Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Book of Conrad», ένα queer Ευαγγέλιο

στα 10

Ο ποιητής Σι Εϊ Κόνραντ είναι πολύ διάσημος. Αλλά, όπως λέει ο ίδιος, «είναι ο μόνος διάσημος άνθρωπος στον οποίο κανείς δε θέλει να μοιάσει».

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Book of Conrad», ένα queer Ευαγγέλιο

Το ντοκιμαντέρ των Μπελίντα Σμιτ και Ντέιβιντ Κράνστον Γουελς για την ιδιότυπη φιγούρα του Σι Εϊ Κόνραντ ξεκινά σαν τίποτα λιγότερο από ένα εκκεντρικό freak show. Τελειώνει σα μια απολαυστική, απελευθερωτική συνάντηση μ' ένα σπάνιο μυαλό, κάπου ανάμεσα σε μια αγαπημένη θεία και τον απεσταλμένο του Ελβις στη Γη. Ο Σι Εϊ Κόνραντ είναι ποιητής, διάσημος και σεβαστός στον αμερικανικό κύκλο της avant garde ποίησης, αλλά, όπως ο ίδιος ομολογεί, «είναι ο μόνος διάσημος άνθρωπος στον οποίο κανείς δε θέλει να μοιάσει». Η ταινία μοιράζεται ανάμεσα σε αναγνώσεις των ποιημάτων του, συνεντεύξεις με φίλους του και άλλους ποιητές, συναρπαστικούς μονολόγους του μπροστά στην κάμερα και μια χωρίς κατάληξη αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο πέθανε (ή δολοφονήθηκε), μέσα σε μια σπηλιά στο Τενεσί, ο σύντροφός του, Earth.

Διαβάστε ακόμη: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «I Am Dublin», αυτά είναι τα φαντάσματα της Ευρώπης

book of conrad 607

Tο ν' ακούς απλώς τον Κόνραντ να μιλά, χωρίς κάποια συγκεκριμένη ατζέντα, είναι μια εμπειρία μοναδική. Παιδί οικογένειας που δούλευε ολόκληρη στην κατασκευή φερέτρων, μεγάλωσε ως παρίας στη μικρή, συντηρητική ρατσιστική κοινότητα - στο σχολείο ό,τι άγγιζε εκείνος τα παιδιά το χαρακτήριζαν «contaminated», «μολυσμένο», αλλά κι αυτό το έγραφαν ανορθόγραφα! - νιώθοντας από μικρός εξοστρακισμένος από την «κανονικότητα» των γύρω του, αναγκασμένος να τραβήξει το δικό του, αλλιώτικο μονοπάτι. Τώρα γράφει, επισκέπτεται σούπερ μάρκετ για να κάνει ρέικι στα κρέατα (εδώ και χρόνια χορτοφάγος), φορά στο λαιμό του ενεργειακούς κρυστάλλους μεγάλους σαν κοτρόνες, γονατίζει μπροστά στον τάφο του Ελβις για να ζητήσει τη συμβουλή του για το νέο του επιχειρηματικό σχέδιο, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη πραγματικά με τον Earth, τον σύντροφό του, που βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα και καμμένος σε μια σπηλιά στο Τενεσί, αλλά ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία.

Διαβάστε ακόμη: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «A Family Affair», για όλα τα καταστροφικά οικογενειακά μυστικά

book of conrad 607

Μόλις περάσουν οι πρώτες εκπλήξεις με την τόσο έξω από τη νόρμα εμφάνιση και συμπεριφορά του Κόνραντ, ο θαυμασμός κατασταλάζει. Ενα σπάνιο πνεύμα, ένας άνθρωπος οξυδερκής μέσα στη διαρκή, οργισμένη προσπάθειά του να εκφραστεί και ν' ακουστεί, ένας άνθρωπος έμβλημα της σημερινής queer Αμερικής, σπρωγμένος έξω από τα όρια, κερδίζοντας έτσι μια απέραντη, καταχρηστική ελευθερία. Το ντοκιμαντέρ «The Book of Conrad» καταφέρνει, σταδιακά και κυκλικά, να ξεπεράσει την αλλόκοτη μορφή του ήρωά του. Και να χαρτογραφήσει τη σύγχρονη queer κουλτούρα, με δύναμη και ανεξαρτησία, απλώνοντας τα χέρια της σε κάθε γωνιά του εναλλακτικού πολιτισμού. Κι αν αυτά τα χέρια έχουν και νύχια βαμμένα με glitter, ακόμα καλύτερα.

Το «The Book of Conrad» προβάλλεται σε επανάληψη τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στις 15.00

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 11 ως τις 20 Μαρτίου 2016. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: