Buzz

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» κάνει στάση στο σπίτι σου

στα 10

Το ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Περίπατος της Αλκης», το πορτρέτο της Αλκης Ζέη και της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, που λάτρεψε το κοινό κάθε ηλικίας, έρχεται στην COSMOTE TV.

Flix Team
Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» κάνει στάση στο σπίτι σου

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» εύχεσαι να μην τελειώσει. Η Μαργαρίτα Μαντά, δυο χρόνια μετά το «Για Πάντα» της, δίνει στην Αλκη Ζέη και στις αναμνήσεις πολιτισμού μας το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει.

Δείτε ακόμη: Το Flix στήνει την κάμερα στον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης»

Είναι μάλλον δύσκολο να κάνεις ένα κακό ντοκιμαντέρ για την Αλκη Ζέη, γιατί η ίδια είναι μια τόσο συναρπαστική προσωπικότητα, τόσο ελκυστική αφηγήτρια κι έχει μια τόσο γεμάτη ζωή ν' αφηγηθεί. Και η Μαργαρίτα Μαντά, έχει την εξυπνάδα και το σεβασμό να της παραχωρήσει το βήμα. Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης», σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή (με πολλές «αφετηρίες», όπως λέει η ίδια), μιας από τις σπουδαιότερες και πιο τρυφερά οικείες εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας (ακούγοντας και μόνο τους τίλους «Το Καπλάνι της Βιτρίνας», «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις Ράγες», ο καθένας ξαναζεί δικές του αναφορές), και ταυτόχρονα για την ελληνική νεώτερη ιστορία, μια και η ζωή της συνδέθηκε μ' αυτήν, με τον πιο δραστήριο τρόπο. Ξεκινώντας από τη γιορτή για τα πρόσφατα γενέθλιά της, όπου η Αλκη Ζέη, χαρούμενη, κηρύσσει «ηλικιοστάσιο», η ταινία ταξιδεύει πίσω, με την ίδια στο τιμόνι.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης»

αλκη ζέη ζωρζ σαρή 607

Με αρχειακό υλικό που συνοδεύει το λόγο τον δικό της, της αδελφής της, της δυναμικής Ελένης Κόκκου και λίγων ανθρώπων που τη γνώρισαν καλά, του Μάνου Ζαχαρία και του Τίτου Πατρίκιου, η ταινία ταξιδεύει στα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, στην κατοχή και στον εμφύλιο, στην ΕΠΟΝ και την αντίσταση, στα πειράματα με την ηθοποιία, στη δημιουργία του Κλούβιου στο κουκλοθέατρο, στη χούντα, στη Ρώμη, στη Γαλλία, στη Μόσχα, στην Τασκένδη, στο γάμο της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη δική της οικογένεια, τον γιο της Πέτρο στον οποίο έκανε baby-sitting ο Ταρκόφσκι για χαρτζιλίκι (προτού ο Πέτρος Σεβαστίκογλου γίνει ο ίδιος σκηνοθέτης - και συνυπογράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ αυτού).

ο μεγάλος περίπατος της αλκης 607

Και φυσικά στα βιβλία, στη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες που ήταν συνυφασμένες με την ανατροφή και με την πορεία της. Σ' έναν στενό, φιλικό κύκλο που αποτελούνταν από τις σημαντικότερες φιγούρες του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος, από τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, ως τον Πλωρίτη, τον Κάρολο Κουν, τη «θείτσα» Διδώ Σωτηρίου και τη σπουδαία φίλη, από το Γυμνάσιο κιόλας, συγγραφέα Ζωρζ Σαρή.

Το ντοκιμαντέρ τρέχει λιτά, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις (αυτές έρχονται από μόνες τους στο θεατή), χωρίς στόμφο ή ίχνος ναρκισσισμού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια Ελλάδα με κέφι, δημιουργικότητα και αδιάκοπες ταλαιπωρίες: «Κανείς απ' τη γενιά μας δεν πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε,» λέει η Αλκη Ζέη, «μάς πρόλαβαν άλλα,» αναφερόμενη στους συνεχόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Κι έτσι λιτά, η ουσία του σε καθηλώνει, όταν σκεφτείς πως κάτι τόσο πρόσφατο, όσο τα παιδικά μας χρόνια, έγινε ήδη «Ιστορία» κι όταν συνειδητοποιήσεις πόσο λείπει, τώρα, αυτή η οργανική καλλιέργεια της σκέψης, η αυθόρμητη κουβέντα, ο αυθεντικός πολιτισμός μιας συζήτησης μ' έναν έξυπνο άνθρωπο. Που τον συναντάς, τυχαία και τυχερά, σ' έναν «Περίπατο».

«Ο Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» της Μαργαρίτας Μαντά προβάλλεται στις 31 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY

Δείτε το τρέιλερ:

TRAILER - Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης from Christos Giannakopoulos on Vimeo.