To συγκλονιστικό «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ στο CineDoc

BUZZ 01 MAR 2017  /  Μανώλης Κρανάκης

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το CineDoc προβάλλει το «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ, ένα ντοκιμαντέρ για τους αφανείς ήρωες του gay liberation και μαζί τη σοφία της τρίτης ηλικίας που μοιάζει να είναι ο χαμένος κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον.

Οι περισσότεροι από τους «ήρωες» του βραβευμένου με το Σεζάρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ («Σχεδόν Τίποτα», «Wild Side») υπήρξαν ομοφυλόφιλοι σε μια εποχή όπου ακόμη και ο όρος βρισκόταν υπό αμφισβήτηση. Αντρες και γυναίκες που έκρυψαν την ταυτότητα τους, που αναγκάστηκαν να κρυφτούν για να επιβιώσουν, που μισήθηκαν επειδή αγάπησαν...

Αυτό που τους ενώνει, εκτός από το γεγονός πως σήμερα στα 70 τους χρόνια μιλούν στην κάμερα ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους, είναι το γεγονός πως όλοι γεννήθηκαν ανάμεσα στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια εποχή που δεν θα τους επέτρεπε ποτέ να ζήσουν δηλώνοντας τη σεξουαλική τους ταυτότητα και που οι περισσότεροι την ανακάλυψαν μάλλον κατά λάθος ή νομοτελειακά κάποια στιγμή στα δύσκολα χρόνια που έμελλε να ακολουθήσουν την εφηβεία τους. Και όλοι, ζουν σήμερα στην γαλλική επαρχία, έχοντας αποσυρθεί ίσως από τα εγκόσμια, αλλά πλέον από επιλογή.

Les Invisibles 607

Ο Λιφσίτζ δεν κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το gay liberation, αν και τελικά μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του καταλαβαίνεις ακριβώς την ορμή με την οποία ξέσπασε ο φεμινισμός, τη σαρωτική επίδραση του Μάη του 1968 στην διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την μεγάλη ιστορία των Γάλλων ομοφυλόφιλων και τις μικρές ιστορίες όσων αγωνίστηκαν για να μπορούν σήμερα οι επόμενες γενιές να ζουν ελεύθερες ή τουλάχιστον όχι κυνηγημένες.

Βαθιά μέσα στην γενναιόδωρη καρδιά του το «Les Invisibles» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την τρίτη ηλικία, την «αφανή» τρίτη ηλικία που τόσο κοινωνικά αλλά και κινηματογραφικά δεν παίρνει ποτέ το λόγο για να διηγηθεί τη δική της ιστορία.

Τα δύο χρόνια που επένδυσε ο Λιφσίτζ στην αναζήτηση των «πρωταγωνιστών» του, υπήρξαν μάλλον απαραίτητα, αφού οι άνθρωποι που τελικά αποτελούν το «Les Invisibles» βρίσκονται όλοι στο ίδιο μήκος κύματος: αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες ενώνοντας τα χαμένα κομμάτια μιας επανάστασης που μαζί με τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους χάρισε στους πρωτεργάτες της πρωτίστως την ευτυχία.

Les Invisibles 607

Ηρεμοί, κατασταλαγμένοι, μόνοι ή μαζί με τους συντρόφους τους, οι έντεκα αφανείς ήρωες αυτού του ντοκιμαντέρ ξεφυλλίζουν το ημερολόγιο της ζωής τους χωρίς την παραμικρή διάθεση να αφαιρέσουν από τα ιστορικά γεγονότα τη βαρύτητα τους, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς την παραμικρή διάθεση να ασκήσουν μια πολεμική εναντίον ενός κόσμου που τους ανάγκασε να εφεύρουν τρόπους επιβίωσης.

Με τον Λιφσίτζ να τους ακούει σχεδόν σαν να μην είναι παρών και ταυτόχρονα με το σεβασμό ενός νεότερου απέναντι σε έναν σοφότερο, ο Γιαν και ο Πιερ, ο Μπερναρ και ο Ζακ, ο Πιερό, η Τερέζ, ο Κριστιάν, η Καθρίν και η Ελίζαμπεθ, η Μονίκ και τέλος ο Ζακ αφηγούνται τις συναρπαστικές ζωές τους από τη θέση του ισχυρού, αυτού που ευθύνεται για την αλλαγή του κόσμου, χωρίς όμως ποτέ να διεκδικήσει τον τίτλο του Ηρωα. Επιβεβαιώνοντας πως οι μεγαλύτερες επαναστάσεις είναι αυτές που οργανώνουμε καθημερινά...


Les Invisibles του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ / Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και * Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός / Τετάρτη 22 Μαρτίου, 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης / Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη) / Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το Outview Film Festival / Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο σάιτ του CineDoc

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.