Buzz

Πρώτο τρέιλερ για το «Le Moine» του Ντομινίκ Μολ

στα 10

Ο Ντομινίκ Μολ, σκηνοθέτης των ιδιαίτερων «Χάρι ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου» και «Lemming», επιστρέφει στο σινεμά μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, μεταφέροντας το θρυλικό βιβλίο του Μάθιου Λιούις «Ο Μοναχός», με τον Βενσάν Κασέλ στον ρόλο του αμαρτωλού καλόγερου Αμβρόσιου.

Πρώτο τρέιλερ για το «Le Moine» του Ντομινίκ Μολ
Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού

Γραμμένο το 1796 κι ενώ ο συγγραφέας του ήταν μόλις 19 ετών, ο «Μοναχός» γνώρισε εξαιρετική επιτυχία, δημιούργησε ένα αναμενόμενο σκάνδαλο και υπήρξε ένα από τα βιβλία που έφεραν μια νέα εποχή στην βρετανική λογοτεχνία.

Η ιστορία ενός ευσεβή μοναχού που είχε εγκαταλειφθεί ως βρέφος στις πόρτες ενός μοναστηριού στην Ισπανία και μεγαλώσει ακολουθώντας κάθε θρησκευτικό κανόνα, κάνει μια κατακόρυφη βουτιά προς το γοτθικό σκοτάδι, όταν ένας νεαρός μοναχός εισέρχεται στο μοναστήρι. Η σχέση τους θα γίνει επικίνδυνα κοντινή κι όταν αποκαλυφθεί ότι κάτω από το ράσο κρύβεται μια γυναίκα, ο σαρκικός πόθος θα φέρει την αρχή της πτώσης του. Που φυσικά δεν θα σταματήσει εκεί.

Ο Ντομινίκ Μολ, λέει ότι δεν είχε ανακαλύψει το βιβλίο ως «ένοχο» ανάγνωσμα στα εφηβικά του χρόνια αλλά το διάβασε πρόσφατα. «Εντυπωσιάστηκα όχι τόσο από τη σκανδαλώδη φύση του, που έτσι κι αλλιώς δεν κάνει την ίδια εντύπωση σήμερα, όσο για την δυνατότητα του Λιούις να πλάθει εικόνες που μπορείς να τις δεις μπροστά στα μάτια σου να μεταμορφώνονται σε σκηνές απόλυτα κινηματογραφικές. Παράλληλα είναι ένα βιβλίο που σου επιτρέπει να παίξεις με τους κανόνες του σινεμά είδους, αγγίζοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες θεματικές που πάνε πιο βαθιά από την επιφάνεια της ιστορίας».

Ο Βενσάν Κασέλ που υποδύεται τον μοναχό Αμβρόσιο ομολογεί ότι είχε τις αμφιβολίες του για το αν θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τον ρόλο. «Δεν είχα παίξει ποτέ έναν καλόγερο, δεν είναι κάτι που σου προτείνουν συχνά» λέει. «Ηξερα το βιβλίο αλλά δεν το είχα διαβάσει ακόμη αν κι είναι ένα αγαπημένο «απαγορευμένο» εφηβικό ανάγνωσμα. Ηξερα επίσης ότι ο Μπουνιουέλ ήθελε κάποτε να το κάνει ταινία και δεν με εξέπληξε καθόλου ότι ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ μου έλεγε ότι είναι ένα από τα αγαπημένα του βιβλία όταν γυρίζαμε το «A Dangerous Method»».

Η ταινία βγαίνει στις Γαλλικές αίθουσες στις 13 Ιουλίου κι εκτός από τον Βενσάν Κασέλ παίζουν ακόμη, οι Σερζί Λοπέζ, Ντεμπορά Φρανσούα, Ζοζεφίν Λαπί και Τζέραλντιν Τσάπλιν.