Φεστιβάλ / Βραβεία

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

στα 10

Μετά τη Βενετία, το Τορόντο και το Σαν Σεμπαστιάν, στο χορό των κινηματογραφικών φεστιβάλ μπαίνει και το Λονδίνο, που μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμα του για την 55η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

204 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ανάμεσα τους 13 παγκόσμιες πρεμιέρες, 18 διεθνείς πρεμιέρες και 22 ευρωπαϊκες πρεμιέρες. Οχι και άσχημη συγκομιδή για το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου που ξεκινάει στις 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το «360» του Φερνάντο Μεϊρέγιες, ενώ θα κλείσει με το «Τhe Deep Blue Sea» του Τέρενς Ντέιβις (πρεμιέρα στο Σαν Σεμπαστιάν). Ανάμεσα στους μεγάλους τίτλους που έχει συγκεντρώσει το φεστιβάλ βρίσκουμε τις δύο ταινίες του Τζορτζ Κλούνεϊ («Τhe Ides of March» σε δική του σκηνοθεσία και το «Τhe Descendants» του Αλεξάντερ Πέιν στο οποίο πρωταγωνιστεί), το «We Need to Talk About Kevin», το «Τrishna» του Μάικλ Γουιντερμπότομ, το «Coriolanus» του Ρέιφ Φάινς, το «W.E.» της Μαντόνα, το «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν, το «Α Dangerous Method» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το «Anonymous» του Ρόλαντ Εμεριχ, το «Εχουμε Παπα» του Νάνι Μορέτι, το «Le Gamin Au Velo» των αδερφών Νταρντέν και το «Τhe Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους.

Η λίστα συνεχίζεται με τους περισσότερους τίτλους από τα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο, αλλά και ταινίες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Καννών του Μαΐου. Ετσι θα προβληθούν το «Restless» του Γκας Βαν Σαντ, το «Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι, το «Dark Horse» του Τοντ Σόλοντζ, το «Into the Abyss: A Tale of Death, A Tale of Life» του Βέρνερ Χέρτζογκ, το «This Must Be the Place» του Πάολο Σορεντίνο, το «50/50» του Τζόναθαν Λεβάιν, τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» της Αντρεα Αρνολντ κ.ά.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν το τμήμα «Νέο Βρετανικό Σινεμά» με ταινίες νέων δημιουργών από όλη τη Μ.Βρετανία, το τμήμα «French Revolutions» (εδώ θα προβληθεί το «The Monk» του Ντομινίκ Μολ αλλά και το «Rebellion», η καινούρια ταινία του Ματιέ Κασοβίτς ανάμεσα σε άλλες γαλλικές ταινίες), το «Cinema Europa» με επιλογές από την Ευρώπη, το «World Cinema» με επιλογές από όλον τον κόσμο (εδώ και οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και το ντοκιμαντέρ «Dragonslayer» του Τρίσταν Πάτερσον).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα «Experimenta» με νεωτεριστικά φιλμ από όλον τον κόσμο και το άνοιγμα των αρχείων («Τreasures from the Archive») με επετειακές προβολές αποκατεστημένων κοπιών των «Αmerica, America» του Ελία Καζάν, «Bye Bye Birdie» του Τζορτζ Σίντνεϊ, «Τα Παιδιά του Παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ και του «We Can't Go Home Again» του Νίκολας Ρέι που έκανε την πρεμιέρα του στη Βενετία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρευρεθούν για να σεμινάρια, masterclasses και άλλες εκδηλώσεις ο Μάικλ Γουιντερμπότομ, η Μιράντα Τζουλάι, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο Αλεξάντερ Πέιν και όλοι οι συντελεστές του «We Need to Talk About Kevin» της Λιν Ράμσεϊ για ένα αναλυτικό making of της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ