Buzz

Από τη μια ζωή στην άλλη: φωτογραφίες από το «Holly Motors» του Λεός Καράξ

στα 10

Κάθε τι που έχει να κάνει με την επιστροφή του Λεός Καράξ στο σινεμά, έντεκα χρόνια μετά το «Pola X» και είκοσι χρόνια από τους αριστουργηματικούς «Εραστές της Γέφυρας» προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού σε όσους δεν εγκατέλειψαν ποτέ την πίστη τους στο πιο περίεργο παιδί που γέννησε ποτέ το γαλλικό σινεμά.

Από τη μια ζωή στην άλλη: φωτογραφίες από το «Holly Motors» του Λεός Καράξ

Οσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την καινούρια ταινία του Λεός Καράξ είναι η υπόθεση της, η συμμετοχή στο καστ του μόνιμου συνεργάτη του σκηνοθέτη, Ντενίς Λαβάν, του Μισέλ Πικολί, της Κάιλι Μινόγκ, της Εύα Μέντες, της Εντίθ Σκομπ (της γαλλίδας ηθοποιού που πρωταγωνιστούσε στο «Μάτια Διχως Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί) και ότι τη μουσική της υπογράφουν οι Divine Comedy. Στοιχεία αρκετά για να θέσουν ακόμη μια επική ιστορία πραγματικότητας και φαντασίας στο χωνευτήρι της ποπ κουλτούρας , από αυτές που κάποτε έθεσαν τον δημιουργό τους στο πάνθεον των πιο σπουδαίων (αν και δικαιολογημένα παρεξηγημένων) δημιουργών του σύγχρονου σινεμά.

Μερικές νέες φωτογραφίες που μόλις κυκλοφόρησαν κάνουν, ωστόσο, τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα αφού η αίσθηση που δίνουν είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτική. Γυναίκες που φορούν μάσκες (αναφορά στο «Μάτια Δίχως Πρόσωπο»;), άντρες που παίζουν ακορντεόν, ανοιχτοί υπόνομοι, δάση ταπετσαρίες...

Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν όλα αυτά με την επίσημη υπόθεση της ταινίας που αναφέρει τα εξής: «Ακολουθούμε 24 ώρες από τη ζωή ενός πλάσματος (DL) που μεταφέρεται από ζωή σε ζωή σαν ένα ψυχρό και μοναχικό δολοφόνο που μεταφέρεται από δολοφονία σε δολοφονία. Σε κάθε μια από αυτές τις αλληλένδετες ζωές, το πλάσμα κυριεύεται από μια τελείως ξεχωριστή ταυτότητα: άλλοτε άντρας, άλλοτε γυναίκα, άλλοτε νέο, άλλοτε ετοιμοθάνατο, μερικές φορές στα όρια της ανέχειας, μερικές φορές πλούσιο, δολοφόνος, επαίτης, επιχειρηματίας, τέρας, εργάτης, οικογενειάρχης... Είναι σαφές πως ο DL παίζει ρόλους, αλλά που είναι οι κάμερες, το συνεργείο, ο σκηνοθέτης; Μοιάζει αφόρητα μόνος, εξαντλημένος από το δέσιμο του με όλες αυτές τις ζωές που δεν είναι δικές του, από το ότι πρέπει να σκοτώσει εχθρούς που δεν είναι εχθροί του, από το ότι πρέπει να αγκαλιάζει γυναίκες και παιδιά που δεν είναι δικά του. Που βρίσκεται το σπίτι του, η οικογένεια του;»

Οι ερωτήσεις είναι πολλές. Οι απαντήσεις δεν έχουν σημασία. Μόνο να περάσει ο καιρός για να δούμε το «Holly Motors» στο Φεστιβάλ των Καννών ή στο σινεμά (στη Γαλλία κυκλοφορεί στις 12 Αυγούστου του 2012)... Μόνο αυτό!

Διαβάστε περισσότερα για το «Holly Motors»