Φεστιβάλ / Βραβεία

Από Κάννες... Βενετία!

στα 10

Με το 65ο Φεστιβάλ Καννών να παραμένει για λίγο στην επικαιρότητα, ακόμη και μετά το τέλος του, τα νέα για το επόμενο μεγάλο φεστιβαλικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο στη Βενετία, βρίσκουν το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή και αποφάσεις για μια καινούρια αρχή...

Από Κάννες... Βενετία!
Σκηνή από το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, άνοιξε τα χαρτιά του το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (όχι τυχαία πάνω στο κλείσιμο του Φεστιβάλ Καννών), αποκαλύπτοντας μερικά από τα πιθανά ονόματα που θα εγκαινιάσουν τη θητεία του, μετά την αποχώρηση του Μάρκο Μίλερ, ο οποίος κατάφερε μέσα στα οκτώ χρόνια που βρέθηκε στην ηγεσία του Φεστιβάλ να του σιγουρέψει για τα καλά τη δεύτερη θέση, μετά τις Κάννες, στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη.

Ο Μπαρμπέρα, που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα από το 1999 έως το 2001, υποσχέθηκε ένα «περισσότερο νηφάλιο, λιγότερο λαμπερό» φεστιβάλ και επιβεβαίωσε πως τις βαλίτσες τους για το Λίντο της Βενετίας ετοιμάζουν ήδη ο Μπράιαν Ντε Πάλμα με το «Passion», ο Τέρενς Μάλικ με τη νέα του ατιτλοφόρητη ταινία (που μάλλον θα είναι αυτή με τον Μπεν Αφλεκ και τη Ρέιτσελ ΜακΑνταμς) και ο Πολ Τόμας Αντερσον με το «The Master». . Από ιταλικής πλευράς μίλησε για τις νέες ταινίες των Σίλβιο Σολντίνι, Μάρκο Μπελόκιο και Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, ενώ ανάμεσα στις χώρες στις οποίες αναζητά νέα ταλέντα, ο Μπαρμπέρα συμπεριέλαβε την Κολομβία, την Ινδονησία, την Μπούρμα, την Κόστα Ρίκα, την Αργεντινή και την Ταϊλάνδη.

Επαναλαμβάνοντας τις πρώτες δηλώσεις του σχετικά με το όραμά του για το Φεστιβάλ Βενετίας, ο Μπαρμπέρα επανέλαβε πως οι ταινίες θα είναι φέτος λιγότερες από 50 (18 στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 18 στο παράλληλο τμήμα «Ορίζοντες») και 12 εκτός Διαγωνιστικού προγράμματος, ενώ για πρώτη φορά θα εγκαινιαστεί στη Βενετία και τμήμα Αγοράς.

«Ξεκινάμε μια αλλαγή για τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ, η οποία μέσα σε δύο ή τρία χρόνια θα μας φέρει ενώπιον μιας εκ νέου αναγέννησής του. Το Φεστιβάλ είναι σαν μια γηραιά κυρία που χρειάζεται φρεσκάρισμα. Πιστεύω πως ένα φεστιβάλ πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και όχι απλά να διαλέγει δεκάδες ταινίες.»

Οι δηλώσεις του Μπαρμπέρα έρχονται ακριβώς τη στιγμή όπου συζητείται έντονα η δραστηριότητα του Μάρκο Μίλερ, ο οποίος ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Ρώμης και οι φήμες τον θέλουν να προσπαθεί να πείσει μεγάλα ονόματα να παρακάμψουν τη Βενετία και να τον ακολουθήσουν στη νέα του θέση.

Αλλες πιθανές ταινίες που μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της φετινής Βενετίας είναι φυσικά το «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο, το «Stoker» του Παρκ Τσαν Γουκ, το «The Place Beyond the Pines» του Ντέρεκ Σιανφράνς και γιατί όχι και το «The Grandmasters» του Γουονγκ Καρ Βάι, αν φυσικά έχει ολοκληρωθεί!

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα

To φετινό Φεστιβάλ Βενετίας θα διαρκέσει από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου