Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ του Σικάγου για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

στα 10

Η ταινία του Χρήστου Νίκου συνεχίζει την λαμπρή της πορεία στα διεθνή φεστιβάλ.

Flix Team
Βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ του Σικάγου για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Στο σερί των μέχρι στιγμής πρωτιών κι επιτυχιών: μετά την επιλογή της ταινίας ως το επίσημο άνοιγμα των Οριζόντων του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας, την επιτυχία της στο φεστιβάλ του Telluride στην Αμερική, τη διανομή της σε πάνω από 30 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και στη Μ. Βρετανία και μάλιστα από την Curzon Artificial Eye), τις διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο, μετά τις πρεμιέρες της στη Βενετία και το Τορόντο, την ανακοίνωση πως η Κέιτ Μπάνσετ θα διατελέσει χρέη executive producer της ταινίας, αναλαμβάνοντας την προώθηση των «Μήλων» στην Αμερική, και λίγο πριν ταξιδέψει στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα, τα «Μήλα» απέσπασαν το βραβείο σεναρίου, για τον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη, στο 56ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σικάγου, συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία τους στα διεθνή φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα ταινία της Ζακλίν Λέντζου, «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)», κερδίζει το πρώτο βραβείο στο περίοπτο Φεστιβάλ του Σικάγου

Μήλα 607 1

Το σκεπτικό της επιτροπής και του φεστιβάλ για το βραβείο σεναρίου αναφέρει πως «τα Μήλα έχουν ένα σενάριο, δομημένο με έναν τρόπο τόσο ευγενικό, διαθέτοντας εντυπωσιακή οικονομία, και καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό κόσμο με ιδιόρρυθμους κανόνες, [...] και με έναν ήρωα που τόσο ιδεατά μεταμορφώνει ένα είδος ανώνυμου ανθρώπου σε έναν γεμάτο ζωή άνθρωπο».

Τα «Μήλα» είναι μία παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή (Boo productions), μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας.

Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου από τη Feelgood.


Η ιστορία:

Ενας 35χρονος άντρας τριγυρίζει στο διαμέρισμά του με εμφανή σημάδια κατάθλιψης. Κλείνει την πόρτα πίσω του και βγαίνει στο δρόμο. Από αυτό το σημείο και μετά, δε θυμάται τίποτα. Γιατροί τον περιμαζεύουν και τον οδηγούν σε ένα άσυλο. Ολοι στα γύρω δωμάτια, γυναίκες και άντρες διαφορετικών ηλικιών, πάσχουν κι αυτοί από αυτή την παράξενη αμνησία που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Οι κάτοικοι της Αθήνας ξεχνούν – ποιοι είναι, που μένουν, ποιοι τους αγαπούν. Μήπως επειδή κανείς πια δεν αγαπά κανέναν. Ο άντρας θα πάρει μέρος σ' ένα πείραμα μίας θεραπεύτριας που θέλει τους ασθενείς να αναλαμβάνουν τη ζωή τους από την αρχή. Τους βάζει ασκήσεις/αποστολές στον έξω κόσμο και τους ζητά να τραβούν polaroid φωτογραφίες από τις νέες τους εμπειρίες. Ο άντρας ακολουθεί μουδιασμένος τις οδηγίες, γνωρίζεται και με μία κοπέλα που κάνει και η ίδια το ίδιο πρόγραμμα. Ολοι προσπαθούν να πιαστούν από κάπου, να ξαναθυμηθούν, η ζωή να αποκτήσει ξανά νόημα. Το μόνο που μοιάζει να του δίνει μία οικεία αίσθηση χαράς κι ασφάλειας; Τα μήλα που αγοράζει από τον γειτονικό μπακάλη. Οταν τα γεύεται κάτι ακουμπά στο παρελθόν του.

Μήλα αφίσα 607

Μήλα | Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου | Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης | Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Αγγελος Βενέτης, Αρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer) | Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions | Συμπαραγωγή: Mariusz Wlodarski, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski | Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης | Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Κουτελιδάκης | Μουσική: The Boy | Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα | Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα | Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου | Διεύθυνση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη | Πρωταγωνιστούν: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Λάσκος, Μπάμπης Μακρίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Κίμωνας Φιορέττος, Νότα Τσερνιάφκσι, Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Διαβάστε περισσότερα: