Φεστιβάλ / Βραβεία

DGA Awards: το «The Artist» κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας

στα 10

Το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής προτίμησε το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους από το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε: μα πού θα πάει όλο αυτό;

DGA Awards: το «The Artist» κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας
Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, σκηνοθέτης του «The Artist», με την πρωταγωνίστρια της ζωής του, Μπερενίς Μπεζό

Στα Οσκαρ, προφανώς, όπου κατευθύνεται ολοταχώς το «The Artist», μαζεύοντας όλα τα βραβεία που συναντά στο δρόμο του.

Στην τελετή που έγινε χθες βράδυ στο Grand Ballroom του Hollywood & Highland Center, με παρουσιαστή τον Κέλσι Γκράμερ (τον πάλαι ποτέ «Φρέιζερ» που κέρδισε φέτος τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του στο τηλεοπτικό «Boss»), απονεμήθηκαν τα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών της Αμερικής, τα DGA Awards, ξεχωρίζοντας το «The Artist», υπέρ του «Hugo», των «Απογόνων», του «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» και του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

«Η ταινία ξεκίνησε με τόσο χαμηλές προσδοκίες,» είπε ο σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους, «γιατί ήταν τόσο ασυνήθιστη που κανείς δεν ήθελε να επενδύσει σ’ αυτήν και τώρα έχει φτάσει τόσο ψηλά, είναι υπέροχο. Το απολαμβάνουμε μέρα με τη μέρα, τελετή με τελετή, βραβείο με βραβείο.»

Οσο για την επιλογή του ως καλύτερου σκηνοθέτη από το σύνολο των συναδέλφων του, ο Χαζαναβίσιους, που μάλλον έχει εξασκηθεί πια στις δηλώσεις, είπε: «Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να χάσω από τον Μάρτιν Σκορσέζε, τον Γούντι Αλεν, τον Ντέιβιντ Φίντσερ ή τον Αλεξάντερ Πέιν. Αλλά φυσικά, είναι θαυμάσιο να κερδίζεις!»

Στα 63 χρόνια που δίνονται τα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών, ο νικητής έχει, χωρίς εξαίρεση, πάρει και το Οσκαρ σκηνοθεσίας. Σε 50 περιπτώσεις μάλιστα, όπως και τα τελευταία πέντε χρόνια, η ταινία του έχει τιμηθεί και με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Οι εξαιρέσεις, βέβαια, για να μη σας χαλάσουμε την αγωνία, επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Ο Μάρτιν Σκορσέζε μάλιστα είχε δύο απώλειες στα βραβεία, μια και ήταν και υποψήφιος για σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ με το «George Harrison: Living in the Material World», το οποίο κέρδισε ο Τζέιμς Μαρς με το «Project Nim».

Αναλυτικά τα Βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών της Αμερικής

Ταινία Μεγάλου Μήκους: «The Artist», Μισέλ ΧαζαναβίσιουςΝτοκιμαντέρ, «Project Nim», Τζέιμς ΜαρςΤηλεταινία ή Μίνι-Σειρά: «The Kennedys», Τζον ΚάσαρΤηλεοπτική Δραματική Σειρά: «The Killing» / πιλότος, Πάτι ΤζένκινςΤηλεοπτική Κωμική Σειρά: «Curb Your Enthusiasm» / «Palestinian Chicken», Ρόμπερτ Μπ. ΓουάιντΜουσικό Σόου: «65η Τελετή Απονομής των Βραβείων Tony», Γκλεν ΓουάιςReality: «Biggest Loser» / Επισόδειο 1115, Νιλ Π. ΝτεΓκρουτΚαθημερινή Πρωινή Σειρά: «General Hospital» / «Intervention», Γουίλιαμ ΛάντελΠαιδικό Πρόγραμμα: «A Child’s Garden of Poetry», Εϊμι ΣατςΔιαφημιστικά: «Handlebar Moustache», «Hot House», «Pinata», «Is It Real?», Νόαμ ΜάροΤιμητικό Βραβείο Φρανκ Κάπρα: Κέιτι ΓκάρετσονΒραβείο Επιτεύγματος Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ: Ντένις ΜατσόκοΤιμητικό Βραβείο Καριέρας: Εντ Σέριν

Στο gallery: Ο Κέλσι Γκράμερ με τον Τέιλορ Χάκφορντ | Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με την «κόρη» του στους «Απογόνους», Σεϊλίν Γούντλεϊ | Η Μισέλ Γουίλιαμς έτοιμη ν' απονείμει το βραβείο σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ στον Τζέιμς Μαρς | Ντέμπορα Αν Γουολ, η Τζέσικα του «True Blood» | Ελεν Μίρεν και Τέιλορ Χάκφορντ | Ζαν Ντιζαρντέν | Μισέλ Χαζαναβίσιους και Μπερενίς Μπεζό | Από το πρόγευμα των σκηνοθετών, Μάρτιν Σκορσέζε, Αλεξάντερ Πέιν, Μισέλ Χαζαναβίσιους και Ντέιβιντ Φίντσερ