Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες: το πρόγραμμα

στα 10

Εικοσιδύο ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους συνθέτουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, που φιλοδοξεί φέτος να δείξει πως «νικάς την κρίση μέσα από τον φακό». Ενα πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, αλλά αναμφίβολα και με κάποιες σημαντικές απουσίες.

6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες: το πρόγραμμα

Οπως έχουμε ήδη γράψει το φετινό φεστιβάλ θα ανοίξει στις 31 Μαϊου με την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Νίκα Αγιασβίλι «A Green Story» και θα κλείσει στις 3 Ιουνίου με την προβολή του «Σαγιόμι» του Νίκου Νταγιαντά, αλλά και με ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που περιλαμβάνει μια συζήτηση για έργο του αλλά και προβολή της ταινίας του «Το Βλέμμα του Οδυσσέα».

Το πρόγραμμα μεγάλου μήκους του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, το «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, το «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου αλλά και τον «Σούπερ Δημήτριο» του Γιώργου Παπαϊωάνου, τους «Ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου, την «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη, το «Fortunate Son» του Ελληνοκαναδού Τόνι Ασημακόπουλος καθώς και το «Appartamento ad Atene», προφανώς λόγω γυρισμάτων στην Ελλάδα και συμμετοχής στο καστ του Γεράσιμου Σκιαδαρέση .

Το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, το «Just a Perfect Day» του Εύρη Παπανικόλα, το «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη, το «ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ», της Ρηνιώς Δραγασάκη, το «The Fountain of Youth» του Παναγιώτη Ράππα, η «Αμπάριζα για Απόδραση» της Ελενας Δημητρακοπούλου, είναι μερικές από τις μικρού μήκους του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα μοιάζει αναμφίβολα ενδιαφέρον και πολυσυλλεκτικό, εν τούτοις ακόμη και με μια γρήγορη ματιά, είναι προφανές ότι κάτι λείπει. Οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, το «Man at Sea»του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ταινίες που κατά τη γνώμη μας αποτελούν απαραίτητο κομμάτι στο να αντιληφθείς την μεγάλη εικόνα του «τώρα» του Ελληνικού σινεμά, απουσιάζουν από το πρόγραμμα.

Θέλοντας να μάθουμε το γιατί, απευθυνθήκαμε στην συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ερση Δάνου η οποία μας απάντησε τα εξής: «Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είχε παιχτεί ήδη στο Λος Αντζελες το φθινόπωρο στο AFIFEST, (όπως και το «Attenberg»), όπου είχαμε στηρίξει την προβολή της. Το μικρό μας πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα "δείγμα" της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας μας (αλλά και Ελλήνων της διασποράς). Και σαν αυτό, η ομάδα μας επιλέγει τις ταινίες βάση πολλών παραγόντων όπως η θεματική συνοχή, η απήχηση που πιστεύουμε ότι μια ταινία θα έχει στο Αμερικανικό και Ελληνο-Αμερικανικό κοινό, αλλά, βέβαια, και βάση μιας προσωπικής μας γνώμης σχετικά με την ισορροπία και τις αρετές του προγράμματος. Για παράδειγμα, φέτος είχαμε λίγες κωμωδίες. Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε ένα σχετικά "βαρύ" πρόγραμμα με κάποιες λιγότερο έντονες ταινίες. Οι ταινίες «Man at Sea» και «L» είναι δυναμικές και πολύ αξιόλογες, η κάθε μια με τον τρόπο της, αλλά για τους παραπάνω λόγους δεν τις επιλέξαμε».

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες που συμμετέχουν και πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του.