Ακόμη κι αν η εν λόγω λίστα διαψευσθεί τελικά από την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ (υποτίθεται ότι αναρτήθηκε στο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά αποσύρθηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα), οι περισσότεροι από τους τίτλους που βρίσκονται μέσα σε αυτήν δεν προκαλούν έκπληξη. Με εξαίρεση ίσως τις τρανταχτές απουσίες του Λεός Καράξ με το «Holly Motors», του Γούντι Αλεν με το «To Rome With Love», ο Ολιβιέ Ασαγίαζ με το «Apres Mal», ο Αμπάς Κιαροστάμι με το «Like Someone in Love», ο Κεν Λόουτς με το «Angel's Share», ο Μίκαελ Χάνεκε με το «Amour» και πολλών άλλων που αποτελούσαν μέχρι και σήμερα σίγουρα «στοιχήματα» για το φετινό Χρυσό Φοίνικα.
Τα πιο ενδιαφέροντα, ωστόσο, σημεία της λίστας είναι πως μέσα της βρίσκεται ο γηραιότερος δημιουργός που θα διεκδικήσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα (ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα στα 103 του χρόνια) και μάλλον ο νεότερος (ο Ξαβιέ Ντολάν στα 23 του), πως στις Κάννες θα βρεθούν και οι δύο πρωταγωνιστές του «Twilight», τόσο ο Ρόμπερτ Πάτινσον για το «Cosmopolis» όσο και η Μπέλα - Κρίστεν Στίουαρτ για το «On the Road» του Βάλτερ Σάλες και πως o Ράιαν Γκόσλινγκ γίνεται μόνιμος θαμώνας των Καννών αφού επιστρέφει με το «The Place Beyond the Pines» του Ντέρεκ Σιανφράνς.
Η λίστα περιέχει 24 ταινίες και είναι οι εξής:
Apres la Bataille του Γιουσρί Νασραλάχ / Αιγύπτιο σκηνοθέτης που το 2004 είχε συμμετάσχει ξανά στο Φεστιβάλ (εκτός διαγωνιστικού) με το «Τhe Gate of the Sun»
Big House του Ματέο Γκαρόνε / Η μεγάλη επιστροφή του Ιταλού σκηνοθέτη μετά τα «Γόμορρα» του 2008 που είχαν πάρει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.
The Burial του Τέρενς Μάλικ / Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στο διαγωνιστικό για τον περσινό νικητή του Χρυσού Φοίνικα (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Cosmopolis του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ / Η διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τη Ζιλιέτ Μπινός (διαβάστε περισσότερα εδώ).
De Rouille et D' Os του Ζακ Οντιάρ / Τρία χρόνια μετά τον «Προφήτη» και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ο Ζακ Οντιάρ επιστρέφει με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Elefante Bianco του Πάμπλο Τραπέρο / Τέσσερα χρόνια μετα το «Leonera» που βρέθηκε στο Διαγωνιστικό των Καννών επιστρέφει ο σκηνοθέτης από την Αργεντινή.
Gebo et l' Ombre του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα / Στα 103 του χρόνια, ο αειθαλής Πορτογάλος επιστρέφει στις Κάννες μετά το «The Strange Case of Angelica» του 2010 που συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα»
Le Grand Soir των Γκουστάβ Κερβέρν και Μπενουά Ντελεπάν / Νέα ταινία για το γαλλικό δίδυμο του «Mammuth» του 2010 με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.
Il est Difficile D' Etre Un Dieu του Αλεξέι Γκερμάν / Από το 1998 και το «Khrustalyov, My Car!» έχει να βρεθεί στο διαγωνιστικό των Καννών ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης.
In Another Country του Χονγκ Σανγκσού / Δυο φορές στο διαγωνιστικό των Καννών ο Κορεάτης σκηνοθέτης με τα «Woman Is the Future of Man» (2004) και Tale of Cinema (2005), νικητής του βραβείου «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με το «Hahaha» το 2010.
The Land of Hope του Σίον Σόνο / O Ιάπωνας που λατρεύουν τα Φεστιβάλ (Διαγωνιστικό Βενετίας με το «Himizu» το 2011) στην πρώτη του συμμετοχή στο Διαγωνιστικό των Καννών.
Laurence Anyways του Ξαβιέ Ντολάν / Το παιδί-θαύμα από τον Καναδά, διέσχισε το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών με το «Σκότωσα τη Μητέρα Μου» το 2009, συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με τις «Φανταστικές Αγάπες» το 2010 και να που τώρα στα 23 του χρόνια και με την τρίτη του μεγάλου μήκους ταινίας διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα (διαβάστε περισσότερα εδω).
A Liar's Autobiography: The True Story of Monty Python' Graham Chapman των Μπιλ Τζόουνς, Τζεφ Σίμπσον και Μπεν Τίμλετ / Τρισδιάστατο animation για τους Μόντι Πάιθον στην πρώτη τους παραγωγή μετά το «Νόημα της Ζωής» του 1983, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Γκρέιαμ Τσάπμαν.
Main Dans La Main της Βαλερί Ντοζελί / Η δεύτερη ταινία της Βαλερί Ντονζελί, δικαιωματικά στο διαγωνιστικό των Καννών μετά την τεράστια επιτυχία του «Πολεμώντας για τη Νίκη» (διαβάστε περισσότερα εδώ).
The Master του Πολ Τόμας Αντερσον / Χωρίς πολλά λόγια, η καινούρια ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον, o οποίος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας το 2002 στις Κάννες για το «Punch - Drunk Love» (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Mishima του Κότζι Γουακαμάτσου / Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του «Caterpillar» του 2010 (Διαγωνιστικό Βερολίνου) στην πρώτη του εμφάνιση στο Διαγωνιστικό των Καννών.
Moonrise Kingdom του Γουες Αντερσον / Το άνοιγμα του 65ου Φεστιβάλ, η παρθενική εμφάνιση του Αντερσον στο Διαγωνιστικό των Καννών (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Piazza Fontana του Μάρκο Τούλιο Τζιορντάνα / O Ιταλός δημιουργός του «Quando Sei Nato non Puoi Più Nasconderti» που βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα το 2005.
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του Ρόι Αντερσον / Ο σπουδαίος Σουηδός σκηνοθέτης του «Τραγούδια Από τον Δεύτερο Οροφο» (Βραβείο της Επιτροπής το 2000) και «Εσείς οι Ζωντανοί».
The Place Beyond the Pines του Ντέρεκ Σιανφράνς / Ο σκηνοθέτης του «Blue Valentine» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ ξανά πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό των Καννών (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Provisoriu του Κριστιάν Μουντζίου / Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του νέου ρουμάνικου σινεμά επιστρέφει στο διαγωνιστικό των Καννών με την ταινία που ακολούθησε το «4 Mήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», το Χρυσό Φοίνικα του 2007 (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Rhinos Season του Μπαχμάν Γκομπαντί / Πρώτη φορά στο διαγωνιστικό για τον Ιρανό σκηνοθέτη του «Μεθυσμένα Αλογα» και «Νο One Knows About Persian Cats».
Stoker του Παρκ Τσαν Γουκ / Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής το 2003 για το «Oldboy» και Βραβείο της Επιτροπής το 2009 για το «Thirst».
On the Road του Βάλτερ Σάλες / H λίστα που διέρρευσε αναφέρει τον Βάλτερ Σάλες, αλλά όχι επίσημα. Αν είναι τελικά μέσα θα είναι η τρίτη του φορά, αφού βρεθεί στο διαγωνιστικό των Καννών με τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» το 2004 (Βραβειο Οικουμενικής Επιτροπής) και το 2008 με το «Linha de Passe». Φέτος ο Βραζιλιάνος είναι το απόλυτο φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Αναμένοντας την επιβεβαίωση διαβάστε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινά στις 16 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του μηνός.
Update 03/04/12
Μια μέρα αργότερα μετά την ανακοίνωση της περιβόητης λίστας, ο Τιερί Φρεμό διαψεύδει ότι η λίστα είναι αληθινή, καθώς η λίστα του διαγωνιστικού προγράμματος του φεστιβάλ είναι ολοκληρωμένη. «Δεν υπήρξε διαρροή. Η λίστα των ταινιών του διαγωνιστικού, υπάρχει προς το παρόν μόνο στο κεφάλι μου».Ο Φρεμό συνεχίζει λέγοντας ότι είναι όλα αηδιαστικά ψέμματα, και ότι οι Κάννες είναι ένας θεσμός με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η αντίδρασή του μοιάζει κομμάτι υπερβολική, αλλά η αλήθεια είναι ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από μερικές καλές υποθέσεις για ταινίες που έχουν ήδη συζητηθεί έντονα για την πιθανή παρουσία τους στο φεστιβάλ τον επόμενο μήνα.