Industry

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το θέμα της απόσυρσης των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

στα 10

Το θέμα με την απόσυρση των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο ανάγεται σε μείζον με την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που κοινοποιήθηκε στον Ελληνα Πρέσβη στην Ελβετία.

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το θέμα της απόσυρσης των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

Απανωτές είναι οι αντιδράσεις σχετικά με το θέμα της απόσυρσης των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ «Other Movie» στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Με επιστολή του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία, Χαράλαμπος Μάνεσης απέσυρε τις ταινίες επειδή στο Φεστιβάλ συμμετείχαν ταινίες με χώρα προέλευσης τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκαλώντας αντιδράσεις από τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες των ταινιών. Η επιστολή του αναφέρει πως η απόσυρση θεωρείται «υποχρέωση» της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με το τελευταίο όμως να διαχωρίζει τη θέση του με Δελτίο Τύπου που έφτασε στους δημοσιογράφους πριν από λίγο.

Διαβάστε εδώ όλο το ιστορικό της απόσυρσης των ταινιών και τις αντιδράσεις των δημιουργών.

Τα τελευταία νέα γύρω από το θέμα περιλαμβάνουν ανακοίνωση της Ενωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), επιστολή που εστάλη από τον Βασίλη Μαζωμένο (Παραγωγό), Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτη - Παραγωγό) και Βενετία Ευριπιώτου (Σκηνοθέτη - Παραγωγό) - και οι τρεις είχαν ταινίες που αποσύρθηκαν από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο - στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πολιτισμού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζητώντας εξηγήσεις και ευθύνες, ενώ χθες κοινοποιήθηκε στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Χαράλαμπο Μάνεση επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου με την υπογραφή της Προέδρου του, Ανιέσκα Χόλαντ.


Η επιστολή της Ανιέσκα Χόλαντ, από τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναφέρει τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου - που έχει έδρα της το Βερολίνο και μετράει περισσότερα από 3.000 μέλη, ανάμεσά τους Ελληνες επαγγελματίες του σινεμά αλλά και συναδέλφους τους από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - ενημερώθηκε για την απόφασή σας να αποσύρετε την προβολή των ελληνικών ταινιών από το 3ο Φεστιβάλ του Λουγκάνο.

Πιστεύουμε με πυγμή στην ανοχή και τη γενναιοδωρία, αρετές που και οι δύο είναι ζωτικές αν θέλουμε να ζούμε και δρούμε αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Στον κόσμο του σινεμά συνηθίζουμε να διορθώνουμε τις παρεξηγήσεις ή ακόμη και τα λάθη με συνεργασία και ανοιχτό πνεύμα. Πράξεις απαγόρευσης - όπως είναι η περίπτωση της ακύρωσης των ελληνικών ταινιών - δεν συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση, για να μην αναφέρει κανείς ότι στις δημοκρατίες οι ταινίες ανήκουν ακόμη στους δημιουργούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους.

Με αυτήν την επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την πράξη σας.


Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς περιμένει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να πάρει θέση σε ένα θέμα που η διεθνής δημοσιότητα που έχει αποκτήσει δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα μιας χώρας, όπου ο κάθε κρατικός λειτουργός (εν προκειμένω ο Πρέσβης της Ελβετίας, Χαράλαμπος Μάνεσης) λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο, προσβάλλοντας πνευματικά δικαίωματα και την καλή φήμη του ελληνικού σινεμά.

Φανταζόμαστε ότι θα μπορούσαν και οι υπεύθυνοι των δύο υπουργείων να διαχωρίσουν και αυτοί τη θέση τους (όπως έπραξε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αναζητηθεί νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία.

Αναμένουμε...

Διαβάστε ακόμη: