεται και νικά.

Σχεδόν μυθοπλαστικά, με αφορμή τις εκλογές, η ταινία θα αφηγηθεί την ιστορία ενός άνδρα και της πόλης του και θα μιλήσει για τη δύναμη της θετικής μεταστροφής. Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία θέλει να αναδείξει την ξεχωριστή προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της αλλά και τη γοητευτική κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Η παραγωγή εξηγεί τα ερεθίσματα και τη διαδικασία δημιουργίας του ντοκιμαντέρ:

Πρώτα, ήταν η γενναιόδωρη και απεριόριστη πρόσβαση στις κάμερες, που χορηγήθηκε από τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη, σε ιδιωτικές, προσωπικές αλλά και πολιτικές συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Τώρα, υπάρχει το πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό αυτής της ντοκιμαντερίστικης οδύσσειας από τις 49 πυρετώδεις ημέρες που προηγήθηκαν της εκλογικής νίκης. Επτά εβδομάδες έντονης κινηματογραφικής παρακολούθησης, με την κάμερα σε απόσταση αναπνοής από τη δράση, συνέλαβαν ό,τι συμβαίνει στα παρασκήνια μίας σημαντικής πολιτικής αναμέτρησης τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Κατόπιν, ακολούθησαν παρουσιάσεις και forum στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την υποστήριξη του story doc, φορέα που εξειδικεύεται στην παροχή κατάρτισης και τεχνογνωσίας για τη συμπαραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο. Μετά το επιτυχημένο «T4 Trouble», η δεύτερη ταινία του Δημήτρη Αθυρίδη και των συνεργατών του κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα προς τα έξω κερδίζοντας τις εντυπώσεις σημαντικών τηλεοπτικών σταθμών, με πρώτη την ZDF/ARTE, η οποία στην τελευταία συνάντηση προγράμματος ενέκρινε τη συμμετοχή της ως συμπαραγωγός στην ταινία. Παράλληλα, η παραγωγή της ταινίας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το τηλεοπτικό κανάλι DR της Δανίας και το ισπανικό κανάλι TV3, ενώ η YLE της Φινλανδίας έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της. Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post-production. Η τηλεοπτική πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται και μία κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας.

Με την πρώτη ευκαιρία περιμένουμε περισσότερα υλικά και τη γνωριμία μας με την ταινία και τον σκηνοθέτη της.