Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία και ο (απο)χαιρετισμός του Δημήτρη Εϊπίδη

στα 10

Με την απονομή των βραβείων στις αγαπημένες ταινίες του κοινού και των κριτικών επιτροπών έκλεισε αυλαία το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία και ο (απο)χαιρετισμός του Δημήτρη Εϊπίδη

Η Μάγια Τσόκλη βρέθηκε και πάλι φέτος στη σκηνή του Ολύμπιον για να παρουσιάσει την τελετή λήξης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μιλώντας για την οικονομική κρίση και την πιο πρόσφατη προσφυγική που έχει «εξαναγκάσει» την άνθιση του ελληνικού ντοκιμαντέρ και την βαρυσήμαντη θέση του Φεστιβάλ μέσα σε μια Ελλάδα που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Οπως συνέβη, ωστόσο και στην τελετή έναρξης, η βραδιά ανήκε - εκτός από τους βραβευμένους - στον Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή μετά από ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα για το δικό του χαιρετισμό, όχι όμως και αποχαιρετισμό - αφού με τα ακριβή του λόγια δήλωσε: «Θα συνεχίσω να στηρίζω το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που είναι πραγματικά παιδί μου».

Αν αυτό σημαίνει ότι ο Δημήτρης Εϊπίδης θα παραμείνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και οι διαδικασίες για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, θα αφορούν μόνο το Φεστιβάλ του Νοεμβρίου, αυτό είναι κάτι που για την ώρα δεν γνωρίζει κανείς.

Σε αντίθεση με το ρεκόρ ψήφων των θεατών του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μετρήθηκαν μια μια και ξεπέρασαν τον αριθμό ρεκόρ των 20.000 και καθόρισαν για ακόμη μια φορά τα Bραβεία Κοινού Fischer - τα σημαντικότερα βραβεία σε μια διοργάνωση που μπορεί να περηφανευτεί για το interaction της με τον κόσμο και μια αίσθηση συλλογικής αναζήτησης που προκαλεί τις μέρες που διαρκεί. Και όλοι ελπίζουμε και για λίγο παραπάνω...

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για τις ταινίες που ξεχώρισε το δεκαήμερο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2016

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Argo Navis 607

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

landfill harmonic 607

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Viktor Ullmann Biography of a Recording 607

Claude Lanzmann Spectres of the Shoah 607

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα Βραβεία Κοινού Fischer


Τα Σημάδια του Ουρανού 607

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία), Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία), Aννα Μπιλάκ (Πολωνία), Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία), Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα) και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα Σημάδια του Ουρανού (φωτό) σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που Εκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)


This is Exile 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Εδώ Εξορία: Ημερολόγια από Παιδιά Πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

Διαβάστε ακόμη: 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Για όσους βαρέθηκαν τις ταινίες με τους πρόσφυγες


racing extinction 607

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ραγδαίος Aφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).


Ludlow 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία LUDLOW: Οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα) / «Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»


ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία), Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία) και Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Amal», Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία / «Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»


ΕΡΤ - ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Το βραβείο απονέμεται στο project «DEBUT» Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία


ΒΡΑΒΕΙΟ EDN 2016

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.


Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 11 ως τις 20 Μαρτίου 2016. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: