Buzz

Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Merry Christmas

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, βλέπουμε μαζί μια μικρού μήκους με επίκαιρη -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θεματικη! Σήμερα, o Τζερόμ Χιλ φαντάζεται τον Ιωσήφ και την Μαρία να αναζητούν καταφύγιο στους πολυσύχναστους χριστουγεννιάτικους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Flix Team
Χριστούγεννα, μικρού μήκους: Merry Christmas

«Το σινεμά του γινόταν όλο και πιο νεανικό χρόνο με το χρόνο. Ξεκίνησε από την Warner και κατέληξε στην πρωτοπορία του avant garde σινεμά. Η πρόοδός του ήταν αργή κι επώδυνη. Επρεπε να απελευθερωθεί από πολλές κοινωνικές οικογενειακές και εμπορικές παραδόσεις για να φτάσει ως εκεί». Αυτά έγραφε για τον Τζερόμ Χιλ ο Γιόνας Μέκας. Γόνος καλής οικογενείας με σπουδές μουσικής στο Γέιλ, ζωγραφικής στη Ρώμη και το Παρίσι, ξεκίνησε να κάνει σινεμά το 1932 και το μικρού του μήκους ντοκιμαντέρ «Grandma Moses» ήταν υποψήφιο για Οσκαρ το 1950 ενώ το μεγάλου του μηκους ντοκιμαντέρ «Albert Schweitzer» κέρδισε το 1957.

merry christmas 607

Σθεναρός υποστηρικτής και χρηματοδότης του ανεξάρτητου avant garde σινεμά,στράφηκε κι αυτός στην κατεύθυνση ενός μη αφηγηματικού, πειραματικού κινηματογράφου. Το «Merry Christmas», γυρισμένο το 1961, είναι ζωγραφισμένο από τον ίδιο στο χέρι, με τις φιγούρες του Ιωσήφ και της Μαρίας να περιπλανώνται στους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναζητώντας καταφύγιο. Φτάνουν ως την πόρτα ενός ακριβού ξενοδοχείου, αλλά τους αρνούνται την είσοδο και η η περιπλάνησή τους συνεχίζεται.

Περισσότερα Χριστούγεννα, μικρού μήκους


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020