Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία SAG: Ανατροπές!

στα 10

Εχασε η Μέριλ Στριπ, έχασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, έχασε το μεγάλο βραβείο το «The Artist». Διαβάστε πώς μοιράστηκαν χτες βράδυ τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών στο Shrine Exposition Hall του Λος Αντζελες, και δείτε πώς διαμορφώνεται πλέον το οσκαρικό τοπίο.

Βραβεία SAG: Ανατροπές!
Μετά την επικράτησή του στα SAG, ο Ζαν Ντιζαρντέν μπορεί να είναι ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός που κερδίζει το Οσκαρ Α' Ανδρικού

Συγκεντρώνοντας 3 από τα μεγαλύτερα βραβεία, ανάμεσα στα οποία κι αυτό του συνολικού καστ (στα SAG Awards θεωρείται εφάμιλλο της καλύτερης ταινίας), «Οι Υπηρέτριες», το αντιρατσιστικό δράμα του Τέιτ Τέιλορ, ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Επίσης, η Οκτάβια Σπένσερ απέσπασε το βραβείο Β' Γυναικείου, όπως ήταν και αναμενόμενο. «Αυτές οι γυναίκες ήταν οι μητέρες, οι γιαγιάδες μας και έζησαν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια και χάρη. Τιμάτε εμένα, αλλά στην ουσία, τιμάτε εκείνες» είπε η Σπένσερ στον ευχαριστήριο λόγο της. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που είδαν την ταινία και αισθάνθηκαν κάτι. Που εμπνεύστηκαν κάτι. Που ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους. Το αφιερώνω λοιπόν σε όλους τους υποτιμημένους, μη προνομιούχους, καταπιεσμένους ψυχικά, σωματικά, οικονομικά...» (Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε η Οκτάβια Σπένσερ στο flix)

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη όμως σημειώθηκε στο Α' Γυναικείο. Η Μέριλ Στριπ («Η Σιδηρά Κυρία») δεν άκουσε το όνομά της όταν άνοιξε ο φάκελος, αλλά αυτό της Βαϊόλα Ντέιβις («Οι Υπηρέτριες»). Αυτή η κίνηση φέρνει τις δύο κυρίες στήθος με στήθος στην οσκαρική κούρσα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Στριπ τα τελευταία 30 χρόνια σπάει ρεκόρ στις υποψηφιότητες αλλά, ειρωνικά, δεν κερδίζει ποτέ. «Η μάστιγα του ρατσισμού δεν πλήττει μόνο τους αφροαμερικανούς αλλά όλους μας» είπε η Ντέιβις. «Ολοι έχουμε γίνει δέκτες ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας. Δεν με νοιάζει πόσο ασήμαντοι νιώθετε, όλοι εσείς μπορείτε να εμπνεύσετε την αλλαγή. Ο κάθε ένας από εσάς...» (Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε η Βαϊόλα Ντέιβις στο flix)

Στην κατηγορία του Β' Ανδρικού, νικητής ο 83χρονος Κρίστοφερ Πλάμερ για το ρόλο του στους «Οι Πρωτάρηδες». Κομψός, παλιάς κοπής «κύριος», ο Πλάμερ ευχαρίστησε για το βραβείο του με χιούμορ και γοητεία Old Hollywood. «Πόσο διασκεδαστικό είναι για μένα να αποτελώ τόσα χρόνια μέλος του δεύτερου αρχαιότερου επαγγέλματος στον κόσμο» είπε γελώντας. Αλλά σοβαρεύοντας πρόσθεσε: «Οταν σε βραβεύουν οι συνάδελφοί σου νιώθεις τη ζεστασιά από το φως του Αγίου Δισκοπότηρου...»

Και φτάνουμε στην μεγαλύτερη ανατροπή της βραδιάς που δεν ήταν άλλη από το Α' Ανδρικό. Εκεί το οσκαρικό φαβορί «The Artist» έδειξε τη βουβή, ήρεμή του δύναμη. Ο Ζαν Ντιζαρντέν εκτόπισε τον Τζορτζ Κλούνεϊ («Οι Απόγονοι»), κάτι που υποψιάζει ότι μπορεί να μην ακούσουμε το όνομα του πρωταγωνιστή του Αλεξάντερ Πέιν όταν ανοίξει ο οσκαρικός φάκελος. Ισως φέτος, για πρώτη φορά στην Ιστορία, το Οσκαρ Α' Ανδρικού να πάει σε Γάλλο ηθοποιό. «Αυτό πάει πολύ!» ψέλλισε ο Ντιζαρντέν μόλις ανέβηκε στη σκηνή, ψάχνοντας ταραγμένος το λόγο του στα αγγλικά. «Ημουν πολύ κακός μαθητής. Δεν πρόσεχα ποτέ στην τάξη. Πάντα ονειρευόμουν. Οι καθηγητές μου με αποκαλούσαν «Ο Ζαν από το Φεγγάρι». Τώρα καταλαβαίνω ότι δεν σταμάτησα ποτέ να ονειρεύομαι. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το όνειρο...» (Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Ζαν Ντιζαρντέν στο flix)

Να θυμόμαστε πάντως ότι οι ηθοποιοί αποτελούν το ένα πέμπτο των μελών της Ακαδημίας, οπότε όλα ακόμα παίζονται. Αν τα SAG πάντως δείχνουν μια τάση, είναι στις κατηγορίες του Α' Ανδρικού και Γυναικείου αντίστοιχα. Είναι πολύ πιθανόν η Στριπ να χάσει ξανά το Οσκαρ και ο Κλούνεϊ να μην μπορέσει να σταματήσει από μόνος του τη φόρα του «The Artist». Για το μεγάλο βραβείο, δεν πιστεύουμε ότι «Οι Υπηρέτριες» αποτελούν σοβαρή απειλή στην ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, ο οποίος από τη στιγμή που κέρδισε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στα DGA Awards, μάλλον θα κάνει πραγματική επέλαση και στην σκηνή του Kodak Theater.

Στο τηλεοπτικό κομμάτι των βραβείων, μοιάζει να βραβεύτηκαν ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι με πέρσι. Το «Boardwalk Empire» απέσπασε το βραβείο συνολικού καστ σε δραματική σειρά κι ο πρωταγωνιστής του, Στιβ Μπουσέμι, το Α' Ανδρικό στο δράμα. Ο Αλεκ Μπόλντγουϊν επικράτησε στην αντίστοιχη κατηγορία της κωμωδίας (η 6η συνεχόμενη φορά που κερδίζει ως «Τζακ Ντόνεχι» του «30 Rock»), η 90χρονη πλέον Μπέτι Γουάιτ απέσπασε το Α' Γυναικείο στην κωμωδία («Hot in Cleveland») και το «Modern Family», αναμενόμενα, σήκωσε το βραβείο συνολικού καστ κωμικής σειράς.

Η μόνη έκπληξη; Η νικήτρια Χρυσής Σφαίρας Τζέσικα Λανγκ κέρδισε και το SAG του Α' Γυναικείου Δραματικής Σειράς, αφήνοντας πίσω της τον ανταγωνισμό. Η 62χρονη πρωταγωνίστρια ομολόγησε επί σκηνής ότι το να αποδεχτεί έναν τέτοιο ρόλο όπως αυτόν του «American Horror Story» ήταν ένα προσωπικό άλμα.

Στις κατηγορίες μίνι σειράς / τηλεταινίας ο Πολ Τζιαμάτι κέρδισε την ανδρική ερμηνεία («Too Big to Fail») και η Κέιτ Γουίνσλετ τη γυναικεία («Mildred Pierce»).

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς, το τιμητικό βραβείο που φέτος πήγε στη θρυλική Μέρι Τάιλερ Μουρ («The Mary Tyler Moore Show», «Συνηθισμένοι Ανθρωποι»).

Τα Βραβεία SAG αναλυτικά:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

  • Α' Ανδρικό: Ζαν Ντιζαρντέν («The Artist»)
  • Β' Ανδρικό: Κρίστοφερ Πλάμερ («Πρωτάρηδες»)
  • Α' Γυναικείο: Βαϊόλα Ντέιβις («Οι Υπηρέτριες»)
  • Β' Γυναικείο: Οκτάβια Σπένσερ («Οι Υπηρέτριες»)
  • Συνολικό Καστ: «Οι Υπηρέτριες»
  • Συνολικό Καστ Κασκαντέρ: «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο»

.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • Α' Ανδρικό - Δραματική Σειρά : Στίβ Μπουσέμι («Boardwalk Empire»)
  • Α' Γυναικείο - Δραματική Σειρά : Τζέσικα Λανγκ («American Horror Story»)
  • Συνολικό Καστ - Δραματική Σειρά: «Boardwalk Empire»
  • Α' Ανδρικό - Κωμική Σειρά : Αλεκ Μπόλντγουϊν («30 Rock»)
  • Α' Γυναικείο - Κωμική Σειρά : Μπέτι Γουάιτ («Hot in Cleveland»)
  • Συνολικό Καστ - Κωμική Σειρά: «Modern Family»
  • Α' Ανδρικό - Μίνι Σειρά/Τηλεταινία : Πολ Τζιαμάτι («Too Big to Fail»)
  • Α' Γυναικείο - Μίνι Σειρά/Τηλεταινία : Κέιτ Γουίνσλετ («Mildred Pierce»)
  • Συνολικό Καστ Κασκαντέρ: «Game of Thrones»
  • Τιμητικό Βραβείο: Μέρι Τάιλερ Μουρ