Buzz

Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Happy-End

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, βλέπουμε μαζί μια μικρού μήκους με επίκαιρη -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θεματικη! Σήμερα, o Πίτερ Τσερκάσκι μας ξεναγεί με τον δικό του avant garde τρόπο σε δεκαπέντε χρόνια παλιών Χριστουγέννων.

Flix Team
Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Happy-End

Ο Αυστριακός Πίτερ Τσερκάσκι είναι ένας από τους σπουδαίους του πειραματικού σινεμά, με τα φιλμ του να έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε αμετρητα φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο. Το «Happy-End» του 1996, αποτελούσε κομμάτι ενός σπονδυλωτού φιλμ για τον εορτασμό των εκατό χρόνων της τέχνης του σινεμά κι ακολουθεί ένα ζευγάρι, την Ελφριντε και τον Ρούντολφ, στις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους μέσα από τα δικά τους home movies. Στη θάλασσα ή το βουνό, σε εορτασμούς με φίλους ή οι δυο τους να τρώνε στο σπίτι, η κάμερα είναι πάντα εκεί καταγράφοντας τις χαρούμενες στιγμές τους.

Peter Tscherkassky - Happy-End 607

«Ηθελα να αναστήσω αυτό το ζευγάρι, κυριολεκτικά, και έτσι τοποθέτησα το υλικό σε αντίστροφη χρονολογική πορεία», λέει ο Τσερκάσκι για το φιλμ. «Στην διάρκεια του η Ελφρίντε κι ο Ρούντολφ δεν γίνονται απλά νεότεροι, αλλά γυρίζουμε πίσω στον χρόνο, πριν η κάμερά τους αποκτήσει τρίποδο, έτσι ώστε ο ένας κινηματογραφούσε τον άλλον να πίνουν εγκνογκ ή να τρώνε γλυκά».

Peter Tscherkassky - Happy-End 607

Το αποτέλεσμα είναι μια γλυκιά και μελαγχολική ματιά στη ζωή ενός ζευγαριού, που φέρνει στο μυαλό εκείνους τους στίχους που λένε «all those people, all those lives where are they now? / with loves and hates, and passions just like mine / they were born and then they lived / and then they died».

Δείτε το «Happy-End» στο βιντεο:

Περισσότερα Χριστούγεννα, μικρού μήκους


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020