Buzz

Η Ταινιοθήκη του Κεμπέκ γιορτάζει το Πάσχα με το πιο πρωτότυπο αφιέρωμα!

στα 10

Δυσοίωνα κουνέλια καταλαμβάνουν την Ταινιοθήκη του Κεμπέκ στο πιο απρόσμενο και λιγότερο σοβαροφανές πασχαλινό κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Η Ταινιοθήκη του Κεμπέκ γιορτάζει το Πάσχα με το πιο πρωτότυπο αφιέρωμα!
«Donnie Darko» (2001) του Ρίτσαρντ Κέλι

Ξεχάστε τα Πάθη του Χριστού και τη συνήθη θρησκευτική θεματολογία, τα ιταλικά πέπλουμ και τις λοιπές επικο-ιστορικές ταινίες, που συνήθως μονοπωλούν τα περισσότερα αφιερώματα σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές οθόνες τις άγιες τούτες μέρες.

Σε μια στιγμή ιδιαίτερης έμπνευσης, η Ταινιοθήκη του Κεμπέκ αποφάσισε φέτος να γιορτάσει το Πάσχα αγνοώντας το προφανές και διοργανώνοντας το πιο πρωτότυπο και απρόβλεπτο αφιέρωμα για την κατανυκτική αυτή γιορτινή περίοδο, αφήνοντας έξω από τη σκοτεινή αίθουσα τη σοβαροφάνεια. Θέμα του; Τα κινηματογραφικά… κουνέλια!

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα | Η Βίβλος με τον τρόπο του Flix: «Μαύρος Νάρκισσος» των Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρέσμπεργκερ

Inland Empire 607 «Inland Empire» (2006) του Ντέιβιντ Λιντς

Harvey 607 «Harvey» (1950) του Χένρι Κόστερ

Και δεν μιλάμε για χαριτωμένους πασχαλινούς κούνελους που κουβαλούν περιχαρείς πολύχρωμα αυγά για τα παιδάκια, αλλά για μερικούς από τους πιο αλλόκοτους και δυσοίωνους εκπροσώπους του είδους που επισκέφθηκαν ποτέ το σινεμά.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά το cult «Donnie Darko» (2001) του Ρίτσαρντ Κέλι, με την πιο εφιαλτική στολή κουνελιού που γέννησε ποτέ η ανθρώπινη φαντασία, και το αινιγματικό «Inland Empire» (2006) του Ντέιβιντ Λιντς, όμως οι υπεύθυνοι της Ταινιοθήκης πάνε ακόμα παραπέρα προσθέτοντας την καθόλου παιδική διασκευή του Γιαν Σβανκμάγερ στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», με το «Alice» (1988), το «Gummo» (1997) του Χάρμονι Κορίν, το «Mon Idole» (2002) του Γκιγιόμ Κανέ, το μοναδικό animation της λίστας με το «Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit» (2005), το «Harvey» (1950) του Χένρι Κόστερ, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Στιούαρτ και τον κουνελόμορφο φανταστικό (;) του φίλο, καθώς και το «Des Souris et des Hommes» (1971), τη γαλλική διασκευή στο «Ανθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάιμπεκ, δια χειρός Πολ Μπλουάν.

Gummo 607 «Gummo» (1997) του Χάρμονι Κορίν

Alice 607 «Alice» (1988) του Γιαν Σβανκμάγερ

Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι η Ταινιοθήκη του Κεμπέκ πέφτει σε όλους μας λίγο μακριά για να τιμήσουμε δια ζώσης την υπέροχη ιδέα της. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να εμπνευστούμε από το παράδειγμά της και να διοργανώσουμε κατ’ οίκον έναν αντίστοιχο φόρο τιμής στα κινηματογραφικά κουνέλια, γιορτάζοντας με αντισυμβατικό τρόπο το φετινό Πάσχα.

Και για να προσθέσουμε και τις δικές μας ιδέες, θα προτείναμε ακόμη τους «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (1975) των Monty Python, με το πιο απολαυστικά μοβόρικο κουνέλι που επισκέφθηκε ποτέ το σελιλόιντ, και την ανεκδιήγητη so bad it’s good ταινία τρόμου «Night of the Lepus (1972)», της οποίας το τρέιλερ μπορείτε (και πρέπει!) να δείτε παρακάτω.


Διαβάστε ακόμη

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit 607«Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit» (2005) των Στιβ Μποξ και Νικ Παρκ