Γνωρίστε τη Σαγιόμι. Μια γυναίκα από την Ιαπωνία που έφτασε στην Κρήτη όταν ήταν ακόμη παιδί. Σε μια ιστορία ζωής που εξερευνά τις έννοιες «ταυτότητα» και «πατρίδα» μέσα από ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό από την άκρη της Ελλάδας μέχρι την άκρη του κόσμου.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς μιλάει στο Flix για το πως «γνώρισε» τη Σαγιόμι, τι ήταν αυτό που τον συγκίνησε στην ιστορία της και για την ειλικρίνεια που παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημα μιας ταινίας τεκμηρίωσης.
Τι είναι το «Σαγιόμι»;
Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του ΕΚΚ και του γαλλογερμανικού καναλιού ARTE, ξεκινά στην Κρήτη, το μέρος όπου ζεί η Σαγιόμι τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια. Μια αναπάντεχη επίσκεψη απο την πατρίδα της, την Ιαπωνία, θα δώσει την αφορμή για να ξεδιπλωθεί το αινιγματικό παρελθόν που την οδήγησε στην άλλη άκρη του κόσμου χρόνια πρίν. Μια παρεξήγηση, καθώς και η επιθυμία της Σαγιόμι να επανασυνδεθεί με τη χώρα και την οικογένεια της, θα την οδηγήσουν πίσω στον τόπο όπου γεννήθηκε, ένα απομακρυσμένο χωριό στον Ιαπώνικό νότο. Ομως η επιστροφή, μετα απο τόσα χρόνια, δεν είναι εύκολη.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα πίσω από το ντοκιμαντέρ;
Η ιστορία της Σαγιόμι, είναι ενας απο τους οικογενειακούς μας «μύθους». Οταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου μετέφερε τις εξωτικές περιγραφές της γιαπωνέζας βαφτισιμιάς της. Μετά ήρθε η σειρά μου. Οταν κάποτε διηγήθηκα αυτή την ιστορία στην παραγωγό μας στην ΑΝΕΜΟΝ, τη Ρέα Αποστολίδου, αυτή με έπεισε πως πρέπει να την κάνουμε ταινία. Και καθώς σκεφτόμουν πώς να ξεκινήσω, άρχισαν να συμβαίνουν πράγματα.
Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε το ενδιαφέρον στην ιστορία της;
Η περιπέτεια της Σαγιόμι, πέρα απο συναρπαστική ως προς τα γεγονότα, μιλά με ένα ιδιαίτερο τρόπο για το θέμα της ταυτότητας. Η μεγάλη απόσταση αναμεσα στα δύο μέρη, την Κρήτη και την Ιαπωνία, βοηθά για να αναδείχθεί η ουσία του ζητηματος. Που ανήκει τελικά η Σαγιόμι; Αν και προέρχεται απο ένα εντελώς διαφορετικό πολιτισμό, η Σαγιόμι βρήκε στην Κρήτη πράγματα που της ταιριάζουν περισσότερο. Ομως, τι σημαίνει αυτό; Είναι Ελληνίδα, Γιαπωνέζα ή κάτι άλλο; Θεωρώ τα ερωτήματα αυτά πολύ σημαντικά, σε μία εποχή αναζήτησης όπως αυτή, που οι παραδοσιακές ταυτότητες μεταλλάσσονται ραγδαία ή και καταρρέουν, ενώ νέες γεννιούνται διαρκώς, όπως το DNA που αναμειγνύεται εκ νέου και ταξιδεύει.
Που πιστεύετε ότι κρύβεται η πραγματική δύναμη ενός ντοκιμαντέρ;
Στην ειλικρίνια, που δεν είναι το ίδιο με την αντικειμενικότητα, η οποία είναι μαλλον ανέφικτη.
Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση ενός ντοκιμαντέρ σε μια εποχή κρίσης;
Τα ντοκιμαντερ, όπως και οι κρίσεις, μας δίνουν την αφορμή να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, απο άλλη οπτική γωνία. Το ζήτημα είναι αν είμαστε πρόθυμοι να δούμε κάτι διαφορετικό απο αυτό που ήδη ξέρουμε. Ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αποτελεί την πιό ισχυρή μας συνήθεια, και οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας και φωτογραφικό υλικό.
Το «Σαγιόμι» του Νίκου Νταγιαντά προβάλλεται την Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 20.30 στο Ολύμπιον και την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 15.00 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας»
Διαβάστε περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης