Buzz

«L' Ordre et la Μorale»: o Ματιέ Κασοβίτς επιστρέφει

στα 10

Μια επώδυνη αιματηρή σελίδα από το άγριο βιβλίο της γαλλικής αποικιοκρατικής ιστορίας, που δεν ανήκει στο μακρινό παρελθόν, αφηγείται στην καινούρια ταινία του ο Ματιέ Κασσοβίτς.

«L' Ordre et la Μorale»: o Ματιέ Κασοβίτς επιστρέφει

Πιθανότατα και ο ίδιος ο Κασοβίτς θα ήθελε να ξεχάσει τις δυο τελευταίες ταινίες που γύρισε με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ίσως γι αυτό μετά το αμερικάνικο διάλειμμα (ή καλύτερα παραστράτημα) του με το «Gothika», και το «Babylon AD», επιστρέφει με μια ταινία που βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του πολιτικού σινεμά με το οποίο προτιμάμε να συνδέουμε το όνομά του.

Η καινούρια του ταινία «L' Ordre et la Μorale», δραματοποιεί μια σειρά από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Καληδονία το 1988. Στις 22 Απριλίου, αντάρτες του απελευθερωτικού μετώπου της γαλλικής αποικίας απήγαγαν 26 Γάλλους αστυνομικούς κι έναν διοικητικό υπάλληλο τους οποίους κράτησαν ομήρους ως τις 5 Μαίου. Οταν οι συνομιλίες με την Γαλλική κυβέρνησή απέτυχαν, ο γαλλικός στρατός ανέλαβε δράση περικυκλώνοντας την σπηλιά στην οποία οι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους καταλήγοντας να απελευθερώσουν τους περισσότερους σκοτώνοντας στην διάρκεια της μάχης 19 από τους αντάρτες.

Η τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η γαλλική πλευρά, μια που σύμφωνα με μαρτυρίες οι δεκαεννιά νεκροί εκτελέστηκαν από τους Γάλλους εν ψυχρώ αφού είχαν ήδη παραδοθεί. Τα γεγονότα εκείνα , παραμένουν νωπά στην μνήμη των ντόπιων ακόμη και 22 χρόνια αργότερα και η απόφαση του Κασοβίτς να μεταφέρει αυτή την επώδυνη ιστορία στο σινεμά, έγινε δεκτή με δυσπιστία στη Νέα Καληδονία.

Η τοπική κυβέρνηση της (ακόμη) γαλλικής υπερπόντιας κτήσης, αρνήθηκε να υποστηρίξει την παραγωγή αναγκάζοντας τον Κασοβιτς να μεταφέρει τα γυρίσματα στην Γαλλική Πολυνησία, μια απόφαση που προξένησε αντιδράσεις σε μια μεγάλη μερίδα του τοπικού πληθυσμού.

Αλλά και στην ίδια τη Γαλλία, το φιλμ αναμένεται σαν κάτι που θα ταράξει τα πολιτικά νερά, καθώς ο Κασσοβίτς δείχνει αποφασισμένος να μην χαριστεί σε κανένα. Ηδη το site της ταινίας είναι γεμάτο από πληροφορίες για την ιστορία, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και βίντεο από τις ταραγμένες εκείνες ημέρες, θέλοντας να προετοιμάσει τους θεατές όσο καλύτερα μπορεί πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μέχρι τότε, δείτε το πρώτο teaser.