Buzz

Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Lights

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, βλέπουμε μαζί μια μικρού μήκους με επίκαιρη -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θεματικη! Σήμερα, μαγευόμαστε από τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια της Μαρί Μένκεν.

Flix Team
Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Lights

Μια από τις πρωτοπόρους του αμερικάνικου avant garde σινεμά, μέντορας αλλά και μούσα για σκηνοθέτες όπως ο Σταν Μπράκατζ, ο Κένεθ Ανγκερ, ο Γιόνας Μέκας ή ο Αντι Γουόρχολ, η Μένκεν είναι μια από τις λιγότερο γνωστές φωνές εκείνης της εποχής και του πειραματικού σινεμά.

Το «Lights» είναι ένα φιλμ που ολοκλήρωσε το 1966, γυρίστηκε στην διάρκεια τριών χρόνων, στην διάρκεια των χριστουγεννιάτικων περιόδων, αργά τη νύχτα από τις δώδεκα έως τη μία το πρωί, όταν οι δρόμοι ήταν άδειοι από ανθρώπους αυτοκίνητα και κίνηση.

lights 607

Η Μένκεν κινηματογραφούσε βιτρίνες καταστημάτων, φώτα σε κτίρια, στολισμούς και φωτισμένες εκκλησίες, με την 16mm κάμερά της πολλές φορές καλύπτοντας την μηχανή με το παλτό της αφού συχνά από το υπερβολικό κρύο σταματούσε να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν υπνωτικό μικρού μήκους που θα μπορούσατε να το έχετε να παίζει στην οθόνη σας non stop όλη την περίοδο των Χριστουγέννων.


Περισσότερα Χριστούγεννα, μικρού μήκους
Santa Is a Psychedelic Mushroom
Gasman
Le Noël du Poilu
Come Together


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020